Am testat în câmp utilajele de care fermierii au nevoie pentru a produce un furaj de calitate
agrointeligenta.ro -Apan Agriculture Equipments SRL şi Universitatea de Ştiinţele Vieţii “Ion Ionescu de la Brad” Iaşi, realizează în anul 2021, Proiectul “Cercetări privind comportamentul în exploatare a diferitelor echipamente agricole şi influenţa acestora asupra indicilor de calitate a lucrărilor în cadrul unor întâlniri organizate”.
Prima acţiune a avut loc în localitatea Plopenii Mari, din comuna Ungureni, judeţul Botoşani, în ferma SC ALFA BIT SRL, administrată de Nicu Temciuc.
Echipa Agrointeligența – AGROINTEL.RO a fost prezentă la demonstrația de înaltă ținută, iar Marius Bran, Directorul de Dezvoltare al Grupului Agrointeligența, nu a rezistat tentației de a se urca în cabina confortabilă a tractoarelor McCormick și de a testa echipamentele de care fermierii au nevoie pentru a recolta și produce un furaj de calitate premium!
Vă prezentăm gama de echipamente ce nu trebuie să lipsească din fermele care produc furaje
Lucrarea de cosit
Realizată cu o cositoare Marca Enorossi, model DM7. Modelul are o lățime de lucru de 2,80 m, fiind echipat cu 7 discuri de tăiere prevăzute cu dublu cuțit fiecare. Discurile se rotesc în perechi, două câte două, cu o viteză de 3000 rpm, suprapunându-se în același timp, pentru a asigura o cosire egală pe toată lățimea de lucru, fără unități de benzi netăiate. Utilajul poate opera la o înălţime minimă de tăiere de 45 mm, cu a lățime medie a brazdei cosite de 2,05 m ceea ce îl transformă într-un echipament extrem de versatil și eficient, adaptabil tuturor tipurilor de culturi de plante pentru nutreț.
Lucrarea de răvăşit/întors brazda cosită
Realizată cu un echipament Marca Enorossi – Model G6V 740 3PH. Grebla rotativă pentru întors fanul are o lățime de lucru de 7,45 m, fiind capabilă să răvășească până la 4 brazde cosite. Se compune din 6 rotoare, fiecare dotate cu câte 6 brațe, prevăzute cu dinți elastici-dubli. Geometria celor 6 rotoare permite echipamentului să realizeze o lucrare de calitate ce nu vătămează în nici un fel furajul chiar și la viteze foarte ridicate (15-20 km/h).
Lucrarea de adunat furajul
Realizată cu o greblă pentru adunat Marca Enorossi – Model Enoduo 780. Echipamentul are o lățime de lucru reglabilă hidraulic între 7 și 7,80 m, fiind compus din 2 rotoare masive, prevăzute cu 11 brațe fiecare, echipate la rândul lor cu 4 dinți dubli elastici. Transmisia este realizată prin 2 cutii de viteze imersate în baie de ulei, angrenate de un cardan cu ambreiaj. Rotoarele se rotesc în sens invers unul față de celălalt, ceea ce permite utilajului să realizeze o brazdă centrală. Geometria brațelor garantează o lucrare de greblat calitativă fără pierderi de material.
Lucrarea de îmbalotat
Realizată cu o balotieră Marca Enorossi-Model RB120. Echipamentul este prevăzut cu un pick-up de 1,8 m acționat hidraulic, o cameră de balotat fixă cu 16 role/permite realizarea unui balot cu diametrul de 1200 mm și un sistem de lubrifiere automat al transmisiei. Legarea balotului se poate face atât pe ață cât și pe plasa de balotat iar în mod opțional utilajul poate fi echipat și cu un sistem de tocare a masei vegetale. Productivitatea este de 1 balot la fiecare 3-4 minute, acest lucru depinzând în mare parte de volumul brazdei precum și de modalitatea de legare.
Lucrarea de înfoliat
Realizată cu un înfoliator Marca Enorossi-Model BW100. Datorită sistemul de operare semiautomat, echipamentul poate realiza operațiuni multiple: colectarea balotului, înfolierea și descărcarea balotului. Este prevăzut cu 2 tamburi frontali hidraulici, ce au rolul de a prelua balotul și a-l rula pe toată perioada înfolierii, un întinzător al foliei ce are rolul de a efectua o înfoliere rapidă și precisă a balotului și un dispozitiv de tăiere a foliei. Echipamentul este capabil să înfolieze baloţi cu diametrul maxim de 1200×1500 mm și o greutate de până la 1.000 kg.
Manipulare și transport
Au fost folosite un încărcător frontal atașat la tractor, Model McCormick MC80, cu o capacitate maximă de ridicare de 1.800 kg, la o înălțime de 3,80 m, la punctul de pivotare echipat cu un clește pentru baloți și o platforma de transport monoax marca Unia- model PL6, cu o capacitate maximă de încărcare de 5 tone, prevăzută cu dispozitiv special pentru transportul baloţilor rotunzi.
Operarea echipamentelor
Realizată de două tractoare marca McCormick, Modelele X5.55 şi X6.35.
Tractorul McCormick X5.55 cu un motor Deutz-AG de 3,6 litri în 4 cilindri, dezvoltă o putere maximă de 113 cp și un cuplu motor de 460 Nm. Transmisia tractorului este una mecanică, cu 12 trepte de viteză pentru înainte și 12 pentru marșarier, plus un inversor electrohidraulic. Priză de putere este prevăzută cu 2 turații: 540, respectiv 1000 RPM, cu acționare mecanică. Circuitul hidraulic al tractorului este compus dintr-o pompă principala, dedicată sistemului de ridicare și cuplelor hidraulice, cu un debit maxim de 62 litri/minut și o pompă auxiliară, pentru direcție, cu un debit maxim de 32 litri/minut. Conexiunea dintre hidraulică tractorului și implemente se realizează prin intermediul celor 3 cuple hidraulice, duble posterioare, dintre care una este prevăzută cu motor hidraulic. Ridicătorul spate este compus din 2 tiranţi laterali cu prindere rapidă și un tirant central cu reglare mecanică și grație celor 2 cilindri asistori de 50 mm, fiecare poate ridică până la 4.500 kg.
Confortul operatorului este asigurat de nouă generație de cabine, special concepută pentru gama de tractoare X5. Nouă cabină Deluxe Slim: spațioasă și perfect izolată fonic, interiorul cabinei are o potrivire și finisaj de calitate auto, cu materiale ușoare și ușor de curățat. Și asta nu este tot: un sistem de încălzire, ventilație și aer condiționat extrem de eficient, încorporat convenabil în acoperișul cu profil redus, menține un mediu de lucru confortabil, indiferent de condițiile meteorologice în aer liber. Parbrizele din față și din spate pot fi deschise pentru a asigura o ventilație naturală. Cu o vizibilitate superbă pe toate coloanele, cabina Deluxe Slim face că manevrarea tractorului în spații înguste și capete de rând să fie mai ușoară și mai sigură, în timp ce trapă transparentă a acoperișului oferă o vizibilitate suplimentară pentru operațiunile cu încărcătorul frontal din dotare.
Tractorul McCormick X6.35 cu un motor Deutz-AG de 3,6 litri în 4 cilindri, dezvoltă o putere maximă de 105 cp și un cuplu motor de 440 Nm. Transmisia tractorului este una mecanică, cu 12 trepte de viteză pentru înainte și 12 pentru marșarier, plus un inversor electrohidraluic. Priză de putere este prevăzută cu 2 turații: 540, respectiv 1000 RPM, cu acționare mecanică. Circuitul hidraulic al tractorului este compus dintr-o pompă principala, dedicată sistemului de ridicare și cuplelor hidraulice, cu un debit maxim de 66 litri/minut și o pompă auxiliară pentru direcție, cu un debit maxim de 30 litri/minut. Conexiunea dintre hidraulică tractorului și implemente se realizează prin intermediul celor 2 cuple hidraulice duble posterioare. Ridicătorul spate este compus din 2 tiranți laterali cu prindere rapidă și un tirant central cu reglare mecanică și grație celor 2 cilindri asistori de 60 mm fiecare poate ridică până la 6.000 kg.
Confortul operatorului este asigurat de nouă generație de cabine special concepute pentru gama de tractoare X6. Nouă cabină Deluxe Slim: sistem de încălzire, ventilație și aer condiționat extrem de eficient, încorporat convenabil în acoperișul cu profil redus, menține un mediu de lucru confortabil indiferent de condițiile meteorologice în aer liber. Cu o vizibilitate superbă pe toate coloanele, cabina Deluxe Slim face că manevrarea tractorului în spații înguste și capete de rând să fie mai ușoară și mai sigură, în timp ce trapă transparentă a acoperișului oferă o vizibilitate și o ventilare naturală suplimentară.
Din partea USV Iași a participat echipa de cercetători condusă de Șef lucrări dr. Dan Cazacu. “Rolul USV Iași în acest parteneriat cu AAE este de a pune la dispoziția celor interesați informații cu privire la calitatea efectuării diferitelor lucrări mecanizate, specifice unor tehnologii agricole și de a asigura studenților facultății o deschidere mai mare către nou, având posibilitatea de a analiză echipamente de lucru moderne pe care fermierii români le folosesc din ce în ce mai mult în ultimii ani], a declarat profesorul Dan Cazacu.
În locația din jud Botoșani, timp de două zile, s-a procedat la executarea unor lucrări de recoltare a furajelor, precum și a condiționării acestora, în vederea colectării unor date în condiții de câmp, utilizând echipamente din portofoloiul AAE: cositoarea rotativă cu discuri, greblă rotativă de întors fanul, greblă de adunat fânul, balotiera, echipament de înfoliat și platforma de transport.
Scopul preluării acestor date direct din teren este acela de a stabili indicii de calitate, indicii energetici, precum și a celor de exploatare a echipamentelor prezentate.
Câteva exemple de asemenea indici sunt:
➢ viteza reală de lucru în condiţii date
➢ capacitatea de lucru reală a acestor echipamente
➢ consumul de combustibil aferent fiecărei lucrări
➢ gradul de patinare a roţilor motoare
”S-au luat și date ale solului pe care rulează echipamentele agricole pentru a putea în final coroborarea rezultatelor obținute în cazul indicilor de exploatare cu cele legate de sol. Avem astfel posibilitatea de a vedea interacțiunea dintre sol și mașinile agricole și în ce măsură afectează această valorile unor proprietăți fizico-mecanice ale solului. Reușim astfel să aflăm cum se poate interveni în fluxul tehnologic astfel încât să menținem pe termen lung starea de fertilitate a solului”, a mai explicat profesorul de la USV Iași.