• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tânărul fermier Raul Mărunțoiu ”îi bate obrazul” lui Oros că a pierdut banii pentru irigații: ”Sunt de vină fermierii că fură subvenții, oricine altcineva, numai cei de la MADR nu!”

    Roxana Dobre -

    Replică usturătoare dată de un tânăr fermier ministrului agriculturii Adrian Oros. Raul Marian Mărunțoiu, agricultor din Săcele, județul Constanța, îi reproșează șefului de la Agricultură că nu a reușit să introducă finanțarea pentru irigații în PNRR deși știa ”episodul” de secetă cumplită care a falimentat în 2020 mai multe ferme din România.

    În postarea sa, Raul Marian Mărunțoiu sancționează ”eforturile” pe care MADR susține că le-a făcut pentru a aduce bani în sectorul irigațiilor.

    ”Dar vai, ce paradox!!! Cum s-or întâmpla mereu situațiile astea la noi, nu o să-mi explic niciodată! E ca la fotbal, noi am jucat extraordinar, da’ ne-a furat arbitru’! Toată lumea din Ministerul Agriculturii și-a făcut excelent treaba, nu e nimic de reproșat, însă, cu toate acestea, România NU A PRIMIT NICIUN EURO PENTRU IRIGAȚII!

    E de vină Comisia Europeană că schimbă criteriile din mers, e de vină Ministerul Fondurilor Europene că nu a comunicat corespunzător, sunt de vină românii că vând terenurile, sunt de vină fermierii că fură subvenții, oricine altcineva e de vină numai cei de la MADR NU!

    Ce au propus ei era verde, foaaarte verde, cel mai verde! Apoi nu mai era verde…dar el era totuși mai verde decât verdele, ne-o spune domnul ministru! Asta mă face să mă gândesc că cei din CE sunt, poate, daltoniști? Da, sigur asta e!

    Din nou, planul e verde dom’le, da nu puteți să îl vedeți și voi, credeți-ne pe cuvânt!

    Păi și grâul fermierilor în octombrie 2019 era verde, iar în aprilie 2020 era galben tot, însă aici explicația se poate da pe loc, extrem de clar, simplu și transparent: a fost o secetă cumplită care ne-a prins, din nou, cu chiloții în vine pentru că NU (mai) AVEM IRIGAȚII! Acum PNRR-ul României cum de brusc nu a mai fost verde? Care e explicația? FOARTE SIMPLU: TOT SECETA! Da, da, exact așa! Seceta de idei, seceta în viziune, seceta de implicare, seceta de interes și seceta de voință!

    Între timp, agricultura României rămâne exact așa cum a fost : meteo-dependentă, vulnerabilă, inconstantă și mereu nesigură! Lecția lui 2020 nu a fost învățată de conducătorii agriculturii românești absolut deloc! Iar dacă tot vorbim atâta de culori, cu scuzele de rigoare pentru cei mai sensibili, orizontul agriculturii românești nu are decât o singură culoare: căcăniu-strident!”, este mesajul tânărului fermier, evident dezamăgit de prestația ministrului agriculturii.

    Reamintim că ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat la Digi24 că draftul transmis Comisiei în noiembrie era ”cel mai verde” și că echipa sa și-a făcut treaba. El a subliniat însă dialogul cu CE s-a purtat prin Ministerul Fondurilor Europene.

    Adrian Oros a afirmat că reprezentanții Comisiei au comunicat în noiembrie 2020, când România a transmis primul draft, care a fost analizat de European Institut of Public Administration, că este ”cel mai verde draft”.

    „România avea 64,8% verde în draftul de proiect PNRR trimis, care conținea 6,5 miliarde euro tot ceea ce înseamnă infrastructură de gestionare a apei. Și aici nu ne referim doar la irigații. Anul acesta, când s-au regândit modalitățile de analiză a draft-urilor nouă ni s-a spus că nu au fost acceptate irigatiile, doar partea de desecare-drenaj. Componentă de irigații nu a fost admisă pentru că nu a fost considerată suficient de verde. Continui să spun că era suficient de verde. Mai mult, noi am venit cu o soluție inovativă. Putem să producem energie verde în cantitate mare și foarte ieftină”, a declarat ministrul.


    Te-ar mai putea interesa

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!