• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • 31 iulie – termen limită pentru banii din 2021 alocați apicultorilor. Lista sumelor alocate pentru stupari!

    Roxana Dobre -

    Apicultorii mai pot cere bani de la stat până la 31 iulie. APIA anunță că până la termenul menționat se pot depune cereri de plata pentru accesarea Programului Național Apicol (PNA) prin care se decontează o serie de cheltuieli ale stuparilor înregistrați și ale căror exploatații funcționează legal. De precizat că termenul pică într-o sâmbătă astfel că APIA ar putea decide ca aceasta să fie prelungit până luni, 2 august.

    Conform unei informări a APIA Gorj, scopul PNA 2020-2022 este de îmbunătățire a producției și comercializării produselor apicole prin acordarea de sprijin financiar apicultorilor pentru decontarea analizelor fizicochimice care să ateste calitatea mierii și pentru achiziționarea de: medicamente pentru tratarea varoozei și nosemozei, cutii noi în vederea reformării cutiilor uzate în urma deplasării acestora în pastoral, colectoare de polen, colectoare de propolis, uscător de polen, încălzitor miere, topitor de ceară, maturator, echipament de protecție apicol, afumător, daltă apicolă, furculiță pentru descăpăcit, cuțit pentru descăpăcit, sită filtrare miere, remorci/pavilioane apicole, mijloace fără autopropulsie de încărcare-descărcare a stupilor în pastoral, mătci și/sau familii de albine, precum și prin acordarea de sprijin deținătorilor de stupine de multiplicare/elită pentru achiziționarea de produse proteice solide, incubator de creștere a mătcilor, incubator de transport botci și kit de inseminare care conține cel puțin microscop, butelie CO2, aparat de inseminare și seringă de inseminare, precum și prin acordarea de sprijin financiar formelor asociative apicole legal constituite pentru consultanță în apicultură, promovarea apiculturii și a produselor apicole, organizarea de cursuri de perfecționare în apicultură, achiziția de echipament pentru procesarea cerii și echipament pentru ambalarea mierii.

    Potrivit sursei citate, beneficiarii Programului sunt:

    a) apicultori, persoane fizice și juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale constituite potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016;
    b) asociații, federații, cooperative agricole, uniuni, constituite din apicultori conform legislației în vigoare, respectiv Ordonanța Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 246/2005, cu modificările și completările ulterioare, Legea cooperației agricole nr. 566/2004, cu modificările și completările ulterioare, numai pentru acțiunea de asistență tehnică pentru apicultori și organizațiile de apicultori prevăzută la cap. IX subcap. I.A.

    Cine poate cere banii de la APIA și ce se decontează

    Solicitanții programului sunt:
    1. Formele asociative apicole legal constituite, pentru acțiunea:
    A. Asistență tehnică pentru apicultori și organizațiile de apicultori.
    2. Apicultorii, persoane fizice și juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, pentru acțiunile:
    B. Combaterea agresorilor și a bolilor specifice stupilor, în special a varoozei;
    C. Raționalizarea transhumanței;
    D. Măsuri de asistență pentru repopularea șeptelului apicol din Uniune.
    E. Îmbunătățirea calității produselor în vederea unei mai bune valorificări a produselor pe piață.

    Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat de Ministerul Agriculturii pe pagina proprie, suma alocată prin PNA pentru anul 2021 este de 59.215.000 lei.

    Pentru fiecare măsură banii se împart conform tabelului de mai jos:


    Te-ar mai putea interesa

    Șofer român de TIR, prins în remorcă cu trei tractoare furate cu o zi înainte. Unul dintre tractoare avea GPS Subvențiile APIA în decembrie – plan de plăți și termene pentru fermieri Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial

    Ultimele știri

    Fermierii au de unde alege. Peste zece hibrizi de porumb sunt în oferta Rodbun și Fertillia Liviu Dobre, director general Agricover Holding: ”Ne place energia tinerilor care participă la programul Tineri Lideri pentru Agricultură” Fermierul Nicolaie Apopi a închis campania. Campania agricolă de toamnă