• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Vine canicula, dar nu scăpăm de ploi! Anunţul făcut de şefa ANM, Elena Mateescu!

  Roxana Dobre -

  Primele valuri de caniculă au fost prognozate de meteorologi în acest an dar aceștia atrag atenția că odată cu venirea căldurii nu se termină și inundațiile sau vremea instabilă. Directorul ANM, Elena Mateescu, spune că trebuie să ne obișnuim cu vremea extremelor iar perioada următoare nu va fi lipsită de alerte și coduri de instabilitatea atmosferică, ploi sau vijelii. 

  Meteorologii anu anunțat temperaturi de până la 39 de grade Celsius la umbră dar furtunile și inundațiile care au afectat mare parte din țară vor continua și în zilele următoare. ”Trebuie să ne obișnuim cu vremea extremelor, fie că vorbim de fenomene de instabilitate atmosferică accentuată fie de val de căldură și disconfort termic accentuat, iar acest lucru se va întâmpla și va fi caracteristic pentru finalul lunii. Primele două decade au adus precipitații importante, mai ales în Dobrogea, Muntenia și Moldova, unde am înregistrat de la începutul lunii și până pe 22 iunie peste 100l/mp, în Dobrogea 111,4l/mp de 2,5 ori mai mult decât media pentru această zonă, în restul țării precipitațiile s-au situat sub norme”, a spus directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, la Digi24.

  Indicele de temperatură-umezeală a depășit pragul critic de 80 de unități

  Aceasta a explicat că de mâine va veni un nou val de căldură cu disconfort termic accentuat. „Iată că acum traversăm primul val de căldură, azi începe, vorbim de un de val de căldură cu disconfort termic accentuat. Dacă în primul mesaj vorbim de zona de vest a țării, unde maximele se vor situa între 34-37 de grade – deja la ora 15 Timișoara înregistra 35 de grade Celsius, vorbim de temperaturi resimțite mult mai mari, indicele de temperatură-umezeală a depășit pragul critic de 80 de unități. Mâine, valul de căldură se va extinde în aproape toată țara, vorbim de cod portocaliu pentru Caraș Severin, Timiș, Arad, Bihor și Satu Mare. Vorbim pentru aceste județe de temperaturi între 37-39 grade, iar joi și vineri disconfortul termic va fi de interes și pentru Oltenia, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei”, a spus meteorogul.

  Ea a adăugat că vor mai fi perioade cu instabilitate atmosferică, în condițiile unui grad de umezeală mare în atmosferă. „Am avut și azi două avertizări cod roșu nowcasting, avertizări cod portocaliu, avem un cod galben pentru Muntenia, sud-vestul Transilvaniei, iar pentru Tulcea, Galați, Brăila și Vasui, de asemenea până în această seară, aici fenomenele de instabilitate vor fi deosebite, iar valorile precipitațiilor pe secvențe scurte de timp vor înregistra 40-60l/mp”, a adăugat Mateescu.

  Alerte de Cod Galben și Cod Portocaliu

  În prezent, meteorologii au emis o alertă cu Cod Galben valabil pentru zilele de 23, 24 și 25 iunie. În intervalul menționat valul de căldură va cuprinde treptat toată țara, iar disconfortul termic va fi ridicat. Miercuri (23 iunie), va fi caniculă în Banat, Crișana, Oltenia, Maramureș și în vestul și nord-vestul Transilvaniei, iar joi și vineri (24 și 25 iunie) în toate regiunile. Maximele termice se vor situa, în general, între 33 și 37 de grade, iar local minimele nocturne nu vor coborî sub 20 de grade (nopți tropicale).

  ANM notează că  îndeosebi în regiunile estice și sud-estice, la deal și la munte, mai ales după-amiaza și seara, instabilitatea atmosferică se va accentua și se vor semnala averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și căderi de grindină.

  Mai mult, strict pentru ziua de 23 iunie, ANM a emis o alertă de Cod Portocaliu valabilă pentru județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor și Satu Mare. Conform, ANM în județele menționate valul de căldură se va intensifica, va fi caniculă și disconfortul termic accentuat. Se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 37 și 39 de grade, iar în cursul nopții nu vor coborî, în general, sub 22…25 de grade Celsius. 


  Te-ar mai putea interesa

  Alertă meteo! Ninsori și viscol în 26 de județe, până duminică Subvenția APIA care intră la plată de săptămâna aceasta. Banii, publicați în Monitorul Oficial 7 perechi de plante care nu trebuie cultivate împreună

  Ultimele știri

  Ordin MADR: Subvenții APIA numai pentru fermierii cu certificat de formare profesională Nu scăpăm de ger! Meteorologii au anunțat cum va fi vremea în următoarele două săptămâni Egiptul spune că vrea cereale românești, dar a cumpărat porumb direct din Ucraina