Micii fermieri ar putea fi scutiţi de la plata impozitului pe venitul agricol
agrointeligenta.ro -Agricultorii care deţin până la 30 ha de teren agricol ar putea fi scutiţi de la plata impozitului pe venit agricol, a anunţat astăzi deputatul PNL Costel Şoptică, membru în Comisia pentru agriculură. Politicianul a dezvăluit, în cadrul unei declaraţii politice, că un proiect de lege va veni să sprijine şi să consolideze clasa de mijloc a fermierilor din România.
„Scutirea de impozit pe venitul agricol pe care o susţin se referă tocmai la această categorie de lucrători în agricultură. Măsura o consider binevenită pentru toţi ţăranii care deţin suprafeţe mici de teren şi animale puţine, pentru fermele familiale şi toate formele asociative. În acest fel se creează condiţii pentru dezvoltarea activităţilor agricole pe baze economice solide”,a declarat Costel Şoptică.
Măsura ar fi complementară cu decizia autorităţilor de a promova un sistem de subvenţionare, care să susţină tocmai aceste ferme mici. În exerciţiul bugetar comunitar 2014-2020, fermierii care deţin între 5 şi 30 de hectare vor primi, din 2015, un sprijin mai mare pe suprafaţă prin introducerea plăţii redistributive.
„Nu trebuie uitată şi dimensiunea socială a impozitării. Ţăranii care au mai puţin de 5 hectare de teren, de exemplu, sunt destul de afectaţi de plata acestui impozit, pentru că veniturile pe care le obţin sunt extrem de mici. O taxă în plus ar greva şi mai mult neputinţa lor. De aceea, consider că cea mai bună soluţie ar fi ca agricultorii care deţin până la 30 ha de teren să nu plătească impozit, ca o susţinere pentru crearea condiţiilor de formare şi consolidare a clasei de mijloc în agricultură”, şi-a motivat Şoptică gestul politic.
Deputat de Botoşani, Costel Şoptică reprezintă un colegiu cu un aport important în domeniul agriculturii, potrivit declaraţiei sale politice, motivând că fermierii din zona sa deţin unele dintre cele mai mari efective de animale din ţară. „Cunosc situaţia fermierilor din Botoşani şi tocmai de aceea consider oportună o astfel de măsură.Scutirea de la plata impozitului pe venitul agricol pentru micii fermieri va face obiectul unei iniţiative legislative a Partidului Naţional Liberal”, a declarat parlamentarul.
În prezent, Codul fiscal prevede ca aproape toate veniturile obţinute din agricultură să fie impozitate. “Limitele de la care se aplică aceste impozite le consider extrem de scăzute, plecând, de exemplu, de la 2 hectare de teren arabil sau 2 vaci. Impozitul aplicat este cel general, de 16%, calculat la o normă de venit stabilită de Ministerul Agriculturii şi cel al Finanţelor Publice. La acest impozit, se mai adaugă contribuţia la Fondul de sănătate, de 5,5%, procent aplicat la aceeaşi normă de venit. În total, agricultorii, persoane fizice, trebuie să plătească 21,5% din valoarea normei de venit”, a declarat Costel Şoptică.
Foto: accionambassadorsblog.com