• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • De ce își aruncă fermierii români castraveții? Un președinte de asociație explică fenomenul!

    Angelica Lefter -

    Fermieri români care aruncă sau distrug culturi de castraveți aflate pe rod. Imaginile au stârnit o mulțime de reacții, iar în spatele muncii legumicultorilor și a gesturilor lor disperate se află o situație pe care o explică Dan Pănescu, președintele Asociației Tinerilor Fermieri Mehedinți – organizației membră a Asociației Forța Fermierilor.

    Zeci de tone de castraveți au fost aruncate până acum de legumicultorii din comuna Braniște, județul Mehedinți, un puternic bazin legumicol. Articolul cu video publicat de Agrointeligența – AGROINTEL.RO a făcut înconjurul țării, iar mulți s-au întrebat cum de au ajuns acești fermieri să renunțe la munca și investiția lor luând o decizie atât de dură.

    Adevărul este că în această perioadă piața s-a aglomerat cu aceste culturi de castraveți, la bază stând decizia ministrului Agriculturii, Adrian Oros de a renunța la programul ”Tomata” și de anunța extinderea acestuia și la alte legume, însă fără ca legumicultorii să primească până acum vreun sprijin financiar de la stat. În aceste condiții, fiecare s-a axat pe cultura de castraveți, renunțând să mai cultive tomate.

    Aceste decizii de la nivel înalt au influențat astfel piața, s-a ajuns la o supra-producție de castraveți și la imposibilitatea legumicultorilor de a plasa marfa la tarabe. Prețurile au scăzut până la 0,40 – 0,20 lei pe kilogramul de castraveți la poarta fermierului, dar nici așa castraveții nu mai au căutare.

    Legumicultorii au mizat masiv pe castraveți

    Președintele Asociației Tinerilor Fermieri Mehedinți, Dan Pănescu, membru al Asociației Forța Fermierilor, a explicat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO cum s-a ajuns la această situație din care au de pierdut doar legumicultorii.

    ”În principal vina pleacă de la Ministerul Agriculturii, de la domnul Oros, pentru că a tot promis legumicultorilor ajutorul de minimis, că le dă, că nu le dă, până la urmă oamenii s-au ales doar cu promisiuni. Înainte era previzionat programul Tomata pe 8 ani de zile, oamenii din Braniștea, s-au apucat și au făcut solarii. S-au extins cu solariile, după care nemaiavând acest sprijin s-au orientat toți către ce le-a fost lor mai ușor, către castraveți. Dacă era și programul Tomata, așa cum era el previzionat, pe 8 ani de zile, oamenii puneau și roșii și castraveți, aveau culturile mixate, nu erau suprafețe atât de mari cultivate numai cu castraveți. Nemaifiind programul Tomata, marea majoritate a cultivat numai castravete, s-a supraaglomerat piața cu castraveți și nemaifiind cererea atât de mare și recolta fiind atât de bogată, oamenii n-au mai avut unde să-și comercializeze marfa. În ultima vreme ajunsese kilogramul de castraveți 0,40 de lei, îi costă mai mult transportul să-i ducă prin Târgu Jiu la Piața de Gros, dar au recurs la metoda de distrugere a culturii, îi costă mai puțin”, a spus Dan Pănescu.

    Legumicultorii nu au primit niciun sprijin până acum, de aceea sunt deznădăjduiți și nu mai știu ce decizii să ia astfel încât să le fie bine, în contextul în care există doar promisiuni din partea Ministerului Agriculturii, însă nicio concretizare până în prezent, a declarat legumicultorul Dan Pănescu.

    ”Legumicultorii nu știu ce să mai creadă. Din partea Ministerului Agriculturii toate promisiunile care au venit la începutul anului 2020, inclusiv acele ajutoare de secetă, care teoretic ar fi trebuit să fie previzionate în buget, dar nu au fost incluse în buget și n-au putut fi acordate, ajutor de minimis la fel, a fost promis ciclul I nu s-a mai dat, fermierii m-au sunat disperați din mai multe bazine legumicole, că nu știu ce să facă în primăvară să pună tomate, se mai dă ajutorul de minimis, nu se mai dă, nu am știut ce să le spun, deși unul dintre colegii mei a solicitat un răspuns la Ministerul Agriculturii, pe care nu l-a primit. Am auzit de acest sprijin care ar putea fi aprobat, dar din surse off the record am aflat că banii nu vor intra anul acesta. Oamenii sunt disperați, că nu știu ce să cultive”, a menționat reprezentantul fermierilor tineri mehedințeni.

    Dan Pănescu, membru al Asociației Forța Fermierilor, a explicat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că a mai avut discuții cu legumicultorii din zonă pentru asociere în vederea rezolvării problemelor ce țin de vânzarea legumelor, pentru a putea intra mai puternic pe piață, însă s-au lovit deseori de refuzul marilor hipermarketuri, care aduc marfă din afară, de la fermieri străini, sprijiniți de statele în care fac agricultură.

    ”Nu poți să concurezi cu marfa venită de afară. Fermierii, de bine, de rău, acolo primesc subvenții consistente, nu ne putem compara cu ei. La ei costul de producție e mult mai mic și le convine să vină în România cu tot cu transport adus în România, băgat în magazin, ei au un cost mult mai mic decât fermierii noștri, cu marfa la solar!, a concluzionat Dan Pănescu, președintele Asociației Tinerilor Fermieri Mehedinți.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    Florin Constantin, AGXecutive, despre mediul de agribusiness în 2025: ”Companiile sunt mai precaute” Fermierii, convocați la MADR. Ministrul Barbu – primele ședințe de lucru din acest an cu liderii asociațiilor Fermă din Teleorman, prădată! Hoții au furat sistemele GPS de pe tractoare