Bayer Agro Arena: Exemple concrete și soluții de la SCDA Caracal
Adrian Radu -Bayer Agro Arena 2021 a avut a doua oprire din acest an în județul Olt, la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă de la Caracal. În platforma de acolo s-au evidențiat cele 3 ateliere pregătite de specialiștii Bayer și cei de la SCDA, și anume cele de cereale păioase, porumb și rapiță.
Gazda Bayer Agro Arena Caracal a fost Eugen Petrescu, Coordonatorul Sectorului de cercetare de la SCDA, care a dezvăluit de ce este atractiv acest eveniment, desfășurat fără vizitatori, din păcate, în ultimii 2 ani. “Fiind unitate de cercetare, noi anual organizăm platforme, loturi demonstrative, toate având ca scop o actualizare a informațiilor către fermierii noștri, ca ei să fie la curent cu tot ce e nou. Platforma Bayer are o mare vechime, 15 ani de existență. Fermierii vin în această platformă pentru a vedea noi genotipuri de plante, cât și cu produse care asigură tratarea principalelor boli și luptă cu dăunătorii și buruienile. În plus, specialiștii vin și explică efectul pe care-l are fiecare produs și, în special, momentul în care trebuie aplicat”, a declarat Eugen Petrescu.
Cultura de grâu a fost prima prezentată la Caracal, unde s-a semănat soiul autohton Otilia. Semănatul a avut loc pe 18 octombrie, iar începutul lui noiembrie a adus și răsărirea plantelor pe terenul unde anterior fusese recoltat porumb. Atacul de afide i-a făcut pe specialiștii Bayer să intervină cu Decis Expert, care și-a făcut treaba.
În primăvară, controlul bolilor s-a făcut cu Falcon Pro, în timp ce pentru buruieni s-a aplicat Sekator. “Acest produs controleaza marea majoritate a dicotilelor, este un produs cu spectru complet, elasticitate bună în aplicare, este compatibil cu fungicidele, bun partener de amestec cu erbicidele care controlează monocotilele. Recomandam în controlul buruienilor- problemă produsul Atlantis Flex”, a explicat Dănuț Știrbu, representant zonal Bayer.
Fuzarioza este marea problemă la care fermierii trebuie să fie atenți în lanul de grâu. Soluția Bayer este Prosaro. “Îl recomandăm mai ales în condițiile de anul acesta, cu precipitații frecvente și abundente. Fuzarioza este cea mai păguboasă boală, care produce pierderi cantitative și calitative, dezvoltarea micotoxinelor face cultura să nu mai fie propice pentru consum, iar comercializarea să devină imposibilă”, a menționat Adrian Cosor, Responsabil culturi cereale păioase Bayer. Pentru anii în care miriștile se reinfestează cu buruieni, o altă recomandare Bayer este Roundup Energy.
Compania are soluții excelente și la tratamentul sămânță și vorbim despre două produse care și-au dovedit eficacitate, Redigo Pro și Bariton Super, acesta din urmă cu 3 substanțe active.
Atelierul de rapiță a fost al doilea pe desfășurătorul Bayer Agro Arena. Nelu Coste, Manager portofoliu rapiță Bayer, a prezentat stadiul culturii, dar și tehnologiile folosite pentru ca rapița de la Caracal să arate atât de bine. Tilmor și Propulse au fost cele două tratamente care au acoperit planul de combatere a bolilor în cultură.
Veștile bune au continuat. “Am obținut omologarea pentru Buteo Start, tratament sămânță insecticid, dar și pentru fungicidul Scenic Gold, cu două substanțe active, care acoperă complexul de boli care pot afecta plantele în primele faze de dezvoltare. Din punct de vedere tratament sămânță, veți găsi Buteo Start și Scenic Gold pe semințele Dekalb și astfel ne asigurăm să avem o răsărire optimă”, le-a transmis Nelu Coste fermierilor.
Și pentru că veni vorba de răsărire, Bayer continuă și în anul 2021 programul de asigurare pentru nerăsărire la rapiță, care a avut mare succes anul trecut. Astfel, fermierii care cumpără sămânță Dekalb nu riscă să-și piardă banii în cazul nerăsăririi. Acest program vine în completarea portofoliului de hibrizi Dekalb, care cuprinde 4 hibrizi de tehnologie Clearfield și 7 convenționali.
Eduard Alexandru Dumitrescu a fost cel care a prezentat caracteristicile hibrizilor Dekalb, începând cu Excited și Expectation și continuând cu Exception, Expansion și Imaret. “Am lăsat pentru final două produse nou lansate. Este vorba de un hibrid semitimpuriu, Immortal, care are posibilitatea de a fi cultivat în toate mediile de tehnologie. Al doilea este DK Imprint, care se va diferenția prin tardivitate, lucru ce ne ajută în momentul în care cultivăm rapiță în zonă cu incidență de ger târziu. Ne va putea securiza producția în momentul în care ne confruntăm cu fluctuațiile de temperatură”, a explicat reprezentantul Departamentului Cercetare-Dezvoltare Bayer.
Noutăți sunt și în portofoliul de hibrizi de porumb Bayer. Prin brand-ul Dekalb, au fost lansați 6 hibrizi în acest an, ajungându-se la un total de 34 în portofoliu. Primul dintre cei 6 este DKC 4709, semitimpuriu, RM 97. “Un alt hibrid pe care-l vedem la Caracal este 4908, grupa de maturitate 99, un hibrid care are dublă utilizare: utilizare în industria morăritului și cultură simplă de boabe. Un alt hibrid este DKC 4897, semitimpuriu, care are performanță ridicată de producție, printre cele mai bune”, a declarat Daniel Stanciu, Manager portofoliu porumb Bayer. DKC 5404, DKC 5709 și DKC 6897 sunt ceilalți 3 hibrizi aduși pe piață de Bayer în 2021.
Pentru a performa, hibrizii Dekalb au nevoie și de un plan de tratamente potrivit, care să lase lanul curat de buruieni. Astfel, Adengo este soluția ideală propusă de Bayer. “Este produsul cel mai vândut, cel mai căutat pentru postemergență, are două substanțe active puternice, dar și un safener. Are aplicare foliară, peliculară și radiculară și se reactivează la fiecare ploaie”, a spus Gabriel Buță, reprezentant zonal Bayer. Capreno, Laudis și Equip sunt celelalte erbicide din portofoliul companiei pentru cultura de porumb.
Pachetul de soluții oferit de Bayer include, bineînțeles, și varianta digitală. Platforma Climate FieldView ajută fermierii să-și crească randamentul în ferme. Acest soft de management adună date pe baza cărora agricultorii pot lua cele mai bune soluții pentru viitor. “În fiecare zi putem lua decizii bazate pe informații din hărțile satelitare, identificăm zonele cu risc, dar și zonele optime pe care vrem să le maximizăm. Climate FieldView vine și cu anumite avantaje corelate cu Dekalb, adică rata variabilă de semănat la porumb”, a explicat Eduard Alexandru.
Oferta Bayer pentru fermieri este vastă și acest lucru a fost demonstrat încă o dată la Arena din Caracal. “Beneficiem de un an cu condiții favorabile, toate culturile, porumbul, rapița, cerealele prezintă un potențial foarte important. Acesta poate fi maximizat când utilizăm tehnologii adecvate condițiilor locale. Acesta este scopul Arenelor de an de an. Ați putut urmări cele mai bune soluții de protectie, cei mai adaptați hibrizi Bayer. În plus, venim cu platforma digitală, pentru a putea ajuta fermierii să-și optimizeze procesele din fermă, să maximizeze profitul”, a concluzionat Gabor Raviczki, Director de Marketing Bayer România, Bulgaria și Republica Moldova.