• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Zoltan Haller, ACVBR-SIM: Avem 3 miliarde de euro la dispoziție și ne împiedicăm de ghiduri!

    Angelica Lefter -

    Fermierii trebuie să fie consultați real și să aibă acces la fondurile europene destinate agriculturii! Este semnalul de alarmă tras astăzi de Zoltan Haller, reprezentantul Asociației Crescătorilor de Vaci din rasa Bălțată Românească de tip Simmental.

    În cadrul primei zile a ExpoFerma 2021 – Târg digital de agricultură, la Conferința “Accesarea fondurilor europene pentru fermieri în 2021 – oportunități și incertitudini”, a declarat că, din păcate, din nou sunt lăsate lucrurile pe ultima sută de metri.

    ”Ministerul Agriculturii este mai mult decât depășit, este rămas în urmă. Nu cred că se va încadra ca să lanseze toate măsurile, să le ducă la bun sfârșit și rezultatul va fi o dezamăgire în rândul fermierilor. Această dezamăgire, sigur că, am mai întâlnit-o în decursul anilor, unde s-au anunțat măsuri, s-au anunțat proiecte, dar unele au fost eligibile și fără finanțare. Poate aici nici nu o să ajungem să fie evaluate”, a declarat Zoltan Haller, Reprezentantul Asociației Crescătorilor de Vaci Bălțată Românească de tip Simmental (ACVBR-SIM) și membru al Asociației Forța Fermierilor.

    ”Ne împiedicăm în ghidurile care sunt spre consultare, în elaborare sau în finalizare”

    ”Este trist să vedem că avem 3 miliarde și jumătate la dispoziție și încă, să spunem, ne împiedicăm în ghidurile care sunt spre consultare, în elaborare sau în finalizare. E adevărat că acest monolog de care s-a pomenit nu duce la un rezultat bun. Fermierii mici, mijlocii sunt debusolați, fermierii mici și mijlocii sunt mai mult decât nemulțumiți de acest mod de lucru, sigur ei și-ar dori să depună proiecte, dar nu știu cum să apuce problema, nu știu ceea ce vor în concret. Aici un rol foarte important îl au consultanții, consultanți care trebuie să vină cu un plan de atac pornind de la documentele pe care trebuie să le pregătească chiar la prima întrebare trebuie să fie întrebat acel fermier sau acea cooperativă: Dispuneți de documentele necesare? Astfel încât, într-un timp scurt, să poată să realizeze proiectul”, a mai spus Haller.

    La nivelul asociației, ACVBR-SIM, sunt transmise informații cu privire la accesarea fondurilor europene. ”Noi am încercat la nivelul asociației noastre să transmitem informații către fermierii noștri: ce înseamnă să aplici pe proiecte cu fonduri europene, ce documente minime trebuie să aduci și să faci o minimă analiză, dacă ești eligibil, nu ești eligibil, dacă obții un punctaj care să poată face ca acel proiect să fie finanțabil, deci sunt elemente importante. Sigur că, revenind la oportunități, aceste măsuri anunțate…incertitudini sunt foarte multe pentru că pornind de la acea dată de lansare, este una dintre incertitudini, dar sunt iarăși o grămadă de aspecte. Când începi să intri în detalii, aș vrea să amintesc doar un aspect: este interpretarea diferită a legilor de la un județ la altul”, a mai precizat Zoltan Haller.

    Reprezentantul ACVBR-SIM a arătat că modul în care sunt analizate proiectele depuse de fermieri nu este unitar. ”În Brașov se analizează într-un fel, în Suceava în alt fel, în Giurgiu în alt fel, te doare capul când începi același tip de proiect să ai diferite interpretări. Aici ar trebui, în opinia noastră, să existe corelare între autorități și să se dea dispoziție foarte clară, dacă mergem pe măsura X, toată lumea face evaluarea în sensul legii și o singură evaluare, nu fiecare judecă după cum capul lui”.

    Pregătire reală a fermierilor, nu cursuri ”prin poștă”

    Un alt aspect important prezentat de Zoltan Haller a fost nevoia ca fermierii care au înființat afaceri agricole, inclusiv cu fonduri europene, să aibă în continuare a acces la finanțare pentru a se putea dezvolta. De asemenea, accentul pe școlarizare reală a producătorilor agricoli trebuie bonificat. ”Banii aceștia europeni ar trebui canalizați și focusați către fermieri care au cât de cât o pregătire, dar o pregătire pe bune, nu pe documente pe care le-au primit prin poștă după nu știu câte săptămâni de cursuri nefăcute”, a precizat Zoltan Haller.

    Sesiunile de proiecte ce se vor deschide în acest an vor fi o gură de oxigen, dar până la noua Politică Agricolă Comună ar putea fi și ultimii bani europeni alocați pentru investițiile din sectorul agricol. ”Ar trebui să înțelegem că este ultima strigare, cel puțin în perioada aceasta de tranziție, bani, poate după aceea, vor veni prin 2024, până când lucrurile se vor așeza. Trebuie să fim serioși, trebuie să știm ce vrem, trebuie să avem ajutorul atât al consultanților cât și al autorităților”, a explicat reprezentantul ACVBR-SIM.

    Zoltan Haller a punctat că la acest moment nu se poate discuta despre un dialog cu fermierii pe marginea măsurilor, ghidurilor sau Planului Național Strategic: ”Dacă e să intrăm pe partea de dialog, am spus că există doar monolog. Nu suntem consultați pe foarte multe probleme, există un cerc foarte restrâns care își dă cu părerea și dă OK-ul pentru diferitele proiecte care sunt în derulare, de cele mai multe ori aflăm în ultima secundă despre acele proiecte. Asta este, poate că în viitor, ceva se va schimba în bine”.

    ”Rolul consultanților este foarte, foarte important”

    În final, în numele ACVB-SIM, a arătat că este esențial ca un număr cât mai mare de fermieri să acceseze fonduri europene, inclusiv prin intermediul formelor asociative care le asigură un punctaj mai bun și o eligibilitate ridicată la finanțarea nerambursabilă: ”Ca și concluzie, sfatul nostru este să aplice cât mai mulți fermieri, să încerce să se unească în acele cooperative. Sigur că și aici, pe parte de cooperative, trebuie povestit de către consultanți, care sunt avantajele și dezavantajele, pentru că considerăm că doar o simplă asociere într-o cooperativă nu este suficient și nu va aduce un succes al afacerii acelei cooperative. Deci, rolul consultanților este foarte, foarte important. Concluzia este că proiecte trebuie depuse, proiecte bune trebuie depuse, care să aducă plus-valoare pentru fermieri și astfel încât materia primă să rămână în România și să fie procesată, și nu dată la export!”.


    Te-ar mai putea interesa

    Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!