• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Când vine vara. Șefa ANM anunță zilele cu temperaturi de 30 de grade Celsius

    Roxana Dobre -

    Când vine cu adevărat vara și scăpăm de alertele zilnice de ploi abundente și vreme capricioasă! Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu anunță că sfârșitul de săptămână vine cu temperaturi care vor înregistra peste 30 de grade Celsius.

    Luna iunie este de regulă una ploioasă, subliniază directoul ANM, după ce ultima săptămână a fost marcată de ploi torențiale și în prezent sunt în vigoare mai multe alerte meteo de ploi „Cantitatea de ploi din zonele care se află sub cod portocaliu până miercuri, 16 iunie, la ora 23:00, se apropie de media climatologică a unei luni iunie, cu o cantitate de precipitaţii de 84,5 litri pe metrul pătrat”, a declarat directorul ANM pentru Libertatea.

    Vremea începe însă se încălzească începând de miercuri, 16 iunie, în mare parte a țării. În partea de vest a țării temperaturile vor urca la 29-30 de grade Celsius, iar la final de săptămână vor ajunge la 31-32 de grade Celsius. „Ne aşteptăm ca din 21 iunie, dată care coincide si cu debutul astronomic al verii, să înregistrăm o ameliorare din punct de vedere al cantităţilor de precipitaţii şi a arieri acestora, dar nu excludem să mai avem la nivel local condiţii de instabilitate atmosferică accentuată”, a declarat Elena Mateescu.

    Directorul ANM anunţă că din 21 iunie şi până pe 12 iulie temperaturile vor fi mai ridicate în aproape toata ţara decât cele normale pentru perioada respectivă, cu precădere în jumătatea vestică, iar cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de cele normale pentru acea perioadă. „Vor fi zile cu peste 30 de grade Celsius”, a declarat directoarea ANM.

    ANM a emis astăzi – miercuri dimineaţa o nouă avertizare Cod portocaliu de ploi abundente, intensificări ale vântului şi instabilitate atmosferică accentuată pentru 10 judeţe, valabilă pe parcursul zilei de miercuri între orele 10:00 şi 23:00.

    Potrivit meteorologilor, în jumătatea de est a Munteniei, în cea mai mare parte a Moldovei şi nordul Dobrogei, instabilitatea atmosferică va fi accentuată, va ploua abundent, se vor semnala descărcări electrice şi pe alocuri grindină şi vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi local 30 – 40 litri/mp şi pe spaţii mici 50 – 70 litri/mp. Temporar vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală în general de 50 – 60 km/h. Judeţele avertizate cu Cod portocaliu sunt: Iaşi, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Tulcea, Ialomiţa şi Călăraşi.

    De asemenea, începând de la ora 10:00 a intrat în vigoare şi un Cod galben de ploi abundente care vizează nordul Moldovei, sud-estul Transilvaniei şi local Muntenia, Dobrogea şi zona de munte. Temporar instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi izolat grindină. Cantităţile de apă, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, vor depăşi 20 – 25 litri/mp şi izolat 35 – 45 litri/mp.

    Vântul va avea intensificări cu viteze în general de 45 – 55 km/h, iar în Carpaţii Meridionali, la altitudini mari, peste 80 – 90 km/h. Meteorologii avertizează că astfel de fenomene se vor semnala pe spaţii mici şi pe durată scurtă şi în celelalte regiuni.

    Judeţele atenţionate cu Cod galben, unele total iar altele doar parţial, sunt: Suceava, Botoşani, Neamţ, Bacău, Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Giurgiu, Teleorman şi Municipiul Bucureşti.

    Instabilitate atmosferică până duminică, 20 iunie

    Totodată, ANM anunță că în intervalul 17 iunie, ora 10:00 – 20 iunie, ora 22:00 se află în vigoare o alertă de instabilitatea atmosferică. Astfel, potrivit meteorologilor, în sudul, estul și centrul țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe arii restrânse vijelii și grindină. 

    În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 25…50 l/mp.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Plata ANT bovine. Primele județe unde fermierii au anunțat că au banii în cont Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată

    Ultimele știri

    Ioan Moraru, Mecanica Ceahlău: Utilajele produse la Piatra Neamț sunt cu 35% mai ieftine decât cele din import Flori care se plantează lângă bulbii de primăvară Hurlupi la prun: cauze ale bolii, combatere