Mana cartofului: semne, tratament, prevenire
agrointeligenta.ro -Mana cartofului – boală cauzată de Phytophthora infestans – este una dintre cele mai păguboase boli ale acestei culturi. Care sunt semnele manei la cartof, ce tratament se aplică pentru a combate mana, dar și cum se previne boala cartofului, vă spunem în acest articol despre infecția cu ciuperca Phytophthora infestans.
- Ce este mana
- Cum apare mana la cartof
- Când apare atacul de mană la cartof
- Primele semne de mană la cartof
- Combaterea manei
- Tratamente pentru mană la cartof: cu fungicide și cu produse omologate bio
- Tratament naturist pentru mana cartofului
- Prevenirea manei la cultura de cartof
Ce este mana
Mana cartofului este cea mai problematică boală cu care cultivatorii se luptă la acest moment. Mana este o boală cauzată la cartof de ciuperca Phytophthora infestans.
La acest moment, mana a devenit extrem de agresivă și se manifestă ca un atac asupra tuturor părților plantelor: frunze, tulpină, flori și tuberculi.
Cum apare mana la cartof
Cauza apariție manei la cartofi este prezența ciupercii Phytophthora infestans. Acest agent patogen se dezvoltă pe partea inferioară a frunzelor, acolo unde sporulează, dar se poate găsi și pe alte părți ale plantei. Sporii sunt purtați de vânt și de picăturile de apă și ajung să infesteze suprafețe mari, chiar și site de hectare în condiții de ploaie și de temperaturi moderate.
Condițiile care favorizează apariția manei la cartof sunt prezența picăturilor de apă pe frunze și temperaturi de 12-13 grade Celsius pentru infecția prin zoospori și de 22-24 de grade Celsius la infecția prin filamente.
Când apare atacul de mană la cartof
Mana cartofului se manifestă ca o infecție de primăvară, în lunile mai-iunie, înainte de înflorire. Mana apare mai întâi pe frunze și apoi se extinde la tulpini și tuberculi.
Mana poate afecta producția și la recoltarea cartofilor când tuberculii iau contact cu ciuperca prin părți de la plante bolnave sau de pe sol.
Infecția cu ciuperca manei cartofului se poate dezvolta și la depozitarea cartofilor când tuberculi sănătoși intră în contact cu unii deja afectați. Infecția pătrunde ușor dacă tuberculii prezintă răni.
Primele semne de mană la cartof
Primele semne ale manei la cartof se observă pe frunze. Pe spatele foliajului apar pete de o culoare verde cenușie. Petele au un puf albicios – fructificațiile ciupercii. Zonele atacate se închid la culoare, devin brune, înconjurate de o dungă galbenă, cu margini neregulate și difuze, apoi acele frunze se usucă și mor.
Semnele manei la cartof se pot vedea și pe tulpină unde apar direct pete brune, alungite, care determină înnegrirea și apoi uscarea tulpinei. Odată ce mana s-a instalat pe frunze și pe tulpini, planta de cartof este compromisă și se usucă rapid.
Mana poate ataca și tuberculii cartofului, deși aici infecția este mai greu de observat. Se vede la tăierea tuberculilor când se vede un inel brun ce înaintează de la margine spre centru cu niște raze brune sau mai negricioase. La exterior, în forma mai avansată a manei, pe tuberculi apar pete brune adâncite.
Combaterea manei
Combaterea manei se face prin tratamente fungicide cu rol de prevenire a bolii și rol de combatere a ei după ce apar primele semne în cultură. Pentru culturile profesionale, specialiștii recomandă tratamente în funcție de stadiul plantei. La culturile de grădină puteți aplica cu succes tratamente ecologice care dau rezultate în prevenirea manei și mai puțin în salvarea unor plante la care boala deja este instalată.
Tratamente pentru mană la cartof
Tratamentul pentru mană se face cu fungicide omologate pentru cultura cartofului. Mai multe companii din România au în portofoliu fungicide pentru mana cartofului, iar noi vă vom prezenta produse ale partenerilor noștri despre care știm că dau rezultate.
Tratamente BASF pentru mana la cartof. Compania BASF oferă cultivatorilor două produse care au efect în combaterea manei la cultura de cartofi. Cele două fungicide recomandate sunt Plyram DF și Acrobat MZ 69 WG.
Acrobat® MZ 69 WG are acțiune translaminară cu sistemicitate locală și de contact, întrerupe formarea peretelui celular al ciupercii și este activ în toate stadiile ciclului evolutiv al ciupercilor. Aplicat foliar are o bună activitate preventivă, curativă și antisporulantă, cu efect rezidual îndelungat. Doza omologată a acestui fungicid e de 2 kg/ha, iar solubilitatea totală a produsului e asigurată după numai 5 secunde, oferind astfel o eficacitate totală în combaterea manei și având cel mai mic nivel al atacului bolii.
Polyram DF e un alt fungicid indicat pentru combaterea manei la cartof și se prezintă sub formă de granule uniform dimensionate. Polyram® DF este un fungicid de contact, cu acţiune multi-site pe bază de metiram, din grupa ditiocarbamaţilor. Doza omologată pentru mana cartofului e de 1,8 kg/ha. Fiind un fungicid de contact, tratamentul cu Polyram DF împiedică germinarea sporilor ciupercilor și se face preventiv, la începutul perioadei de vegetație, la primele tratamente cu produse de contact (creșterea lăstarului sau la răsfirarea inflorescenței). În funcție de evoluția bolii, acest tratament poate fi repetat la un interval de maximum 10-14 zile.
Tratamente Corteva pentru mana la cartof. Cel mai cunoscut fungicid de contact, Dithane M45 este un produs Corteva cu un spectru foarte larg de combatere a patogenilor din culturile de câmp, cartof, legume, flori, livezi și viță de vie, precum și la tratarea semințelor. Substanța sa activă combate patogenii prin inhibarea germinației sporilor. Dithane M45 se administrează dupa tehnologia specifică fiecărei culturi, la avertizare sau la apariția/depistarea atacului. Se recomandă sa se păstreze un timp de pauză de: 7 de zile la cartof tratat pentru combaterea manei și poate fi utilizat de-a lungul întregii perioade de risc de atac.
Un alt fungicid ce poate fi aplicat pentru combaterea bolilor la cultura de cartof este Equation Pro, tot de la Corteva. Acesta este un ungicid sistemic local complex, pentru combaterea manei la viţa de vie, cartof şi tomate. Primul tratamente se aplică la avertizare în funcţie de riscul infecţiei. În lipsa avertizărilor locale tratamentele se încep aproximativ în stadiul de preînflorire la cartof și tomate, în toate cazurile înaintea apariţiei bolii în câmp. Perioada de pauză între tratamente este de 7-10 zile în funcţie de presiunea bolii. Volumul de apă recomandat este de 200-400 l/ha la cartof, iar în cazul utilizării atomizoarelor, stropirea cu volum redus, se va face cu 150-200 l/ha.
Tratament Bayer pentru mana la cartof. Fungicidul Infinito de la Bayer este recomandat pentru combaterea manei la cartof. Infinito are acțiune preventivă, curativă și antisporulantă asupra ciupercilor patogene care produc mana datorită mecanismului de acțiune diferit și unic al celor două componente active. Fluopicolid face parte dintr-o nouă clasă chimică, acilpicolide. Se caracterizează prin acțiunea preventivă și antisporulantă. Fluopicolid are activitate sistemică acropetală și, în același timp, translaminară în plante. Acțiunea preventivă se manifestă specific prin distrugerea rapidă a zoosporilor, iar acțiunea puternic antisporulantă se manifestă prin împiedicarea formării fructificațiilor ciupercilor și a diseminării ulterioare a bolii. Propamocarb are distribuție sistemică în plantă și acțiune preventivă multi-site. El inhibă germinarea sporilor, creșterea și pătrunderea miceliului în plante și are acțiune curativă de blocare a dezvoltării miceliului ciupercii în planta gazdă.
Tratament Innvigo Agro pentru mana la cartof. Dimix 500 SC este un fungicid de la UPL care conține dimetomorf, o substanță activă extrem de eficientă în controlul manei cartofului, având efect curativ. Acționează sistemic local și translaminar. Produsul reduce răspândirea infecțiilor primare și riscul apariției infecțiilor secundare datorită acțiunii antisporulante.
Tratament bio pentru mana la cartof
Pentru culturile bio de cartof, tratamentele pentru mană sunt o provocare. Un produs certificat pentru agricultura ecologică și cu acțiune fungică dovedită împotriva manei este Airone SC de la UPL. Acesta este un aliat de nădejde împotriva unei game largi de boli, boli fungicide și boli bacteriene.
Tratament bio pentru mana cartofului. Fungicidul Airone SC de la UPL sporește excelenta activitate antibacteriană a cuprului prin microparticulele de cupru care au dimensiunea perfectă pentru aderența sporită pe frunză și o combatere optimă a bolii. Airone SC de la UPL este un fungicid de contact pe bază de cupru, folosit pentru o gamă largă de culturi horticole, cartof, hamei și plante ornamentale. Are o acțiune multiplă, care inhibă germinarea sporilor, blochează procesul de respirație al patogenului, încetinește biosinteza proteinelor și reduce permeabilitatea membranelor.
Tabel tratamente cartofi
Compania Syngenta pune la dispoziție informații ce se pot constitui într-un tabel cu tratamente pentru mana cartofului:
FAZA CULTURII | PRODUS | APLICARE |
Faza de răsărire-rozetă | Coprantol Duo | Fungicid de contact pe baza de Cupru, Coprantol Duo protejază frunzele de la baza tufei (prima infecție pornește de la tuberculii mamă infectați) apoi trece treptat pe frunzele superioare.
Combate și alte tipuri de fungi prezenți în cultura cartofului încă din primele stadii de infecție. Formulare unică a două forme de cupru cu acțiune sinergică hidroxid și oxiclorură de cupru. Acest amestec a fost creat pentru a maximiza beneficiile celor două forme de cupru: acțiunea rapidă a hidroxidului și persistența în timp a oxiclorurii. |
Creștere rapidă a tulpinii – cu aproximație, perioada primelor 20-30 zile de creștere rapidă a culturii, când provocarea principală este de a proteja rapid noile creșteri împotriva invaziei sporilor | Ridomil Gold MZ | Ridomil Gold MZ 68 WG este un fungicid pentru combaterea manei, cu acţiune dublă: sistemică ascendentă (acropetal) şi de contact. Produsul prezintă un tip de formulare – „pepite” – granule dispersabile în apă, cu caracteristici îmbunătăţite în ceea ce priveşte eficacitatea şi uşurinţa în utilizare. |
Înflorit, dezvoltarea completă a tufei – creșterea tufei încetinește și se atinge indicele maxim al suprafeței frunze |
Carial Star
Revus
|
Carial Star este un fungicid ideal pentru producătorii de cartof, el putând fi utilizat împotriva bolilor cauzate de un spectru larg de ciuperci din clasele oomycete, ascomycete şi deuteromycetes. Carial Star combină excelent activitatea lui mandipropamid pentru controlul manei cu cea a difenoconazolului pentru a controla şi alternarioza.
Revus este un fungicid modern, care datorită modului de acţiune inovativ, oferă protecţie de lungă durată împotriva manei la o gamă largă de culturi. Revus pătrunde rapid prin stratul superficial al frunzei, se translocă translaminar şi protejează în acelaşi timp faţa superioară şi inferioară a frunzei. Acţiunea puternică şi persistentă a produsului asigură cel mai înalt nivel de combatere a manei. Datorită rezistenţei deosebite la spălare, oferă siguranţă în programul de combatere a manei. |
Maturitate și îmbătrânire | Se recomandă aplicarea unui fungicid de contact protejează tuberculii împotriva riscului de infecție târzie cu mană. | |
Tratamente naturiste pentru mana la cartof
Tratament naturist pentru cartof este ceea ce caută grădinarii care nu vor să apeleze la produsele profesionale. Pentru a preveni apariția manei la cartof se pot face stropiri bio cu lapte, cu lapte și iod sau cu zer. Cel mai simplu este să amestecați apă și lapte în proporții egale și să stropiți cartofii roșiile. Se recomandă 3 astfel de tratamente săptămânale.
La apariția primelor simptome ale manei la cartofi este indicată utilizarea unei rețete bio cu zeamă bordeleză. Se dizolvă 1 kg de piatră vânătă în 50 litri de apă și 1 kg de var în 50 litri de apă. Cartofii, dar și roșiile, se stropesc cu această rețetă bio de 2-3 ori, la un interval de câteva zile.
Prevenirea manei la cultura de cartof
Prevenirea manei cartofului se face printr-o rotație bună a culturilor. Mana este o boală comună a roșiei și cartofilor, așa că nu se recomandă plantarea tomatelor lângă cartof.
Cum apa favorizează infecția, se irigă cartoful pe rigole sau prin picurare pentru a se evita apa pe frunze.
Plantele bolnave se îngroapă sau se ard pentru a se distruge focarul de mană.
La înființarea culturii este necesar să se utilizeze sămânță de calitate, neinfectată cu mană.
Înainte de recoltarea cartofilor, cu o săptămână înainte, la cartof se poate face un tratament cu fungicide care să împiedice răspândirea bolii de la o plantă la alta sau de la plantă la tubercul. Un produs recomandat ca tratament fungicid antisporulant este Nando 500 SC pe bază de fluazinam.