• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ați uitat de ANT? Subvenția așteptată de fermieri întârzie să intre la plată!

    Roxana Dobre -

    Fermierii din sectorul vegetal și zootehnic așteaptă plățile pentru Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT), aferente anului 2021. Subvenția, achitată prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), se plătește tuturor fermierilor, fie că sunt mici sau mari, și este suportată din bugetul de stat întotdeauna sumele fiind bugetate din banii pe anul viitor celui în care se depune cererea unică.

    Plata pe care o încasează toți fermierii se lasă așteptată și în acest an. După ce în 2021 Ajutoarele Naționale Tranzitorii (ANT) au demarat în luna aprilie, și în 2022 întârzierea subvențiilor în nemulțumește pe fermierii care se așteptau ca odată cu aprobarea Bugetului de stat pentru 2022 să se aprobe în scurt timp și plafonul, respectiv cuantumurile pentru ANT-uri, atât pentru vegetal cât și zootehnic. ”ANT-ul ați uitat de el?”, este întrebarea adresată de un fermier pe grupul pentru subvenții SUBVENȚII APIA. Supărarea celorlalți fermieri s-a văzut imediat prin comentariile rapide pe care le-au publicat la postare, subiectul plăților pentru ANT fiind unul ”sensibil” pentru producătorii ca se așteptau ca plata să demareze în luna ianuarie.

    ”Noi suntem de vină fiindcă tăcem,  muncim și tăcem ANT -ul trebuie dat în septembrie nu după ce trece iarna!”, este de părere Ramona Păisanu, una dintre fermierele nemulțumite. ”Vacile au murit, urmează și crescătorii de animale să moară, atunci dau hoții ăștia ANT”, a completat și Liviu Sircuța.

    Plata ANTZ – ce se știe până acum?

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a întrebat de fiecare dată când a avut ocazia, atât la MADR, cât și la APIA, ce se întâmplă cu plata ANT-ului. Răspunsul a fost de fiecare dată că se lucrează la proiectul de acr normativ în care sunt ”prinse” plafoanele pentru ANT-uri iar acesta urmează să fie lansat în dezbatere publică pe site-ul MADR. Pe surse, Agrointeligența-AGROINTEL.RO a aflat că proiectul a primit și ultimele avize iar de la începutul săptămânii viitoare va putea fi lansat de MADR în dezbatere, unde ar trebuie să stea 10 zile după care să fie aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

    Doar după acești pași APIA poate calcula sumele pe cap de animal și hectar, și demarează plățile.

    Ce se întâmplă acum la APIA?

    Conform informațiilor obținute de Agrointeligența-AGROINTEL.RO, APIA a făcut deja primele teste cu aplicația care plătește ANTZ bovine, ovine/caprine și pe hectar iar funcționarii agenției sunt pregătiți pentru autorizările către fermieri, chiar dacă în prezent nu se cunosc cuantumurile pentru fermieri.

    Într-un interviu recent însă șeful APIA, Adrian Pintea, a anunțat că sumele pe cap de animal și hectar vor fi mai mari comparativ cu anul trecut, când fermierii au avut bugetul tăiat cu 50 la sută din totalul plafoanelor alocate.

    Plățile se vor face la cursul de schimb de 4,9475 lei pentru un euro, valoare stabilită de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2021, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 323 din 01 octombrie 2021.

    Ce sume au primit fermierii în 2021

    În campania 2021, plățile pentru 2020, au demarat pe 19 aprilie. Cuantumurile pe care le-au primit fermierii anul trecut sunt:

    VEGETAL:

    -ANTZ 7 Schema decuplată de producţie în sectorul lapte, specia bovine: 0,4213 euro/tona
    -ANTZ 8 Schema decuplată de producţie în sectorul carne, specia bovine: 1,0343 euro/cap
    -ANTZ 9 Schema decuplată de producţie în sectorul zootehnic, specia ovine/caprine: 2,2553 euro/cap.

    ZOOTEHNIE:

    -ANT1 (Culturi în teren arabil): 5,9866 euro/ha;
    -ANT3 (Cânepă pentru fibră): 5,6065 euro/ha;
    -ANT4 (Tutun): 790,5778 euro/ha;
    -ANT5 (Hamei): 181,3022 euro/ha;
    -ANT6 (Sfeclă de zahăr): 32,1580 euro/ha.

    De precizat că termenul limită pentru plata subvențiilor din 2021 este 30 iunie.


    Te-ar mai putea interesa

    MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!