• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul cărnii de porc așteaptă semnal din China. Până atunci, fermierii români primesc 6,2 lei/kg în viu

    Angelica Lefter -

    Piața externă a cărnii de porc are implicații directe asupra prețului cărnii din țara noastră. Reprezentanții Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) au menționat, joi – 8 iulie, într-o conferință de presă, că principala cauză a modificărilor din piață este China, cel mai mare importator, producător și consumator de carne de porc din lume, dar și intrarea pestei porcine africane în Germania.

    China și Germania, influențe majore în modificarea prețului în piață

    Potrivit lui Sorin Lupașcu, membru în Consiliul Director al APCPR, e explicat că un șoc foarte mare l-a avut în piață intrarea pestei porcine africane (PPA) în Germania.

    ”A fost oarece șoc intrarea pestei porcine africane în Germania. Nu a tulburat foarte tare apele pentru că cota Germaniei a fost preluată de Spania, iar aceasta a crescut fantastic în direcția aceasta. Lucrurile păreau a fi în regulă. Europa exportă porc. Prețurile se raportează la bursa germană. Lumea se întreabă dacă este în regulă. De aproximativ 2 luni de zile China nu a mai cumpărat porc din Europa, din cauze interne, pestă multă la ei. Au început să taie mult sub greutate, de la 75 de kilograme până la porci obezi, lăsați intenționat să ajungă foarte grei, pentru că era prețul foarte bun. Prețul în China a scăzut fără să mai importe, nota bene, cu peste 50%, asta la ei ca la ei. La noi lucrurile au luat o turnură foarte ciudată. Aici intervin pariorii pentru că avem foarte multă carne ce nu se mai exporta și o piață inelastică pentru că nu s-a simțit foarte tare în preț. Ar fi trebuit să fie doborâte prețurile”, este de părere Sorin Lupașcu.

    Prețurile vor crește când China va reîncepe să importe carne din Europa

    Acesta vorbește și despre o revenire cât mai recentă, iar în momentul în care China va reîncepe să cumpere carne din Europa va fi startul creșterii prețurilor.

    ”Eu zic că vom trece de luna iulie. În momentul în care China va reîncepe să cumpere carne din Europa va fi startul creșterii prețurilor, cel așteptat de noi va fi amânat. Când s-a vorbit despre o creștere ne așteptam să crească prețul pe baze multianuale, dar nu se aștepta nimeni la momentul acesta – prăbușirea pieței din cauza Chinei. Cert este că China nu poate să reziste fără, acestea se vor termina, animalele le tai dar acestea se vor termina și reluarea exportului va crește prețul. Ce este foarte ciudat? Este că în Spania și-au asumat pierderea procesatorii. Pentru că nu s-a mișcat semnificativ prețul la fermier a scăzut foarte mult prețul de valorificare.(…) În România, noi o să fim ceva mai mici, pentru că suntem mai puțin eficienți, pentru că nu suntem foarte bine. Acolo există o industrie orizontală care preia aproape tot ce înseamnă piese de porc nevalorificabile pentru consumul uman. Puține abatoare sunt în România care valorifică sânge, care într-adevăr valorifică porcul 100%. Sunt piese, sunt bucăți, care înseamnă costuri pentru abatoarele din România, dar care înseamnă profit pentru cei care fac export în China. Capul de porc îl folosim, mai facem tobă, dar este sezonieră”, a explicat Sorin Lupașcu, membru în consiliul director al APCPR.

    România, cel mai mic preț la carnea de porc din lume până acum câteva săptămâni

    La rândul său, Adrian Balaban, proprietar de fermă de porci și medic veterinar, spus că România a avut până acum 2-3 săptămâni cel mai mic preț din Europa, sau chiar și în lume, la poarta fermei.

    ”România a avut foarte mult timp cel mai mic preț din Europa, și eu cred că era chiar din lume, la poarta fermei, porc în viu. O țară net importatoare, cum se poate explica acest fenomen? Ne depășește și pe noi, nu suntem analiști economici, eu sunt veterinar, dacă aș ști cum am ajuns în situația aceasta, aș fi pariat pe Wall Street, dar sunt lucruri care ne depășesc pe noi. Influența cea mai mare în prețul cărnii de porc o au totuși situațiile sanitare-veterinare care se întâmplă la nivel global. În China am avut la începutul anului o evoluție a pestei porcine africane extrem de agresive, care a lichidat undeva în jurul a 15 milioane de scroafe, ceea ce a dus la un deficit major pe piață. Într-o piață de 40 de milioane, să dispară aproape 30% din piață în 2 luni de zile, a avut un impact destul de puternic. La fel, în Statele Unite ale Americii avem evoluția unei boli tehnice care se cheamă PRRS, o tulpină extrem de agresivă, care a făcut la un moment dat ca SUA să aibă unul dintre cele mai mari prețuri din istorie. Impactul cel mai important îl au aceste boli, evoluția acestei boli. ”, a declarat Adrian Balaban.

    Prețul porcului în viu, de la poarta fermei, a crescut de la 5,6 lei pe kilogram la 6,2 lei pe kilogram

    APCPR anunța acum ceva timp, pe site-ul său oficial, că prețul la carnea de porc va crește cu 25%, acest lucru s-a întâmplat, însă creșterea prețului din România, care a ajuns până la urmă la o creștere de 25%, a coincis cu scăderea prețului din Europa, mai explică fermierul Adrian Balaban, membru al APCPR.

    ”Informația este mai veche pe site, de atunci prețul cred că a crescut cu 20% în România, noi am estimat atunci undeva la 25%, în schimb a coincis creșterea prețului la noi cu scăderea în Europa și mai ales în Spania. În momentul publicării, acum 3 săptămâni, era undeva porcul în viu la 5,6 lei/kilogram, iar acum se cumpără cu 6,2 lei/kilogram. Era undeva la 15% creșterea”, a opinat Adrian Balaban.

    Acesta a concluzionat prin faptul că, per total, ceea ce exportă Europa în afara Uniunii Europene este undeva la 10% din producție, în contextul în care au scăzut efectivele atât în Danemarca cât și în Germania sau Olanda. Singura țară în care au crescut efectivele, datorită organizării pe verticală pe care o au, a fost Spania, care a reușit să exporte și să aducă valoare adăugată.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom

    Ultimele știri

    Mega-focar de Pesta Micilor Rumegătoare în Bulgaria. Oierii au ascuns boala timp de 2 săptămâni Legume și fructe care se recoltează în luna noiembrie La aniversarea primilor 7 ani de activitate, Franciza RO concept OSCAR ajunge la 90 de benzinării