• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Premierul Cîțu: PNRR va fi trimis pe 2 iunie la Bruxelles. Ulterior va fi prezentat și publicului!

    Roxana Dobre -

    România trimite oficial, miercuri, 2 iunie Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă  la Comisia Europeană, acesta urmând să fie prezentat și public și vreme de două luni de zile, să fie evaluat de Comisie pentru a se ajunge la forma finală.

    „Pe 2 (iunie – n.r.), înţeleg, ministrul Ghinea va prezenta varianta finală, varianta finală pe care o trimitem noi. Bineînţeles că va fi evaluată de Comisia Europeană şi vom vedea după aceea“, a declarat Florin Cîţu, duminică, înainte de Consiliul Politic al PNL, conform www.agerpres.ro.

    Întrebat dacă este normal ca opinia publică să afle conţinutul PNRR după ce acesta va fi transmis la Bruxelles, premierul a spus că documentul a fost prezentat în comisiile de specialitate din Parlament. „Specialiştii PSD au fost la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi au văzut proiectul care va merge. Va fi prezentat, varianta pe care o trimitem, repet, nu este varianta finală, urmează în continuare două luni de zile în care va fi evaluat de Comisia Europeană“, a precizat Cîţu.

    Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, afirma săptămâna trecută că România va fi printre puţinele state membre ale Uniunii Europene care va publica integral documentul.  ”Am luat decizia de a publica întreg planul României, vom fi printre puţinele state membre UE care publică întregul document. Se vor depune 30 de documente separate, câte unul pentru fiecare capitol transversal şi pentru fiecare componentă”, a precizat el, potrivit www.news.ro.

    Ghinea a menţionat că în 1 iunie se va face reunirea textelor într-un format pentru publicare, iar în 2 iunie va avea loc publicarea integrală şi prezentarea PNRR către publicul larg şi jurnalişti. ”Am luat decizia de a publica întreg planul României, vom fi printre puţinele state membre UE care publică întregul document”, a adăugat Ghinea.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris despre excluderea irigațiilor de la finanțarea prin PNRR și a avertizat că acesta este al doilea eșec pentru agricultură după ce publicația noastră a anunțat în premieră că depozitele agricole regionale au fost eliminate din PNRR! Potrivit preşedintelui Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, finanţarea depozitelor agricole regionale a fost eliminată din ultima variantă a Planului Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR), cea transmisă la Bruxelles de ministrul Investiţiilor şi Programelor Europene, Cristian Ghinea.

    Ulterior și irigațiile au fost scoase din plan acestea neprimind niciun euro din finanțarea de 29,2 miliarde euro pe care ar urma să o primească țara noastră. Cel care a dat vestea fermierilor este vicepremierul Dan Barna care a anunțat că ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a prezentat la Bruxelles proiectul PNRR, însă Comisia Europeană a solicitat modificarea acestuia.

    Despre acest subiect citiți aici: Vicepremierul Dan Barna: Investițiile în irigații au fost scoase din PNRR!

    Într-o declarație care a avut loc în urma ședinței de Guvern din 13 mai, Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a confirmat că banii pentru irigații nu sunt incluși PNRR. ”Din ce am trimis, din cea de-a doua propunere de 29 de miliarde (de euro – n.r.), Comisia nu a respins nimic. Au fost doar reticențele pe care le știți, la irigații – în momentul acesta nu le avem incluse – încă se mai duc discuții. Dacă se schimbă ceva, eu le includ. A fost reticența pentru rutier, pe care cred că am reușit să o depășim. Dar, repet, nu este un proces de respingere ca atare. Este un proces de primit observații, foarte multe observații sunt pozitive, unele sunt negative. Le-am distribuit la ministere, în urma acestui proces am scos unele dintre investițiile care erau acolo, așa am ajuns la 29 de miliarde”, a spus ministrul Cristian Ghinea.

    În PNRR, componenta irigații era prinsă în Pilonul I, Sistemul național de gestionare a apei: acces la apă și canalizare, irigații, dezmlăștiniri, lucrări de combatere a eroziunii solului și intervenții active în atmosferă și prevedea:

    – Creșterea gradului de adaptare a infrastructurii din domeniul de îmbunătățiri funciare și domeniul intervențiilor active în atmosferă la schimbările climatice, în scopul prevenirii și gestionării riscurilor legate de climă, precum și creșterea capacității de răspuns la condițiile de utilizare eficientă și protecție a surselor de apă:
    – Modernizarea sistemelor de irigații pentru prevenirea și gestionarea riscului de secetă/ ariditate;
    – Modernizarea sistemelor de desecare – drenaj pentru prevenirea și reducerea riscului la inundații și înmlăștinire;
    – Dezvoltarea lucrărilor de combatere a eroziunii solurilor, riscului de alunecări și degradarea terenurilor;
    – Extinderea și dezvoltarea infrastructurii pentru combaterea căderilor de grindină și creșterea precipitațiilor. Alocare: 4.000 milioane de euro.


    Te-ar mai putea interesa

    Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului