• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Culcatul cepei. Când și cum se culcă ceapa la pământ

    agrointeligenta.ro -

    Când se culcă ceapa la pământ sau când se calcă ceapa. La ceapa cultivată în câmp, în solar sau în grădină, trebuie să știi când este perioada optimă de recoltare. Aproape de cules, ceapa se culcă la pământ pentru a ne asigura o recoltă bună și sănătoasă.

    Ceapa se culcă la pământ când cultura este gata pentru recoltare. Ceapa se calcă atunci când în pământ ceapa a ajuns la maturitate și este bună pentru a fi consumată.

    Ceapa se seamănă în perioada 10-20 martie, din arpagic.

    La plantarea bulbilor de ceapă se lasă o distanță de 28-30 cm între rânduri și 3,5-5 cm între plante de pe rând.

    Adâncimea de plantare pentru arpagicul de ceapă este de 2-3 centimetri adâncime.

    După plantare, bulbii se acoperă cu încă un strat de pământ și se udă bine pentru a-i ajuta să se prindă.

    De ce culcă ceapa

    Culcatul cepei este o practică disputată în rândul celor care pun această cultură. În mod natural, frunzele cepei  se culcă singure înainte de recoltare, însă sunt grădinari care culcă ceapa manual.

    De ce se culcă ceapa. Călcarea cepei se practică mai ales pentru ceapa care nu se va consuma imediat, ci care va fi depozitată. După ce este călcată, ceapa începe să acumuleze numai în sol, așa că bulbii mai cresc puțin în dimensiune și se încheie maturizarea lor.

    Ceapa culcată nu se mai udă, cultura primind apă numai de la ploi, însă de regulă în lunile iulie și august precipitațiile sunt mai puține.

    Culcatul cepei

    Cum se culcă ceapa la pământ

    Verificați periodic cultura de ceapă pentru a știi exact când este timpul ca plantele să fie călcate sau culcate la pământ.

    Cum se culcă ceapa. Dacă aveți ceapa în grădină, puteți ”călca” ceapa manual. În acest fel veți putea îndrepta frunzele într-un singur sens, păstrând aspectul îngrijit al culturii.

    Verificați dacă baza – tulpina scurtă, este moale și dacă frunzele au început să se îngălbenească. Apoi, cum mâna, culcați frunzele cepei de la bază.

    Ceapa se poate și călca pentru a pune frunzele la pământ, însă atenție să nu călcați pe bulbi. Se pot folosi și o lopată sau o greblă cu care să culcați la pământ plantele de ceapă.

    Cum se culcă ceapa

    Când se culcă frunzele de ceapă

    Momentul cel mai bun pentru a culca ceapa este cu trei săptămâni înainte de recoltare. Se verifică mărimea cepei din pământ și dacă ea este la dimensiunea pe care ne-o dorim, putem începe călcatul cepei.

    Primul semn clar că putem călca ceapa este apariția frunzelor veștejite și primele plante care se culcă singure la pământ.

    Când se recoltează ceapa după ce a fost culcată

    Când se recoltează ceapa culcată

    Când ceapa se apropie de recoltare frunzele încep să se facă galbene. Din acel moment, ceapa este gata pentru recoltare.

    Când se recoltează ceapa culcată. În funcție de ceapa folosită, de soiul ei, perioada în care se culcă ceapa poate varia. În general, dacă ați semănat ceapa în prima parte din luna martie, atunci vei recolta ceapa de la începutul lunii august și până în septembrie.

    Recoltarea cepei

    Când se scoate ceapa din pământ. Recoltarea cepei se poate face și primăvara – pentru a consuma ceapa verde. Vara, ceapa se recoltează pentru bulbii de ceapă.

    Ceapa se culege în zile însorite, când pământul este uscat și nu sunt anunțate ploi.

    După recoltare, ceapa se ține în grămezi mici sau se lasă înșirată pe pământ, în câmp, pentru uscare. Ceapa se întoarce de mai multe ori pentru o uscare uniformă.

    Ceapa se depozitează în locuri uscate, cu temperatură mai scăzută și lipsite de lumină solară.


    Te-ar mai putea interesa

    Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!