• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Județele unde a explodat vânzarea terenurilor. Prețul unui hectar a ajuns la 8.000 de euro

    Roxana Dobre -

    Județele unde a explodat vânzarea terenurilor,l iar prețul unui hectar a ajuns la 8.000 de euro. Vânzările la suprafețele agricole au ”explodat” în ultima perioadă în județul Iași unde prețurile pe hectar sunt cuprinse între 1.500 și 8.000 de euro. Clienții care le cumpără spun că proprietarii au nevoie de bani și de aceea vor să le vândă cât mai repede.

    În cele 4 luni din 2021 când s-au reluat tranzacțiile agricole, au fost postate peste 500 de oferte de vânzare, pentru o suprafață de aproximativ 600 de hectare. Numărul tranzacțiilor cu terenuri agricole a fost în creștere în perioada martie-iunie 2021, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit bzi.ro. Atât fermieri mari, cât și agricultori cu suprafețe mai mici de teren au cumpărat terenurile din comunele ieșene. Proprietarii vor să le vândă repede, pentru că au nevoie de bani, spun cumpărătorii.

    Unul dintre aceștia este Petronela Stoica, fermier cu aproape 100 de hectare de teren agricol, care a achiziționat un hectar cu 8.000 de euro, în comuna Țigănași. ”Prețurile au mai crescut în ultimii ani dar noi vrem să ne extindem și încercăm să căutăm suprafețe compacte. În cazul acestei vânzări e vorba de un arendaș care a vrut să vândă terenul și noi l-am cumpărat. E un preț bun. Din ce am observat, proprietarii vor să le vândă cât mai repede. Noi căutăm acum suprafețe compacte, unde să nu fie probleme cu moștenitorii”, susține Petronela Stoica.

    Proprietarii de terenuri agricole vând suprafețele arendașilor

    Aurel Placinschi, unul dintre cei mai experimentați fermieri din Iași, a achiziționat 3 hectare de teren agricol în comuna Țigănași. A plătit pentru această suprafață 37.600 de lei (7.520 de euro), adică aproximativ 2.500 de euro hectarul.

    „Oamenii vor să vândă și pentru că terenurile erau arendate tot de către noi, am zis că e potrivit să le și cumpărăm. Prețurile au crescut și mai cresc. Noi vom începe recoltarea imediat ce stau ploile. Am cultivat grâu, orz, porumb, sfeclă, soia, pe o suprafață de 4.700 de hectare. Producția va fi mai bună ca anul trecut”, susține Aurel Placinschi, administrator SC Agricola Țigănași 96′ SA, cu terenuri agricole în comuna Țigănași, conform sursei citate.

    Un alt ieșean care a cumpărat 1,2 hectare, în comuna Schitu Duca, pentru care a plătit 35.000 de lei (7.000 de euro), spune că tranzacția s-a finalizat rapid. „Proprietarul avea nevoie de bani și de aceea s-a făcut totul repede. Momentan nu mai am nevoie de teren agricol”, susține Constantin Manolache. Alte 8 hectare au fost vândute în comuna Strunga, cu 35.000 de euro.

    Se cer și 10.000 euro pe hectar

    Sute de oferte de vânzare a terenurilor agricole sunt în comuna Holboca, Aroneanu, Popricani, Schitu Duca, unde prețurile pentru un hectar ajung și la 10.000 de euro. Cel mai scump teren agricol vândut în anul 2020, când a avut loc tranzacția anului în agricultură, a fost cel din comuna Plugari. Ilie Airinei, un om de afaceri din Iași, cu experiență în domeniu, a cumpărat o suprafață de 34 de hectare de teren agricol cu 1,6 milioane de lei, plătind aproximativ 10.000 de euro, la hectar. Alte comune unde sunt oferte de vânzare a terenurilor agricole din Iași sunt: Stolniceni-Prăjescu, Grajduri, Ungheni, Țibana, Andrieșeni, Comarna, Alexandru Ioan Cuza, Țibănești, Lespezi, unde prețurile de vânzare sunt cuprinse între 1.500 și 7.000 de euro, hectarul. De asemenea, în Cotnari, Dumești, Ciohorăni, Prisăcani, Lespezi, Moțca, proprietarii vând hectarul cu 2.500 de euro până la 4.000 de euro.

    Vânzarea terenurilor agricole se poate face doar cu ofertă publicată pe site-ul Direcțiilor Agricole

    Potrivit legislației privind vânzarea terenurilor agricole, acestea pot fi vândute doar prin ofertă, cu anunț publicat pe site-ul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) sau Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), unde sunt publicate și comunicările de acceptare de ofertă. Potrivit lui Gabriel Hoha, directorul DAJ Iași, a crescut numărul tranzacțiilor și a terenurilor agricole în ultimii 3 ani.

    „Se observă modificări și în acest domeniu. Prețurile au mai crescut, sunt mai multe oferte de vânzare pe site-ul instituției în ultimii 2 ani. Toți cei care vor să vândă sau să cumpere trebuie să respecte legislația prin postarea anunțurilor”, susține Gabriel Hoha. În anul 2020 au fost vândute 1.300 de hectare, fiind depuse 1.815 oferte de vânzare, cu aproximativ 20 la sută mai multe față de cele din 2019.

    Topul județelor unde s-au vândut cele mai multe terenuri în luna iunie

    Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a anunțat luni, 5 iulie, că în luna iunie 2021 au fost vândute, la nivelul întregii țări, 54.781 de imobile, cu 7.008 mai multe față de luna mai. Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare în luna iunie este cu 7.963 mai mare față de perioada similară a anului 2020.

    ”Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în iunie 2021, în București – 9.181, Brașov – 3.230 și Ilfov – 3.002. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Covasna – 166, Călărași – 203 și Caraș Severin – 301. Numărul ipotecilor, la nivel național, în iunie 2021, a fost de 24.209, cu 3.938 mai mare față de iunie 2020. Cele mai multe operațiuni de acest gen au fost înregistrate în București – 4.497, Arad – 3,488 și Timiș – 1.550. La polul opus se află județele Sălaj – 68, Harghita – 72 și Covasna – 74”, informează agenția.

    Conform sursei citate, județele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole în a șasea lună a anului 2021 sunt Arad – 520, Bihor – 393 și Buzău – 373.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”