• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Stropirea roșiilor cu bicarbonat de sodiu. Cum se prepară soluția împotriva bolilor la tomate

  agrointeligenta.ro -

  Stropirea roșiilor cu bicarbonat de sodiu ajută cultura să lupte bolile foliare. Beneficiile tratamentului cu bicarbonat la roșii sunt numeroase, iar prepararea și aplicarea soluției cu bicarbonat de sodiu sau praf de copt este ușor de făcut. Preventiv, stropirea se poate face pe toată perioada de vegetație a plantelor, insistând mai mult dacă verile sunt ploioase.

  Stropirea roșiilor cu bicarbonat de sodiu

  Roșiile se stropesc cu soluție de bicarbonat de sodiu în special pentru a preveni și combate mana tomatelor, o boală foarte păguboasă în cultura de legume.

  Stropirea roșiilor cu bicarbonat – beneficii

  Beneficiile stropirilor cu bicarbonat la roșii includ în primul rând combaterea făinării. Făinarea este una dintre bolile cele mai periculoase care pot afecta plantele de tomate. Favorizată de umiditatea ridicată, făinarea se declanșează în perioadele ploioase atât la roșiile din grădină, cât și la cele din solar, din cauza încărcăturii mari de umiditate din aer. Un alt factor de risc pentru apariția făinării este reprezentat de fertilizarea excesivă, în special de fertilizarea cu azot.

  Făinarea de manifestă prin pete galbene apărute pe frunze și printr-o pulbere albă, fină, care semnalează instalarea miceliilor mucegaiului de mană.

  Soluția cu bicarbonat de sodiu se aplică la roșiile de grădină sau din solar

  Cum prepari soluția de bicarbonat pentru roșii

  Soluția cu bicarbonat pentru stropirea roșiilor se prepară folosind bicarbonat de sodiu și apă. Se poate adăuga lapte, dar și puțin detergent de vase – acesta va ajuta preparatul să adere mai bine pe frunze. Unii grădinari adaugă ulei vegetal pentru a da soluției mai multă consistență și să o facă mai lipicioasă. O altă opțiune este să completați preparatul cu ulei horticol.

  Rețeta 1 de tratament cu bicarbonat pentru roșii. Se amestecă 250 ml de lapte cu un 1 litru de apă la care se adaugă o linguriță de bicarbonat de sodiu pentru fiecare 250 ml de apă, deci patru lingurițe dacă folosiți un litru de apă. Ingredientele trebuie bine amestecate înainte de a pulveriza preparatul pe plantele de tomate.

  Rețeta 2 de tratament cu bicarbonat pentru roșii. O altă rețetă pe care o puteți folosi este să preparați soluția din 7 litri de apă, 6 linguri de ulei vegetal sau horticol și 8 lingurițe de bicarbonat de sodiu. La fel ca la prima rețetă, toate ingredientele trebuie bine omogenizate înainte de aplicarea soluției la roșii.

  Cum se stropesc roșiile cu soluție de bicarbonat de sodiu

  Cum se stropesc roșiile cu soluție de bicarbonat

  Înainte de a aplica soluția cu bicarbonat pe roșii, aveți grijă să faceți o defoliere corectă a plantelor. Eliminați frunzele bolnave care s-au uscat și păstrați numai acele frunze care mai sunt verzi și pot fi recuperate în urma tratamentului.

  Puneți amestecul într-un pulverizator și aplicați soluția pe frunzele roșiilor, insistând acolo unde acestea sunt afectate de făinare. Se tratează toate frunzele plantelor de tomate, inclusiv pe partea lor inferioară.

  Când se stropesc roșiile cu bicarbonat

  Stropirea roșiilor cu soluție de bicarbonat se recomandă să se facă dimineața.

  Tratamentul cu bicarbonat se repetă la o distanță de 5-7 zile până când observați că boala roșiilor este ținută sub control.

  Stropirile se pot aplica la roșii și preventiv contra făinării sau altor boli foliare, precum mana.

  Stropirea roșiilor cu bicarbonat – contraindicații

  Tratamentul cu bicarbonat la roșii este unul puternic întrucât bicarbonatul poate să provoace pagube în cultură. Cel mai frecvent, excesul de bicarbonat face frunzele să ardă frunzele care apoi se vor usca. Se recomandă să testați concentrația soluției pe o frunză sau două înainte de a aplica tratamentul pe toate plantele.

  Aveți grijă și dacă folosiți sisteme de irigare prin picurare: bicarbonatul de sodiu ajuns în sol și pe termen lung poate ajunge în apă și apoi forma acumulări și blocaje în sistemul de irigat.


  Te-ar mai putea interesa

  Programul Tomata și Legume 2022 – 4.000 euro/an. Condiții, culturi eligibile, termene cereri! Consultanța în domediul agricol: cât costă și cum funcționează 7 idei de afaceri în agricultură profitabile pe suprafeţe mici şi foarte mici

  Ultimele știri

  Terenuri gratuite de la stat pentru tineri, în 2022. Schimbări importante Banii în conturi pentru fermieri. Plăți urgente anunțate de ministrul agriculturii! Adrian Chesnoiu: ”Ne-am trezit cu ministerul dat în judecată de crescătorii de animale!”