• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Anunțul șefului ANSVSA despre exporturile de ovine către țările arabe

  Roxana Dobre -

  Condițiile în care se efectuează exportul de ovine pe cale maritimă, anunțate de președintele Autorității Naţionale Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Robert Chioveanu.

  ”De când am avut acel incident în Canalul Suez cu acele nave din România care au fost blocate temporar din cauza situației accidentale ivite, într-adevăr am avut o notificare despre un transport de ovine de 21.000 de capete cu destinația Iordania Aqaba. Imediat din verificările noastre, atât documentare cât și prin solicitările transmise către autoritățile din Iordania am verificat și am primit răspuns că vaporul a ajuns la destinație iar numărul de animale care au fost destinate transportului corespundea cu numărul din certificat. Nu au fost decât 30 de animale care au murit în timpul transportului, un număr nesemnificativ dar am avut confirmarea că acel transport a ajuns la destinație, s-au respectat condițiile de bunăstare pentru toate cele 21.000 de capete”, a explicat Robert Chioveanu în cadrul unei conferințe de presă desfășurată în sistem online, care a avut loc marți, 6 iulie.

  Președintele ANSVSA a mai subliniat că exportul de animale vii continuă dar cu mențiunea că fiind o perioadă în care temperaturile sunt ridicate de peste 30 grade se impun măsuri suplimentare de asigurare a bunăstării animalelor. ”(…) Și anume prezența unui medic veterinar la bordul navei și care va însoți tot acest transport și de asemenea suplimentarea furajelor, toate aceste măsuri sunt adoptate prin legea 150/2020 prin care România a impus măsuri suplimentare de bunăstare în timpul transportului maritim. România față de multe alte state din Europa a impus aceste măsuri suplimentare astfel încât exportul de animale să se desfășoare în condiții în care să se asigure toate regulile de bunăstare”, a mai punctat acesta.

  Reamintim că Agrointeligența-AGROINTEL.RO a informat pe 4 iulie că ANSVSA face verificări la un transport de ovine în care ar fi murit 10.000 de animale în drum spre Iordania. Notificarea viza nava APUS care, în data de 22 iunie a fost încărcată cu 21.050 de capete de ovine, al cărei sistem de ventilație forțată s-ar fi defectat în timpul transportului și aproximativ 10.000 de capete de animale ar fi murit și nu ar mai fi fost descărcate în portul Aqaba din Iordania. Informațiile, primite de la autoritățile române, căpitanul navei, exportator și reprezentantul transportatorului, atestau faptul că nu au existat incidente în timpul transportului și animalele au fost debarcate, în data de 28 iunie în portul Aqaba, de personal specializat.

  Despre acest subiect aici: ANSVSA – verificări la un transport de ovine în care ar fi murit 10.000 de animale în drum spre Iordania

  Ulterior, ANSVSA a informat că a primit și alte date de la autoritățile iordaniene și reprezentantul Organizației Mondiale ale Sănătății Animalelor (OIE) pentru Orientul Mijlociu, care a confirmat că animalele au fost debarcate în Iordania, în portul Aqaba, în data de 28 iunie și că transportul s-a desfășurat fără evenimente deosebite. În informarea autorităților iordaniene se menționează că animalele au fost verificate la debarcare de către un medic veterinar, aveau o stare bună de sănătate, iar mortalitățile erau de 30 de capete.

  Despre acest subiect aici: ANSVSA – noi informații despre nava APUS care a transportat peste 21.000 de ovine vii în Iordania


  Te-ar mai putea interesa

  Adrian Pintea, APIA: Plata avansului din subvenții – finalizată în 3 săptămâni! ”Performanță” ANSVSA și DSV-uri: România, țara cu aproape 600 de focare de pestă porcină africană! Vasile Cocu, preşedintele Caprirom – răpus de Covid!

  Ultimele știri

  Concluziile unui fermier din Ialomița. Ce produse a folosit ca să aibă producția dorită de pepeni Un fermier s-a ales cu mașina confiscată după ce a încercat să-și protejeze culturile de mistreți Grâul MATIF a depășit 280 de euro pe tonă