• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cinci crescători de vaci de carne s-au unit într-o cooperativă. Și-au făcut abator și propriul magazin

    Angelica Lefter -

    Cinci crescători de vaci de carne au înființat o cooperativă pentru a-și valorifica producția de carne în mod direct. Investiția comună include un magazin de desfacere pe care fermierii l-au amenajat ca să răspundă nevoilor lor de vânzare și promovare.

    Toți cei cinci fermieri care au înființat Cooperativa Agricolă Bo-Cov-Meat sunt din județul Covasna. Ce este interesant este că nu toți crescătorii au mizat pe aceeași rasă de carne: au în cooperativă atât Aberdeen Angus, cât și Charolaise. Primul pas ”la comun” a fost deschiderea unui abator, al unui punct de procesare și al unuia de desfacere. Pandemia de Covid-19 a venit cu probleme, în general pe partea de vânzare a cărnii, din cauza închiderii multor restaurante și hoteluri.

    Robert Motica, președintele Cooperativei Agricole Bo-Cov-Meat, din județul Covasna, a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, că cei cinci fermieri însumau la un moment dat 650 de capete de vaci de carne, însă aproximativ 200 dintre ele au fost sacrificate.
    ”Ideea cu creșterea animalelor de carne este relativ nouă, noi toți ne ocupăm de altceva, eu sunt inginer agronom, fac și consultanță. Ne-am hotărât nu de mult timp să facem câte o fermă de animale de carne, am văzut că vânzarea propriu-zisă cam scârțâie în România. Nu este ceea ce se spune în ziare și cât de bine este plătită vaca de carne. Pot spune că nu este așa, producătorul nu rămâne aproape cu nimic. Noi am zis, odată cu legea nouă cu punctele de abatorizare, ne-am gândit să facem noi un abator mic, un punct de prelucrare, să încercăm să vindem în magazinele proprii, să obținem un preț mai bun. Inițial, ideea a fost să atragem cât mai mulți fermieri care cresc vaci de carne din județ, care să adere la cooperativă, însă Covid-19 ne-a cam stricat planurile și nu putem să valorificăm cum vrem noi”, spune fermierul Robert Motica.

    Cooperativa a fost înființată în martie 2020 și de peste un an este pe piață. Fermele care o compun cresc vaci de carne din rasa Charolaise și Angus.

    ”Mie mi-a plăcut Angus, fiind inginer agronom am citit că nu este un animal foarte pretențios. Sporul mediu zilnic este de la 800 de grame până la 1 kilogram. La Charolaise se poate dubla această creștere. Noi sacrificăm animalele undeva la vârsta de 14-15 luni, deci sub 2 ani. Depinde și de cereri, la 300 de kilograme, 400-500 de kilograme, nici nu sacrificăm animale peste 2 ani. Dacă sacrificăm animale mature, din carne se face hamburger. Nu le hrănim cu ceva deosebit, avem pășune, mai adăugăm alte furaje, nu este o problemă!”, a mărturisit fermierul.

    Carnea de vită – de pe pășune, direct în farfuria consumatorului

    Membrii cooperativei au încercat să facă totul ca la carte, iar expresia ”Farm to fork” a devenit deviza afacerii la comun. Din economiile proprii au reușit să-și deschidă un abator de mică capacitate, să pună pe picioare un magazin în piața din Sfântu Gheorghe și să distribuie către restaurantele din zonă. Pandemia de Covid-19, însă, le-a dat planurile peste cap.

    ”Noi am vrea să avem un rulaj mult mai mare, din păcate a venit pandemia, multe restaurante au renunțat la carnea produsă de noi, care este premium și, evident, mai scumpă. Atunci am avut de pierdut. Vrem acum să îmbunătățim partea de marketing, sperăm ca HoReCa să revină la cum era înainte de pandemie. Din cauză că este carnea mai scumpă și de calitate, noi trebuie să găsim restaurante, hotelurile care să își dorească această carne. De pe pășune carnea ar ajunge direct pe farfuria consumatorului. ”Farm to fork” în realitate, la noi e mai greu”, a explicat fermierul, care deține la rândul său 50 de capete de animale de carne.

    Investiție de aproape 40.000 de euro pentru întregul lanț: abator, procesare și magazin propriu

    Pentru magazin, partea de procesare și abator, investiția a fost de aproximativ 40.000 de euro. Aprobările pentru abator au fost obținute în timp util, iar birocrația nu pare să fi încurcat planurile Cooperativei Agricole Bo-Cov-Meat. Abatorul își desfășoară acum activitatea în localitatea Aita Mare din județul Covasna.

    ”Abatorul deservește numai membrii cooperativei. Momentan stăm slab, am început foarte bine cu sacrificarea, dar acum suntem la 10 animale pe lună, foarte slab. A scăzut numărul animalelor sacrificate în pandemie, restaurantele nu mai vor carne, consumatorii nu mai plătesc, vor carne de 15 lei, noi dacă vindem cu atât nu are rost, e mai bine să vinzi de pe pășune animalul viu. Noi avem tot ce se poate obține de la vacă și avem și preparatele noastre, facem cârnați, hamburgeri și mici. Prețul diferă, normal, pentru fiecare parte a animalului cât și la produse. Avem spațiu de refrigerare, este obligatoriu, atât la abator cât și la punctul de prelucrare sau în magazin. Din veniturile realizate, am reinvestit”, a spus Robert Motica, președintele Cooperativei Agricole Bo-Cov-Meat.

    Magazinul deschis nu poată un nume, el aparține Cooperativei, dar doritorii pot oricând să vină să cumpere carne și produse proaspete din piața din Sfântul Gheorghe, unde este amplasat. Pentru el, membrii Cooperativei plătesc chirie. ”Magazinul nu poartă un nume, este unul singur în orașul Sfântul Gheorghe. Plătim o chirie pentru spațiu și utilități însumate la 1.500 de lei”, spune președintele de cooperativă.

    Fermierul Robert Motica: Românii nu au cultura consumului de carne de vită

    În opinia lui Robert Motica românii nu au o cultură foarte dezvoltată pentru consumul de carne de vită. În fapt, chiar fermierii, care se ocupă acum cu creșterea vacilor și procesarea cărnii, învață din mers anumite aspecte. Totodată, a menționat că are planuri de lărgire și de o mai bună tehnologizare.

    ”Dacă lucrurile își revin, avem planuri de mărire, chiar vrem acum să depunem un proiect prin care să mai achiziționăm câte ceva pentru producția primară și echipamente la punctul de prelucrare, dar avem nevoie de rulaj, că altfel nu putem să susținem investiția”, a menționat fermierul.

    Zootehnia, un sector care se dezvoltă greu în România

    Robert Motica spune, din experiență, că zootehnia în România este o axă a agriculturii foarte grea. ”După cum văd eu, de câțiva ani în zootehnie, este vai de capul nostru! Pentru ferma mea am proiecte, am primit și SCZ-ul pe anul trecut. Eu eram în teledetecție, am avut niște controale de la APIA și am primit mai târziu, dar sprijinul este destul de mic”, a concluzionat Robert Motica.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!