• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Guvernul României a aprobat subvenția APIA de 2.000 euro/fermă!

    Roxana Dobre -

    Bani pentru fermieri, aprobați în ședința de Guvern de miercuri, 16 iunie. Executivul a avizat o hotărâre așteptată de producătorii agricoli care aduce sprijin financiar de la stat pentru producția de legume în spații protejate pentru anul 2021. Valoarea maximă în euro a sprijinului financiar de ajutor de minimis/cultură/1000 mp/beneficiar este de 2.000 euro și se acordă în lei, la cursul de schimb de 4,8725 lei.

    Așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat, Executivul a avut astăzi la aprobare hotărârea pentru adoptarea programului de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2021. Ajutorul se afla printre proiectele ”în așteptare”, care din cauza întâzierilor s-a prelungit pentru aplicarea în ciclul II care va funcționa din toamnă.

    ”Schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României în anul 2021, pentru susținerea producției de legume cultivate în spații protejate:
    a) ardei gras și/sau ardei lung;
    b) castraveți
    c) tomate;
    d) vinete”, se arată în hotărârea aprobată de Guvern.

    Din lista legumelor care vor beneficia de ajutor lipsește varza, deși inițial fusese propusă pentru finanțare.

    Suprafața minimă de cultură pentru accesarea schemei este de 1.000 mp, iar pentru accesarea sumelor trebuie să se valorifice cu acte și să se dovedească următoarele producții minime:
    a) în sere:
    i) 2900 kg/1000 mp pentru ardei gras și/sau lung;
    ii) 5000 kg/1000 mp pentru castraveți;
    iii) 8500 kg/1000 mp pentru tomate;
    iv) 3000 kg/1000 mp pentru vinete;
    b) în solarii:
    i) 1600 kg/1000 mp pentru ardei gras și /sau lung;
    ii) 3000 kg/1000 mp pentru castraveți;
    iii) 3200 kg/1000 mp pentru tomate;
    iv) 2000 kg/1000 mp pentru vinete.

    Cine beneficiază de sprijin

    Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis pentru producția de legume în spații protejate, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii de eligibilitate:
    a) sa fie înregistrați în registrul unic de identificare, denumit în continuare RUI și să dețină cod unic
    de înregistrare atribuit de către APIA;
    b) să solicite ajutorul de minimis;
    c) să utilizeze o suprafață cumulată de minimum 1.000 mp, cultivată exclusiv cu una dintre culturile agreate
    d) să obțină producțiile minime corespunzătoare culturii înființate;
    e) să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativteritorială se află suprafeţele cultivate cu legume în spaţiile protejate, în anul 2021;
    f) să deţină Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor, completat începând cu data înfiinţării culturii și avizat de oficiul fitosanitar județean;
    g) să facă dovada obținerii producţiei minime realizate, prin documente justificative în funcție de forma de organizare.

    Valorificarea producției se face în perioada 2 noiembrie – 2 decembrie iar dovada obținerii producției de legume obținute în spații protejate o constituie bonul fiscal/factura/fila din carnetul de comercializare.

    Cererea de înscriere în program și documentele obligatorii se depun începând cu data intrării în vigoare hotărârii de Guvern și până cel târziu data de 20 iulie inclusiv. Hotărârea de Guvern trebuie publicată în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Când se plantează roșiile în grădină – calendar Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd