• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce posibilități au micii fermieri de a iriga culturile din câmp, prin infrastructura ANIF

    Roxana Dobre -

    Micii fermieri pot beneficia de apă pentru irigații acolo unde zona permite și există infastructură pentru apa de la ANIF – Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare. În ultima perioadă mai mulți fermieri mici, care au pepeni sau legume în câmp  spun că seceta deja se resimte și în culturile lor și se intereseze de posibilitățile de a iriga. Agrointeligența-AGROINTEL.RO a luat legătura cu specialiștii din domeniu pentru a afla unde se pot adresa pentru a beneficia de apă.

    Gheorghe Ifrim, şeful Federaţiei Organizaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (FOUAI) Câmpia Covurlui, Galați ne-a explicat că micii fermieri pot depune solicitări pentru apă chiar și online  ca măsură pentru a preîntâmpina răspândirea Coronavirus.

    ”Este împortant să știe fermierii că trebuie să ceară apa legal, printr-o cerere, nu doar verbal sau telefonic. Cererile se pot depune încă dar trebuie să se știe că depui o comandă de apă cu cel puțin două săptămâni înainte de momentul în care se și dă drumul. Noi trebuie să știm cu două săptămâni înainte că fermierii au nevoie de apă, este reglementat prin lege pentru că sunt procese verbale care trebuie încheiate”, ne-a precizat acesta.

    Mai mult, Gheorghe Ifrim spune că fără o comandă ANIF nu poate da drumul la apă fără ca aceasta să fie utilizată sau necesară fermierilor.

    ”Fermierii mici se pot interesa la fermierii mai mari din zona respectivă, nu neapărat să meargă la sediu și să piardă timp pe drum. Se poate depune și online pe adresele de mail, iau legătura cu noi și îi ajutăm să completeze cerere care, repet, poate fi depusă ulterior pe mail. În cazurile din zona noastră unde ați sesizat că micii fermieri nu primesc apă, noi suntem capabili să le dăm apă, durează 2 -3 zile și terminăm reparația la un agregat de pompare dar repet trebuie să facă comandă pentru că fără această comandă nu putem băga apă să o distribuim, doar să fie pe canal și să nu fie folosită. Pentru că se consumă multă energie, aici motorul acesta este de 6 MW vă dați seama este uriaș”, ne-a mai spus specialistul.

    Citiți și: Mesaj de la ANIF pentru fermieri: Veniți să încheiem contractele de irigații pentru acest an!

    Reamintim că Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare a anunțat că a  încheiat în 2021, contracte de irigații multianuale și sezoniere pe o suprafață de 827.903 ha. cu 1.365 km de canale de irigații au fost umplute cu apă,  iar suprafața ce poate fi deservită ca urmare a umplerii respectivelor canale este de 440.200 ha.

    ”Ca în fiecare an, introducerea apei pe canalele de aducțiune ce asigură necesarul de apă pentru irigații se va face pe măsura solicitărilor, concretizate pe bază de comenzi certe, în urma încheierii contractelor multianuale sau sezoniere. Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare anunță toți fermierii că Guvernul României, prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, asigură și în acest an, în baza Legii 133/2017, completată de Legea 130/2018, apă gratuită până la punctele de livrare, acolo unde sunt încheiate contracte pentru anul 2021”, preciza instituția într-un comunicat remis în luna februarie.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie! Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri!

    Ultimele știri

    Florin Constantin, AGXecutive, despre mediul de agribusiness în 2025: ”Companiile sunt mai precaute” Fermierii, convocați la MADR. Ministrul Barbu – primele ședințe de lucru din acest an cu liderii asociațiilor Fermă din Teleorman, prădată! Hoții au furat sistemele GPS de pe tractoare