Perioada de retenție a animalelor în ferme omoară piața cărnii de vită din România!
Daniel Befu -Perioada de retenție a animalelor în ferme, pentru obținerea subvențiilor de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – APIA, este un factor care afectează puternic piața cărnii de vită din România. Este poziția fermă exprimată de Ștefan Tipu, un antreprenor din sectorul de abatorizare, care explică de ce este dificil pentru un fermier să își valorifice animalele la final de an, când oferta ”explodează” pentru că ”expiră” termenul de retenție a animalelor în exploatațiile agricole.
Abatorul SAMCOM AS din județul Botoșani, controlat de Ștefan Tipu (43 ani) și cumnatul său, furnizează 20-30% din cantitatea de carne de vită care ajunge în retail. În ultimele 6 luni s-a confruntat cu un deficit cronic de animale vii ofertate pentru abatorizare, ceea ce-l face să opereze la jumătate din capacitate și să-și fi redus cu 30-40% cantitatea livrată lanțurilor de hipermarketuri.
Agrointeligența – AGROINTEL.RO vă prezintă soluțiile propuse de managerul SAMCOM AS, ca anomaliile de acest tip să dispară.
Toată lumea își vinde animalele în noiembrie și decembrie
Declinul abrupt al numărului de bovine pentru abatorizare îl pune pe seama politicilor guvernamentale din nișa în care activează.
”Logica acestei scăderi scăzut enorme o pun pe seama condiționării din partea autorităților, ca fermierii să țină animalele în C.O.P (Controlul Oficial al Performantelor) până la finalul anului. Este o politică foarte proastă, deoarece în decembrie lumea ieftinește carnea și piața nu poate atrage atâta carne, pentru câte animale sunt puse la dispoziție, după care are loc un declin de ofertă de vite pe piață. Dacă autoritățile ar genera variante alternative de termene până când să fie ținute animalele în C.O.P. – unele până în august, altele până în mai și altele până în decembrie, ar fi o echilibrare. Însă acum toată lumea își dă animalele în decembrie sau în noiembrie. Se generează o discrepanță și e foarte urât”, consideră Ștefan Tipu.
Vă recomandăm și: Proprietarul celui mai mare abator bovin din România nu găsește decât jumătate din animalele pentru sacrificare de care are nevoie
Rezervele de stat ar trebui să funcționeze transparent
Ștefan Tipu consideră că autoritățile guvernamentale s-ar putea implica inclusiv prin contracte atribuite abatoarelor, prin intermediul Rezervelor Statului. ”O formă de ajutor de stat pe care statul ar putea să îl dea abatoarelor, e să propună soluții pentru a păstra stocuri de carne în România, ca să putem face față cererii pieței din România. La ora actuală, în plină pandemie, statul nu are asigurat un stoc al cărnii în România, de genul rezervă de stat cu stoc la producător sau abator. Chiar dacă statul mi-a cerut să declar ce stocuri am și ce mașini am -iar asta nu este deloc ok- același stat nu a făcut nimic din prisma susținerii constituirii de stocuri și este greu ca producătorul să susțină din resurse proprii un stoc de rezervă pentru o perioada din aceasta de urgență. Statul ar trebui să fie 100% transparent privind selecția listei de produse ce sunt incluse în rezerva de stat și la vită și la porc, iar acum nu este obiectiv”, crede antreprenorul.
Subvenții majorate pentru cei care-și duc animalele la abatoare și subvenții la export
De asemenea, omul de afaceri consideră că statul ar trebui să intervină pe fluxul producție de carne cu o subvenție mai sustenabilă, care să fie plătită nu abatoarelor, ci fermierilor.
”E cea mai importantă problemă. Am spus lucrul acesta prin 2007-2008. Acum subvenția e 180 euro/cap animal ceea ce este foarte puțin. Suma ar trebui să fie de măcar 500 euro/cap de animal, așa cum este la vita de carne. Vorbim de o subvenție unică la momentul predării, care să fie triplată față de momentul actual, dar să fie la alb, nu la negru. Ea să se acorde doar dacă intră animalele în circuitul fiscal, prin sacrificarea în abator. Practic abatorul va da un document cu care crescătorul se duce la APIA, iar subvenția primită se va regăsi în mod cert în economia României și astfel știe și veterinarul câte animale sunt, știe și APIA câte animale sunt și politicile publice se vor putea elabora în cunoștință de cauză”, e convins procesatorul.
O altă soluție, în viziunea lui Ștefan Tipu, o reprezintă stimularea înființării de ferme de bovine. Pe termen lung, ca efectivele de bovine să crească, este de părere acesta, statul trebuie să stimuleze fermierii prin anumite programe de înființare a fermelor de bovine, de la scutirea de taxe, până la crearea unei linii de finanțare pe fonduri europene pentru fermele de bovine în cadrul AFIR.
”Și nu doar pentru bovine, ci și pentru porc și toate tipurile de ferme care produc în domenii unde balanța comercială a României e negativă. Însă Guvernul nu face nimic să ajute, în contextul în care din alte state, precum Polonia, vine carne subvenționată. Anul acesta, ca și anul 2014 au fost grei din prisma deficitului de animale. În 2014, ne-a năvălit carnea din import, adusă din Polonia și Italia. A trebuit să ne micșorăm cifra de afaceri și să găsim soluții, așteptând să treacă valul. Noi exportăm în occident produse care sunt mai scumpe și se găsesc mai greu la ei și aducem în România un alt tip de carne, care este mai ieftină și nu este atât de căutată în țările lor. Practic de la noi pleacă spuma. De exemplu noi facem export de mușchi, antricot și pulpă, iar ei ne aduc înapoi carne lucru de calitatea a III-a. Statul ar trebui să gândească un ajutor pentru export, gândit sub formă de subvenție, așa cum fac și alte state din UE, care stimulează să se exporte din țara respectivă către alte țări. Este foarte important acest lucru. Noi nu primim nimic, celelalte țări subvenționează și astfel au o industrie mai rezistentă, mai consolidată, mai robustă. Eu nu mă pot duce să concurez cu Polonia, deoarece ei sunt subvenționați de către stat, ungurii la fel, sunt subvenționați. Ar trebui ca statul să stimuleze domeniul nostru, prin această varietate de măsuri, pentru cel puțin 10 ani, că să ajungem la un nivel foarte ridicat al efectivului de bovine care să fie sacrificate”, își exprimă viziunea pentru un mai bine ipotetic, managerul SAMCOM AS.