Comerţ alimentar

Speculanții din piețe, amenințați cu amenzi-record: Vânzarea produselor agricole fără atestat ar putea fi pedepsită

Valorificarea produselor agricole proprii de către persoanele fizice care nu dețin atestat de producător valabil, respectiv carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol care nu sunt produse în ferma proprie ar putea fi pedepsită cu amendă de până 15.000 lei.

Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol. Acesta a avut raport de admitere cu amendamente.

“Se interzice vânzarea produselor cumpărate de la terțe persoane în baza carnetului de comercializare. (…) Desfășurarea activităților de valorificare a produselor agricole proprii și de exercitare a comerțului cu aceste produse de către persoanele fizice care nu dețin atestat de producător valabil, respectiv carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol valabil, și care nu sunt produse în ferma proprie cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 lei”, se arată în amendamentele admise de Comisia pentru agricultură din Senat.

Un alt amendament adoptat spune că vânzarea unor produse agricole altele decât cele din producție proprie, în baza carnetului de comercializare eliberat, se pedepsește cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

“Valabilitatea atestatului de producător este de un an calendaristic de la data emiterii și se vizează semestrial, prin aplicarea ștampilei și semnăturii primarului. Atestatul de producător se eliberează de către primar în termen de 5 zile lucrătoare de la data solicitării, cu avizul consultativ al structurilor asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultură, după caz, constituite potrivit legii și organizate la nivel local și județean, care se înregistrează la primăriile comunelor, orașelor, municipiilor sau a sectoarelor municipiului București și nominalizează cel puțin un reprezentant în acest scop”, se mai arată în amendamente.

Inițiator este Guvernul României, iar Senatul este prima cameră sesizată.

Sursa: Agerpres

Foto: amfostacolo.ro

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!