Fonduri europene 2021: Primele submăsuri pentru agricultură – lansate în jurul datei de 15 iulie
Angelica Lefter -Fonduri europene 2021 – primele submăsuri pentru agricultură și mediul rural. Primele submăsuri din perioada de tranziție la noua Politică Agricolă Comună ar urma să fie lansate pe 15 iulie, a anunțat președintele Comisiei de agricultură din Senatul României, liberalul George Scarlat. Prezent în cadrul Congresului Fondurilor Europene pentru Fermieri, Scarlat a precizat și care este ordinea în care vor fi lansate în acest an submăsurile din PNDR.
George Scarlat, în prezent senator și președinte al Comisiei de Agricultură din Senat, a anunțat în cadrul evenimentului din 30 iunie care sunt primele submăsuri de finanțare care se vor deschide în acest an.
”Cu privire la lansarea submăsurilor – ca și informație, nu lucrez în ministerul Agriculturii, mai am un dialog, cât mi-aș dori eu, mult, puțin, dar undeva în jurul datei de 15 (iulie – n.r.) vor fi lansate, cel puțin submăsurile 6.1 (Instalare tineri fermieri), 6.2 (Înființare activități neagricole), 6.3 (Dezvoltare ferme mici). Sperăm și submăsura 6.4 (Modernizare activități neagricole) și până la sfârșitul lunii – submăsura 17.1 (Contribuții la primele de asigurare) și submăsura 19.4 (LEADER – Cheltuieli funcționare și animare), dar totuși avem dezbateri și sunt lucruri neclare pe cele mai importante – 1 miliard de euro sunt prinși aproximativ în submăsura 4.1 (Exploatații agricole) și în submăsura 4.2 (Schemele GBER și de minimis)”, a precizat George Scarlat în cadrul evenimentului organizat de Asociația Forța Fermierilor.
”Astăzi există o sumă, nu suficientă, dar suficientă pentru perioada de tranziție. De ce spun pentru perioada de tranziție? Pentru că ultimul contract se semnează cel târziu pe 31 decembrie 2022, extrem de puțin ca și timp! Vă dați seama, astăzi când discutăm de niște ghiduri care din păcate nu sunt încă finalizate, și am făcut apel și o spun public, am avut o întâlnire informală alaltăieri cu câteva colege din cadrul AM PNDR, și am văzut, încă sunt lucruri greșite în abordare, punctăm principiul eficienței – mă gândesc la apă acum în zootehnie și scriu despre irigații, păi n-are nicio legătură. Dacă am spus că avem sume strict pentru sectorul zootehnic, haideți să vedem ce principii aplicăm pentru sectorul zootehnic și mai puțin pentru partea de vegetal”, a mai punctat Scarlat.
Fonduri europene 2021 – primele submăsuri pentru agricultură și mediul rural. Senatorul PNL a arătat că se discută foarte mult de procesare și de alocarea unor sume separate pentru diferitele sectoare agricole. ”Să alocăm sumele separat tocmai să nu mai existe competiție între specii, vaca cu porcul, porcul cu oaia, oaia cu păsările și așa mai departe. Am spus că e nevoie de dezvoltare în toate sectoarele și atunci am splitat acea sumă. Ce văd astăzi, din păcate, în Ghid, este că toate (sectoarele – n.r.) sunt la grămadă. Ba, mai mult, ghidul pentru zona montană și pe teritoriul național, și acolo se interferează cu toate că zona montană are buget separat. Asta, din păcate, o spun, este un minus, sunt și lucruri frumoase, dar sunt român, noi românii, în ADN-ul nostru suntem obișnuiți să scoatem în evidență ceea ce nu funcționează, nu ceea ce funcționează, să mulțumim pentru ceea ce este bun”, a precizat George Scarlat.
Președintele Comisiei de Agricultură din Senatul României a declarat că fondurile europene trebuie să aducă exploatațiile pe rentabilitate: ”Sunt în continuare persoane care nu au experiența din mediul de antreprenoriat, din mediul de a discuta și de a face lucruri în viața reală, astăzi punctează. Submăsura 6.1 pentru tineri, vrem să instalăm, cu ce? Regulamentul ne permite până la 100.000 de euro. Mergem pe valoare maximă până la 70.000 de euro, ok, mergem până la 70.000 de euro, dar dă-i țintit un proiect, mă, vreau să fac spații protejate, vreau să fac o fermă de 50 de vaci cu lapte, atât. Nu poți să faci și producție primară și procesare și marketing din 70.000 de euro. Ne păcălim, din nou vom trimite bani, să nu mă înțelegeți greșit că sunt împotriva fermelor mici, dimpotrivă, sunt pentru cei mulți pentru că consider că suntem cei mai sustenabili, dar trebuie să înțelegem, o fermă trebuie să facă agribusiness, trebuie să-și atingă pragul de rentabilitate, ori cu astfel de bugete și astfel de proiecte nu putem să ne dezvoltăm. Am avut o inițiativă, din păcate nu o s-o dezbatem acum, din păcate i-am dat respingere. Este vorba de gospodăria țărănească. Trebuie reglementată, e posibil, poate să facă parte din cooperative, dar trebuie să înțelegem, dacă nu suntem într-o formă de organizare – nu avem cum să ne dezvoltăm”.