• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ziua Grâului Diosig 2021 – un eveniment cu culturi frumoase și fermieri. Ca înainte de pandemie!

    Daniel Befu -

    Un sentiment răcoritor, ca de plimbare pe faleză, undeva pe litoral. Asta într-o localitate cvasinecunoscută, fără nimic turistic în ea, aproape lipită de granița cu Ungaria. Cam asta a fosta starea de spirit în Diosig, Bihor. Dacă în trecut Ziua Grâului Diosig, era cel mai mare dedicat păioaselor din NV țării, după mai bine de un an de pandemie, a spart gheața în forță, devenind cea mai impozantă întâlnire publică fermieri-furnizori la nivel național de până la acest moment, în cursul anului 2021.

    A fost un cumul de forțe care a dus la reușita acestui eveniment. Dincolo de eforturile organizatorice ale trio-ului Agroind Caucaeu (cel care a și găzduit platforma), Agrotex Carei și Promat Tășnad, succesul a fost dat de dorul pe care producători, mici și mai mari, l-au avut, în perioada de izolare, pentru astfel de ”perfecționări” publice, în care se upgradează informațional, atât tehnic, cât și comercial. Practic nu s-a putut percepe nici o fărâmă din sentimentul de ”plictiseală în grup”, care uneori apare la astfel de evenimente, mai ales în partea de final, când toată lumea e toropită sub apăsarea soarelui de miez de zi. Într-un cuvânt, o stare molipsitoare de entuziasm general.

    O atmosferă similară s-a putut simți și în rândul reprezentanților companiilor, pentru care ocazia de a vorbi a devenit dintr-o rutină a unor profesioniști, într-o nevoie autentică de a socializa cu partenerii lor, fermierii. Practic la Ziua Grâului Diosig XIV a bătut gongul care anunță, oficial, începerea normalității în relațiile sociale dintre fermieri și dintre fermieri și partenerii lor din întregul lanț de producție.

    Ca să nu ne îndepărtăm de tema principală sub zodia căreia a stat anul 2020 și prima jumătate din acest an, Dan Corbuț, administratorul Agroind Cauaceu, a avut ideea să solicite DSP Bihor să trimită o echipă mobilă, ca să organizeze un centru de vaccinare în cadrul Zilei Grâului. Așa că fermierii au venit la eveniment cu zâmbetul pe buze, ca la finalul întâlnirii, parte din ei să intre pe mâna asistentelor medicale, care i-au înțepat în braț cu serul Johnson&Johnson.

    În platformă au participat 7 companii care comercializează utilaje agricole, 34 de companii producătoare sau distribuitoare de pesticide și îngrășăminte foliare și solide și 14 companii producătoare de semințe. Au fost expuse 54 de varietăți de cereale păioase, două de orzoaică, trei de orz, două de triticale, iar restul sunt grâuri de toamnă. Dintre varietățile de grâu, 14 sunt soiuri românești, autohtone produse de Institutul Fundulea și stațiunile Lovrin și Turda.

    În 2021, platforma demonstrativă de la Diosig a fost cel mai greu de realizat din toată istoria Zilei Grâului
    Mihai Corbuț, gazda principală a evenimentului, a explicat pentru Agrointeligența că pregătirea platformei de testare a implicat provocări care au pus la încercare întreaga expertiză tehnică dobândită de Agroind Cauaceu.

    ”E cea mai grea platformă experimentală pe care am realizat-o în cei 14 ani de când organizăm Ziua Grâului… Am avut o toamnă foarte ploioasă și am început semănatul grâului în platformă de-abia după 20 noiembrie și n-am crezut la acel moment că vom reuși să aducem loturile de grâu la nivelul la care sunt astăzi. Astăzi putem spune că avem toate soiurile prezente în această platformă, la producții undeva la 7.500-8.000 kg/ha. În primul rând a fost un chin momentul semănatului, pentru că am avut o răsărire destul de slabă în toamnă. Aveam undeva la 200-250 de plante pe metrul pătrat. Datorită potențialului acestor soiuri pe care le avem în această platformă, au înfrățit foarte bine în primăvară și în acest moment avem undeva la 650-700, chiar peste, plante la metrul pătrat, datorită înfrățiri care a avut loc în primăvară și a fraților fertili și foarte viguroși pe care i-am obținut în primăvară”, a declarat Corbuț.

    Din perspectiva lui Corbuț, reușita evenimentului ține în primul rând de suma tuturor participanților. ”Anul trecut din păcate nu am putut organiza acest eveniment din cauza situației generate de pandemie, în care ne-am aflat cu toții. Însă am primit foarte multe semnale din partea fermierilor referitoare la a organiza acest eveniment. Mă bucur tare mult că l-am putut organiza și sper ca de acum încolo, astfel de întâlniri să se poată organiza de către toate companiile care vor să le organizeze”.

    De ce contează pentru fermieri platforma de cereale păioase de la Diosig

    Veteranul Mihai Budai, tehnologul grupului Agroind, responsabil de înființarea platformei, a explicat pentru Agrointeligența de ce Ziua Grâului Diosig contează pentru fermierii din județele Bihor, Satu Mare, Arad și Sălaj în mod special. ”Toată lumea e dornică să se uite cu atenție și să vadă care dintre soiuri arată mai bine, ca mărime a spicului, ca profil fitopatologic, adică frunză sănătoasă, spic sănătos, ferm și în funcție de asta să își aleagă varietățile pe care le vor cultiva în această toamnă. Prin producțiile pe care grupul Agroind le obține, este un bun exemplu pentru fermierii din zonă și ca atare, fermierii au început să treacă ușor de producții de 6.500-7.000 kg/ha la cereale păioase”, explică Mihai Budai.

    Pentru fermierii care urmăresc Agrointeligența, inginerul Mihai Budai are și două sfaturi. ”Să nu se arunce la contracte pe întreaga producție, fiindcă e posibil să piardă ca preț. Ar putea să piardă fiindcă trendul în ultima lună de zile la contracte futures, a fost doar de 4 zile cu stagnări, iar în rest a urcat progresiv cu 10-12 USD/t, lucru care indică un trend ascendent. Vorbim acum de prețuri probabile de 2,5 lei/kg la rapiță, 2/3 lei/kg la floarea soarelui, 1-1,1 lei/kg la grâu. Fermierii dacă vor beneficia în acest an de profiturile foarte bune la hectar date de prețurile mari ale grânelor, ar trebui să încerce să scape de utilajele care nu mai sunt la modă și nu mai sunt atât de performante și să își reînnoiască parcul de tractoare. Mai mult decât atât, să își construiască magazii de cereale, pentru a nu fi obligați să vândă în momentul recoltării. Să aștepte 2-3 luni ca să poată jongla cu prețul pieței”, crede tehnologul Agroind Cauaceu.


    Te-ar mai putea interesa

    Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!