• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Oros la Consiliul AGRIFISH: Trebuie să mergem acasă, să le spunem fermierilor care sunt noile reguli!

    Angelica Lefter -

    Ministrul Agriculturii Adrian Oros participă la Consiliul AGRIFISH ce se desfășoară în perioada 28-29 iunie la Luxemburg. În cadrul primelor discuții, reprezentantul României a arătat, referitor la noua Politică Agricolă Comună, că ”trebuie să încheiem acest acord cât mai curând și să trecem să finalizăm programele naționale strategice”.

    ”Apreciez determinarea Comisiei și a Președinției în a identifica un compromis asupra pachetului de reformă, dar considerăm că mai multe pachete incluse în cadrul noului PAC, spre exemplu dimensiunea socială merg în sens opus simplificării deși ne-am exprimat dezacordul față de această nouă condiționalitate care nu intră în sfera de competență a Politicii Agricole, îmi exprim convingerea că în regulamentele secundare vom identifica formule de implementare care să nu conducă la sancționarea excesivă a fermierilor”, a spus Adrian Oros în deschiderea alocuțiunii sale.

    Un aspect important pentru buna gestionare a plăților directe îl reprezintă flexibilitatea și subsidiaritatea regăsite în modalitatea de aplicare a schemelor și măsurilor de sprijin ale fermierilor, a spus Oros.

    ”În acest context, apreciez eliminarea propunerii Parlamentului European de plafonare a plăților directe și a investițiilor din pilonul II precum și a limitării doar la dimensiunea medie națională a exploatațiilor cât și acordul atins la procentul minim de 10% de reorientare a bugetului pentru plățile directe către fermele mici, mijlocii și către fermele de familie, care pentru noi sunt foarte importante. În spiritul compromisului putem accepta creșterea propusă de președinție la 35% pentru mediu în FEADR, dar considerăm în continuare că o contabilizare de minim 60% din zonele cu constrângeri naturale, ar trebui aplicată”, a mai spus Adrian Oros.

    Ministrul Agriculturii a arătat că România apreciază ”eliminarea condiționării bugetare din Pilonul II pentru investițiile verzi”. ”În ceea ce privește angajamentul statelor membre de a se alinia la obiectivele acordului verde european și a strategiilor subsecvente suntem de acord cu menționarea prevederii la nivel de considerent cu precizarea că se impune clarificarea urgentă a modului în care Comisia va evalua consistența și contribuția planurilor strategice la realizarea acestor obiective”, a mia spus Oros.

    ”Putem accepta prealocarea pentru eco-scheme de 25% cu posibilitatea menținerii unui număr cât mai mare de flexibilități în vederea evitării pierderilor pe fonduri. Referitor la sprijinul cuplat, apreciem menționarea procentului de 13 + 2 %, dar deși am luat notă de explicațiile Comisiei referitoare la eliminarea cartofului de masă, considerăm că o asemenea abordare nu este corectă. Aici susținem abordarea Bulgariei și Sloveniei. Mulțumim Președinției pentru menținerea derogărilor de la GAEC 8 și 9 privind exceptarea fermelor sub 10 hectare, totodată apreciem eliminarea procentului de 10% propus de către Parlament la GAEC 9 pentru biodiversitate și includerea acestuia la nivel de considerent”, a mai precizat Oros.

    Menținerea intervențiilor pentru micii fermieri la articolele 64-69 este esențială pentru România, a punctat Adrian Oros: ”Referitor la plata pentru micul fermier în cadrul FEGA susținem ca plata să rămână voluntară, iar limita să poată fi stabilită de statul membru până la 10 hectare, în funcție de structura agricolă, economică specifică și redimensiunea pachetelor financiare pentru plăți directe. Referitor la investițiile în infrastructura de irigații, considerăm că textul mai poate fi îmbunătățit și clarificat la nivel tehnic din perspectiva eligibilității investițiilor”.

    ”Nu suntem pe deplin mulțumiți de compromisul asupra pachetului de reformă, dar trebuie să încheiem acest acord cât mai curând și să trecem să finalizăm programele naționale strategice. Este foarte importantă dimensiunea ecologică și socială a Politicii Agricole Comune, dar nu trebuie să uităm nicio clipă dimensiunea economică. Trebuie să mergem acasă, să le spunem fermierilor care sunt condițiile, care sunt regulile în următorii ani. Ei au nevoie de certitudini și de resurse just alocate, iar noi avem nevoie de fermieri stabili care să producă hrană sănătoasă și accesibilă pentru consumatorul european”, a încheiat Adrian Oros prima luare de cuvânt în cadrul Consiliului AGRIFISH din perioada 28-29 iunie.

    Citiți mai multe pe FortaPAC.agrointel.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului