• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Supermarketurilor! Adrian Oros – între retaileri, producătorii români, pe partea opusă!

    Angelica Lefter -

    Ministrul Supermarketurilor, Adrian Oros, împreună cu echipa sa de retaileri, față în față cu ”nemernicii” producători agricoli. Aceasta a fost atitudinea pe care a avut-o astăzi ministrul Oros care, ajuns mai târziu la întâlnirea dintre agricultori și comercianți, s-a dus și s-a așezat în mijlocul retailerilor, în timp ce de cealaltă parte a mesei se aflau producătorii de legume românești pe care Oros ar fi trebuit să îi reprezinte. Atât ca producători agricoli, cât și ca locuitori în mediul rural din România. Că doar de asta se numește Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, iar Adrian Oros este ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. În timpul întâlnirii de azi, prin atitudinea sa, Oros le-a părut fermierilor a fi mai degrabă Ministrul Supermarketurilor.

    Legumicultorii sunt foc și pară pe ministrul Agriculturii, Adrian Oros. Reprezentanții marilor bazine legumicole din țară au fost astăzi, joi – 1 iulie, la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), pentru a discuta cu retailerii și oficialii din minister despre prețul legumelor achiziționate de marile magazine și despre situația creată în piață.

    La întâlnire, ministrul Oros, îmbrăcat deja în nelipsita sa ie, a venit și s-a poziționat de partea retailerilor la masa de discuții, a stat maxim 7 minute și a plecat lăsându-i pe legumicultori ”cu ochii în soare”. De precizat că Oros a ajuns după ce întâlnirea era deja începută, iar decizia de a se așeza ”de partea” comercianților i-a aparținut în totalitate.

    Florin Ciobanu, vicepreședinte AFF și președinte al ATF Olt, s-a arătat indignat de atitudinea ministrului Agriculturii

    Vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor și președinte al Asociației Tinerilor Fermieri din Olt, Florin Ciobanu, a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că discuțiile nu au avut nicio concluzie clară, iar producătorii au plecat mai nelămuriți și supărați decât au venit la minister.

    ”Nu am rezolvat mai nimic, am plecat mai supărați decât am venit, de fapt! Noi ne-am dus cu încredere că decidenții din Ministerul Agriculturii vor încerca să facă un fel de arbitraj în dialogul acesta între reprezentanții cooperativelor de o parte și reprezentanții marilor retaileri de partea cealaltă. La un moment dat și-a făcut apariția și ministrul Oros, cu toate că n-aveam informații că va veni la această întâlnire. El s-a poziționat pe partea retailerilor, reprezentanții producătorilor erau pe partea stângă, reprezentanții retailerilor pe partea dreaptă, s-a pus între ei și chiar nu am înțeles de ce. Noi, producătorii, am inițiat acest dialog pentru a identifica soluții pe termen scurt și lung vis-a-vis de mersul coerent între cooperativele noastre și aceste lanțuri de magazine. O parte dintre cooperativele prezente la această discuție au deja contracte cu unele rețele. Din păcate, comenzile și prețurile sunt destul de mici în această perioadă când noi avem producții mari și calitate bună la produsele noastre și încercăm să găsim o soluție ca importurile acestor mari lanțuri de magazine să fie puțin mai mici în perioada în care noi avem producție mare în România, că este sezonul legumelor, avem cantități destul de importante”, a explicat Florin Ciobanu.

    Retailerii își fac prețurile după piața neagră a legumelor

    Tot el a spus că nu s-a ajuns la niciun consens, deși la masa discuțiilor a fost identificată o problemă, în sensul că hipermarketurile când calculează prețurile de achiziție o fac după piața neagră din România.

    ”Dacă kilogramul de roșii este 2 lei la acea piață neagră din Pucheni, acel târg pe care noi nu vrem să îl mai susținem, pentru că acolo e un fel de bursă neagră a legumelor…aceste lanțuri de magazine vor calitate, vor trasabilitate, continuitate, ambalaje, vor condiții normale într-o economie de piață, dar se uită în piața neagră să vadă prețul. Automat că noi nu putem livra la 2 lei roșia în condiții impuse de ei, când noi putem să vindem pe piața neagră fără ambalaje, fără etichetă, fără atâtea costuri în plus pe care ei ni le-au impus. Am cerut să nu se mai facă prețul după piața neagră, să facem altă formulă de calcul. De la acest mic subiect, secretarul Aurel Simion a venit în întâmpinarea noastră și a propus să facem un grup de dialog pe care să-l genereze ministerul Agriculturii, care să fie gazdă, în care noi să stăm la masă cu ANAF-ul și să vedem care ar fi soluția pentru piața neagră, pentru că pe noi, legumicultorii ne afectează, iar aceste lanțuri de magazine să nu se mai raporteze la prețul din piața neagră unde comerțul nu se desfășoară în mare parte cu documente legale”, a menționat legumicultorul oltean.

    Producătorii români, certați de un secretar de stat că au roșiile prea scumpe

    Florin Ciobanu a spus că ministrul Oros a rămas foarte puțin la discuții, în contextul în care la un moment dat au plecat din sală și cei doi secretari de stat din Ministerul Agriculturii.

    ”Domnul ministru a spus că nu poate să intervină în piață, că nu îi lasă Consiliul Concurenței să intervină în relația retailer-producător. Ei nu pot decât să aducă niște subvenții pe care oricum nu le-au mai dat de anul trecut. Producătorii de legume nu au luat acel ajutor de minimis cu care se tot laudă ministrul, nu îl vor plăti până în decembrie sau începutul anului viitor. Deci ne-a spus câteva cuvinte, a venit doar pentru poză! A lăsat doi secretari de stat și colac peste pupăză, unul dintre ei ne spunea că anul trecut ei au făcut o analiză și au constatat că roșia românească era mai scumpă decât roșia bio din import. Ne-a zis asta de față cu retailerii și chiar a cerut și părerea lor. Comparația e greșită, că noi nu știm ce subvenții primesc și care este nivelul de ajutor al producătorilor străini! Ei în loc să ne ajute cu idei…Retailerii au spus foarte clar: noi avem contracte din import, vom găsi soluții poate pentru la anul, aceste discuții le-am mai avut și nu funcționează, le e mult mai ușor să contracteze din import”, spune indignat reprezentantul fermierilor.

    Decizia MADR i-a bulversat pe fermieri și întreaga piață

    Florin Ciobanu a punctat că la întâlnire au fost reprezentanți ai marilor bazine legumicole din țară: Olt, Dolj, Galați, Giurgiu, Mehedinți. De față cu aceștia, oficialii de la Ministerul Agriculturii au recunoscut că renunțarea la programul Tomata a reprezentat o decizie greșită, neașteptându-se ca legumicultorii să își îndrepte atenția către cultivarea altor legume, precum castraveții, legume care acum au ajuns la groapa de gunoi.

    ”Mai mult decât atât, au recunoscut că de fapt programul pe care l-au gândit ei, fostul program Tomata, a bulversat puțin piața. Au spus că dacă ar fi continuat cu programul Tomata nu s-ar fi ajuns la un preț atât de mic la castraveți, pentru că foarte mulți producători au migrat, s-au orientat spre castraveți. O decizie politică a ministerului Agriculturii a bulversat piața, și cine pierde, cea mai slabă verigă a agriculturii, micul producător, în speță legumicultorul! Sectorul legumicol este Cenușăreasa Agriculturii! ”, a conchis Florin Ciobanu, președintele Asociației Tinerilor Fermieri din Olt, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Indignarea fermierului Florin Ciobanu se poate observa cu ușurință și într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook, imediat după întâlnirea dintre legumicultori, retaileri și reprezentanții Ministerului Agriculturii.

    ”Discuții seci și fără sens la Ministerul Agriculturii! Formele asociative față-în-față cu Marile Rețele de Magazine…Care au deja semnate contracte de importuri de legume – fructe pentru tot anul…Este mai simplu…și mai rentabil…Tu, stat român, să lași piața neagră a legumelor să funcționeze în România (vezi piața Pucheni), iar tu, mare rețea de magazine, sa-ți faci prețul de achiziție după prețurile din acestă piață nereglementată, dar tu, amărât de producător să îndeplinești toate condițiile impuse de magazine și să livrezi la preț de piață neagră nefiscalizată…asta-i marea șmecherie care va duce la falimentarea legumicultorilor Români…”, a scris Florin Ciobanu pe pagina sa de socializare, însoțind textul de fotografii relevante de la întâlnire.

    Atitudinea lui Oros, aceea de ”ministrul Supermarketurilor”, nu de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a fost taxată public imediat. ”Doar faptul că dumneavoastră, fermierii, ați fost așezați în fața ministrului agriculturii Oros lângă care stau reprezentanții supermarketurilor arată cu cine vă luptați. Legea prin care se interzic practicile comerciale neloiale în relația comercială cu fermierii și producătorii români a trecut de Senatul României și se află în Camera Deputaților. După ce legea va trece și de Camera Deputaților, supermarketurile nu vă vor mai abuza”, a comentat senatorul Lucian Trufin.

    Informare MADR despre întâlnirea organizată cu retailerii și producătorii români

    În urma întâlnirii de astăzi, pe pagina de Facebook a Ministerului Agriculturii a fost publicat un mesaj și câteva poze în care ministrul Agriculturii îi are în dreapta sa pe reprezentanții retailerilor – Valer Hancaș și George Bădescu.

    ”Azi, la sediul MADR, ministrul Adrian Oros a avut o întâlnire cu reprezentanți ai producătorilor de legume în spații protejate și cu reprezentanți ai Asociației Marilor Rețele Comerciale din România pentru informare asupra cererii și ofertei de legume disponibile în această perioadă. Alături de ministru au fost și secretarii de stat Aurel Simion și Marius Micu.
    Cu această ocazie, s-a agreat o modalitate de colaborare în viitor.
    Reprezentanții supermarketurilor au afirmat că există deschidere pentru a achiziționa marfa românească, exprimându-și dorința de a colabora cu fermierii, în beneficiul ambelor părți.
    De asemenea, în cadrul întâlnirii s-au analizat posibilitățile de evitare a blocajelor și a căderilor de preț majore care afectează producătorii”, se arată în postarea MADR.


    Te-ar mai putea interesa

    Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri!

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații