• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fermierii cu peste 10 hectare – noi reguli pentru subvențiile APIA!

  Roxana Dobre -

  Suprafața de 10 hectare – un prag stabilit pentru plățile directe, subvențiile achitate în noua Politică Agricolă Comună. Agricultorii care lucrează sub 10 hectare vor avea o serie de facilități, în timp ce fermierii peste acest prag vor avea de respectat reguli mai stricte de mediu pentru sumele achitate prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

  Fermierii care lucrează până în 10 hectare de teren agricol vor beneficia de o serie de facilități și derogări în noua Politică Agricolă Comună (PAC). Conform oficialilor care au participat la discuțiile privind viitorul subvențiilor, Comisia Europeană a acceptat să prelungească mai multe scutiri pentru acei producători agricoli care dețin maxim 10 hectare.

  Facebook/Daniel Buda

  Primul oficial care a anunțat facilitățile pentru micii fermieri, cei care lucrează maxim 10 ha, a fost eurodeputatul Daniel Buda. Acesta a postat pe pagina personală de Facebook care sunt noutățile din Regulamentul privind Politica Agricolă Comună care se află în procedura trialogului, adică în negocierile dintre cele trei instituții importante ale UE: Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul.

  Fermierii sub 10 hectare nu vor fi obligați să facă rotația culturilor

  Fermierii care lucrează până în 10 hectare vor fi scutiți de rotația culturilor, o condiție de bază care se aplică în prezent la plata pe înverzire. ”Rotația constă într-o schimbare de cultură, cel puțin o dată pe an la nivelul parcelelor (cu excepția culturilor multianuale, a ierburilor și a altor furaje erbacee). Pe baza diversității metodelor agricole și a condițiilor agro-climatice, statele membre pot autoriza în regiunile în cauză alte practici de rotație a culturilor cu leguminoase sau diversificarea culturilor, care vizează îmbunătățirea și conservarea potențialului solului în conformitate cu obiectivele directivei”, a arătat Buda.

  Conform acestuia, statele membre pot scuti de obligația prevăzută în următoarele situații:
  (a) în cazul în care mai mult de 75% din terenul arabil este utilizat pentru producerea de ierburi sau alte furaje erbacee, este utilizat pentru cultivarea leguminoaselor sau este supus unei combinații a acestor utilizări;
  (b) în cazul în care mai mult de 75% din suprafața agricolă eligibilă este pășune permanentă, este utilizată pentru producția de ierburi sau alte furaje erbacee sau pentru cultivarea culturilor sub apă, fie pentru o parte semnificativă a anului, fie pentru o parte semnificativă a ciclului culturilor sau este supus unei combinații a acestor utilizări; sau
  (c) cu o suprafață arabilă de până la 10 hectare.

  ”Statele membre pot introduce limita maximă de suprafață acoperită cu o singură cultură pentru a preveni monoculturile mari”, a mai punctat oficialul.

  Derogare pentru GAEC 8 și 9

  O altă facilitate pentru fermierii care lucrează până în 10 hectare se referă și la menținerea derogărilor privind normele de ecocondiționalitate, GAEC 8 și GAEC 9. ”Mulțumim Președinției pentru menținerea derogărilor de la GAEC 8 și 9, privind exceptarea fermelor sub 10 ha. Totodată, apreciem eliminarea procentului de 10% propus de către PE la GAEC 9 pentru biodiversitate și includerea acestuia la nivel de considerent”, a spus la rândul său, Adrian Oros, ministrul agriculturii în intervenția sa la Consiliul privind simplificarea PAC.

  Schema pentru micii fermieri, ”plafonată” pentru producătorii care lucrează maxim 10 ha

  Tot fermierii care lucrează până în 10 hectare pot să primească plata pentru micii fermieri, o schemă care a putut fi cerută de  producătorii români în anul 2015 și avea un cuantum fix de 1.250 euro/fermă, sumă care să ”compenseze” schemele adunate care se plătesc pentru un hectar de teren. ”Referitor la plata pentru micul fermier din cadrul FEGA susținem ca plata să rămână voluntară, iar limita să poată fi stabilită de statul membru până la zece hectare, în funcție de structura agricolă economică specifică și a dimensiunii pachetelor financiare pentru plăți directe”, a punctat Oros în cadrul aceleiași intervenții.


  Te-ar mai putea interesa

  Fonduri europene pentru achiziția de utilaje agricole – 300.000 euro/proiect. Condiții Schimbări majore în accesarea fondurilor europene. Sunt vizate proiectele depuse de fermieri Plăți de peste 276 milioane de euro efectuate către beneficiarii FEADR, transmise spre decontare Comisiei Europene

  Ultimele știri

  Ungaria introduce un sistem de control al calității pentru cerealele din Ucraina Fermierii care pierd subvenția-bonus la hectar. Lista cu cele 79 de localități excluse la APIA Guvernul a aprobat normele pentru ca Observatorul laptelui să devină funcțional