• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Legarea usturoiului – beneficii. Când și cum se înnoadă frunzele la usturoi

    agrointeligenta.ro -

    Legarea usturoiului, mai exact înnodarea frunzelor de usturoi – o lucrare care vă ajută să aveți o producție mai bună de usturoi. Când se leagă cozile usturoiului, cum se execută corect nodurile și care sunt beneficiile usturoiului după înnodare – aspecte pe care ne propunem să le clarificăm în acest articol.

    Mulți cultivatori de usturoi înnoadă cozile pentru că așa au văzut la alți fermieri, pentru că au aflat de undeva că este o lucrare bună pentru cultură. Puțini sunt cei care știu cu adevărat de ce se face nod la frunzele de usturoi.

    De ce se face nod la usturoi

    Căpățâna de usturoi se formează concomitent cu creștere frunzelor, iar procesul durează. La mijlocul verii – în cazul usturoiului semănat toamna, frunzele ar trebui să înceapă să se usuce, ajutând ca mai mulți nutrienți să fie direcționați pentru formarea bulbului de usturoi. Pentru a accelera procesul, grădinarii cu experiență ajută frunzele să intre mai repede în starea de ofilire și le fac un nod.

    Cei care practică legarea usturoiului spun că în acest fel planta nu va mai irosi energie cu părțile de deasupra solului și se va concentra pe maturizarea părții din pământ.

    Pe de altă parte, sunt și persoane care nu leagă usturoiul pe motiv că această metodă întrerupe procesul de fotosinteză și se blochează o parte din nutriția plantei.

    Când se înnoadă cozile usturoiului

    Înnodarea usturoiului trebuie făcută la momentul potrivit, altfel procedura nu are efectul scontat.

    Înnodarea usturoiului se face atunci când planta nu mai are nevoie să se dezvolte cu părțile sale aeriene. În ultima fază de creștere, când nu mai este nevoie de masa verde a plantei, atenția trebuie îndreptată asupra recoltei, asupra căpățânilor de usturoi.

    Pentru a afla momentul înnodării frunzelor la usturoi trebuie să vă decideți când veți recolta acel usturoi. Legarea frunzelor se face cu 4-5 zile înainte de recoltare. Vorbim de circa o săptămână înainte de a scoate usturoiul din pământ.

    Momentul recoltării usturoiului depinde de soiul cultivat, de când s-a făcut semănatul, care au fost condițiile de vreme și cum a evoluat cultura.

    CITIȚI ȘI: Plantarea usturoiului de toamnă. Cum poți avea distanțe perfecte la semănat!

    Când și cum se înnoadă frunzele la usturoi. În funcție de tipul de usturoi cultivat, recoltarea se face în luna august pentru usturoiul semănat primăvara și în luna iulie dacă usturoiul a fost plantat în toamna trecută.

    Culesul usturoiului nu trebuie amânat, altfel căpățânile se vor altera mai ușor la depozitare, nu vor avea un gust atât de bun și recolta va fi predispusă la boli.

    Cum se face nodul la cozile usturoiului

    Frunzele de usturoi nu sunt moi, ca la ceapă, așa că legarea unui nod nu este așa de simplă.

    Înainte de înnodarea frunzelor la usturoi, cu câteva săptămâni înainte, îndepărtați ”săgețile” plantelor de usturoi, adică tijele pe care se formează florescențele la usturoiul de sămânță.

    Săgețile trebuie tăiate cu grijă – cu o foarfecă sau cu un cuțit sau cutter. Nu le trageți sau smulgeți pentru că veți răni planta. Lăsați câteva săgeți care vă vor indica momentul recoltării: usturoiul se poate recolta când săgețile încep să se îndrepte. Din acel moment puteți începe să faceți noduri la frunze.

    Înainte de a aplica metoda, luați-vă o pereche de mănuși bune care să vă protejeze pielea. La frunzele de 20-30 de centimetri se face un singur nod, la cele mai mari, de 40 cm este nevoie de două noduri. Se iau mai multe frunze, se răsucesc împreună, apoi se leagă într-un nod.

    CITIȚI ȘI: Trei secrete pentru căpățâni mai mari la usturoiul de grădină!

    Când și cum se înnoadă frunzele la usturoi. Nodul se poate face și fără a răsuci frunzele usturoiului, dar important este să fie făcută înnodarea și să stea strânsă. Cu cât frunzele sunt mai dese, cu atât și nodul trebuie să fie mai strâns.

    De asemenea, nodul poate fi legat și fără a răsuci frunzele, principalul lucru este să prindeți nodul strâns. Cu cât frunzele sunt mai dense între ele, cu atât nodul va trebui să fie mai strâns.

    Recoltarea usturoiului cu frunze înnodate

    Recoltarea usturoiului cu frunze înnodate se face puțin mai repede. Aproape de momentul de recoltă, scoateți din pământ câteva căpățâni pentru a verifica dacă au ajuns la maturitate. Veți recunoaște că e timpul că scoateți usturoiul din pământ dacă bulbii au vârful îngălbenit, dacă prezintă o coajă puternică și dacă toți cățeii de usturoi sunt suculenți, denși și nu se desfac ușor.

    Recoltarea usturoiului se recomandă pe vreme uscată, dar nu însorită. Dacă a plouat cu o zi înainte, atunci este mai bine să amânați recoltarea pentru a da timp pământului să se usuce. Recoltarea corectă pe vreme potrivită va crește perioada de păstrare a usturoiului.

    Înnodarea usturoiului – beneficii

    Înnodarea usturoiului prezintă mai multe beneficii pentru producție, spun cei care practică această metodă. Frunzele legate se usucă mult mai repede, ceea ce înseamnă că bulbii vor crește mai intens și vor avea un gust mai bun. Susținătorii acestei metode susțin, de asemenea, că usturoiul recoltat de la plantele cu nod la frunze se păstrează mai mult timp și este mai rezistent la boli.

    Care usturoi nu se poate înnoda

    Nu se recomandă să se facă nod la frunzele tuturor culturilor de usturoi, ci doar la cele cultivate pentru căpățâni de usturoi. Nu se leagă frunzele usturoiului care se păstrează pentru obținerea unui nou material săditor. Acest usturoi se lasă să se coacă complet în mod natural, astfel încât frunzele sale nu sunt legate.

    În final, dacă legați sau nu frunzele de usturoi este o decizie care vă aparține. Creșterea și calitatea producție nu stă doar în acel nod pe care îl faceți la frunze, ci și de mulți alți factori privind îngrijirea culturii.

    Înnodarea usturoiului este însă o variantă pe care o puteți lua în calcul și pe care să o testați pe o porțiune din grădină. Comparați la recoltare rezultatele obținute la usturoiul înnodat și la cel pe care îl lăsați să se matureze fără a interveni.


    Te-ar mai putea interesa

    Ce putem planta lângă sau sub un nuc Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!