• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Apicultorii care vând, cumpără sau pierd familii de albine, obligați să anunțe OJZ în maxim 10 zile!

    Roxana Dobre -

    Apicultorii care vând, cumpără sau pierd familii de albine au termen de 10 zile pentru a anunța aceste schimbări de efective la Oficiul Județean de Zootehnie (OJZ). Prevederea face parte dintr-un ordin al Ministerului Agriculturii publicat în Monitorul Oficial pe 31 mai, dată de la care a și intrat în vigoare.

    Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 251/2017 pentru aprobarea Sistemului unitar de identificare al stupinelor și stupilor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 608 din 27 iulie 2017 a fost modificat oficial printr-o Anexă , semnată de ministrul agriculturii, Adrian Oros. Schimbările pentru stupari au fost publicate în MO, nr. 0558 din 31 mai 2021.

    În noua formă a ordinului de ministru, obligatoriu pentru stupari, sunt modificate mai multe articole și adăugate noi sub-puncte privind declararea numărului de stupi, identificarea acestora și cererile pentru alocarea codurilor de identificare a stupinelor.

    Declararea numărului de stupi la iernat, obligatorie în perioada 1 septembrie – 31 decembrie

    Conform textului citat,  unul dintre articolele care suferă modificări este articolul 7 care precizează că: apicultorii sunt obligați să transmită anual, în perioada 1 septembrie—31 decembrie, la Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) prin Oficiul Județean Zootehnic (OJZ), declarația pe propria răspundere cu numărul de stupi care conțin familii de albine pregătite pentru iernat, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 4 (foto mai jos n.r) Declarația pe propria răspundere poate fi depusă direct la sediile OJZ sau transmisă prin fax, poștă sau în format electronic ca document scanat, prin e-mail, cu condiția asumării prin semnătură de către apicultor sau reprezentantul legal al acestuia.

    În plus, prin ordin de ministru este introdus un nou subpunct care menționează că ”în cazul nedepunerii în termen a declarației pe propria răspundere, OJZ va elibera la solicitarea apicultorului adeverința cu numărul de stupi deținuți care conțin familii de albine, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 5 (foto mai jos n.r), după verificarea acestora la fața locului.

    Apicultorii care achiziționează//înmulțesc/ vând/pierd familii de albine, obligați în termen de maximum 10 zile lucrătoare, să comunice OJZ

    Articolul 8 (1), care precizează că apicultorii au obligația de a duce la îndeplinire identificarea stupilor cu respectarea cerințelor tehnice, în maximum 30 de zile de la data primirii codului de identificare al stupinei de la OJZ aduce o completare pentru stupari. Astfel, art.8 (2) stipulează un termen de 10 zile lucrătoare să anunțe OJZ pentru apicultorii care achiziționează/dobândesc/înmulțesc/ vând/pierd familii de albine. Comunicarea se face prin prin fax, poștă sau e-mail și sunt menționate modificările survenite și documentele aferente asumate prin semnătură de către apicultor sau reprezentantul legal al acestuia, pe fiecare pagină, după caz:

    Cererile pentru alocarea codurilor de identificare a stupinelor se depun la OJZ numai în perioada 1 aprilie—31 octombrie a fiecărui an. Cu o excepție! 

    Articolul 11 (1), care precizează că cererile pentru alocarea codurilor de identificare a stupinelor se depun la OJZ numai în perioada 1 aprilie—31 octombrie a fiecărui an, suferă de asemenea modificări. Prin Articolul 11 (2) se introduce o excepție pentru apicultorii care nu dețin cod de identificare a stupinei și care achiziționează/dobândesc familii de albine în perioada 1 noiembrie—31 martie. Aceștia pot depune cererea pentru alocarea codurilor de identificare a stupinelor, în perioada menționată anterior, însoțită de următoarele documente:


    Te-ar mai putea interesa

    Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal

    Ultimele știri

    Mega-focar de Pesta Micilor Rumegătoare în Bulgaria. Oierii au ascuns boala timp de 2 săptămâni Legume și fructe care se recoltează în luna noiembrie La aniversarea primilor 7 ani de activitate, Franciza RO concept OSCAR ajunge la 90 de benzinării