• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Iepuri noi în fermă: sfaturi pentru transportul lor și cum îi ajuți să se acomodeze

    agrointeligenta.ro -

    Primăvara și vara sunt două anotimpuri potrivite pentru a vă cumpăra iepuri sau pentru a vă crește efectivul de ”urecheați” cu exemplare noi. Dima Cioaric, crescător de iepuri din Republica Moldova, vine cu o serie de sfaturi utile privind transportarea iepurilor cumpărați, dar și pentru acomodarea în gospodărie a noilor-veniți.

    Recomandările privind transportul iepurilor nou cumpărați au fost făcute publice pe grupul ”Cunicultori din Republica Moldova”, pe Facebook.

    ”În primul rând, pentru iepurii ce sunt destinați pentru reproducere și urmează a fi transportați într-o nouă gospodărie/ferma, trebuie respectate anumite reguli pentru a menține animalele sănătoase și bine hrănite pe tot parcursul călătoriei”, explică Dima Cioaric.

    Crescătorul atrage atenția că pentru un transport conform și sigur al iepurilor, este nevoie de:

    1) Containere speciale pentru transport
    Acestea trebuie să fie puternice și sigure, astfel încât animalul să nu fie protejat numai de influențele externe, dar și să nu fie rănit accidental în timpul transportului.

    2) Ventilație
    Atunci când sunt transportati în cuști sau cutii, trebuie făcute deschideri prin care va circula aerul proaspăt.

    3) Mâncare și apă
    Pentru o călătorie de scurtă durată a iepurilor, este suficient să puneți niște fân în cușcă. Dacă transportul este mai lung, este necesar să faceți o oprire de-a lungul drumului pentru a da animalului să bea și să mănânce din plin.

    Iepurii noi cumpărați se țin în carantină

    ”Odată ce sunt ajunși în noul adăpost urmează alți pași. Pentru ca iepurele să se obișnuiască cu noul loc de trai, acesta trebuie temporar pus în carantină, pentru a evita posibile boli sau viruși aduși din gospodăria precedentă și ar putea infecta iepurii dumneavoastră„, explică crescătorul de iepuri din Republica Moldova.

    Perioada de carantină recomandată pentru iepurii noi intrați în exploatație este de o lună. În acest timp, iepurele se ține într-o cușcă, separat de alte exemplare, la o distanță care să nu le permită interacțiunea.

    Noilor iepuri li se vor administra vitamine și medicamente pentru prevenirea bolilor.

    Atenție la hrănirea noilor iepuri din exploatație

    O atenție sporită va fi acordată hranei noilor iepuri. Acești schimbă atât mediul, cât și modul de hrănire. Astfel, este util să cereți informații despre dieta iepurilor pe care îi cumpărați. O schimbare drastică a modului de hrănire poate afecta sănătatea iepurilor, le poate slăbi imunitatea și le poate afecta și nivelul de energie. Asigurați-vă că iepurii sunt bine hrăniți și că au apă curată la discreție.

    ”Pentru ca iepurele să se adapteze rapid la noile condiții de adăpostire și nutriție, acesta trebuie transferat treptat la un nou tip de hrană. Crescătorii de iepuri cu experiență recomandă să se ia fân de la proprietarul anterior sau pentru prima dată să hrănească animalul cu același furaj compus ca la ferma anterioară”, atrage atenția Dima Cioaric.

    Crescătorul semnalează și că nu se recomandă ca iepurii noi să fie mutați în cuști comune cu ceilalți iepuri de acasă, deoarece în acest caz vor începe luptele pentru teritoriu și poate aduce la traume grave. ”O femelă sau un mascul destinat reproducerii este cel mai bine să fie păstrat într-o cușcă separată până la împerechere”, mai spune crescătorul de iepuri.


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    S-a deschis târgul de animale de la Câmpeni cu o bază de achiziții bovine! Ucraina a început oficial negocierile de aderare la UE. Agricultura, prima pe lista discuțiilor Markus Kamieth este noul CEO al BASF