• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Crescător de bovine: Medicul veterinar nu vrea să-mi elibereze adeverința pentru ajutorul de Covid!

    Angelica Lefter -

    Ajutorul de Covid pentru bovine scoate la iveală vechile probleme pe care crescătorii de animale le au cu medicii veterinari concensionari. Aceștia sunt acei medici la care fermierii sunt arondați și care, prin contract cu statul, sunt plătiți pentru a oferi servicii, gratuite sau contra cost, crescătorilor de animale. Nu de puține ori, crescătorii de animale ne apelează pentru a reclama abuzuri sau neîndeplinirea sarcinilor de către acești medici care, de anul trecut, beneficiază de o indemnizație majorată de 10.000 de lei pe lună. De cealaltă parte, medicii veterinari reclamă că fermierii nu îi lasă să intre în exploatații, că vor totul gratis sau că le vorbesc urât.

    Din județul Olt, localitatea Brâncoveni, fermierul Mihăiță Bădoiu a apelat la Agrointeligența – AGROINTEL.RO ca la o ultimă soluție pentru a obține adeverința de care are nevoie pentru a beneficia de ajutorul de stat pentru Covid la specia bovine. Pentru a fi eligibil, crescătorul trebuie să depună la APIA – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, o adeverință de la medicul veterinar care să ateste situația animalelor în exploatație la data de 31 ianuarie 2021, conform SNIIA (Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor). Ceea ce ar trebui să fie o simplă formalitate s-a transformat pentru fermier într-un coșmar.

    DSVSA Olt i-a răspuns și l-a trimis tot la medicul veterinar care nu îi dă adeverință

    Mihăiță Bădoiu ne-a relatat că medicul veterinar de care aparține îi refuză, practic, eliberarea adeverinței prin care poate dovedi câte animale a avut în fermă până la data de 31 ianuarie 2021. Crescătorul a apelat și la DSVSA Olt pentru a obține această adeverință dar cei de la DSVSA i-au trimis, printr-un răspuns scris, tot la medicul de care aparține și de la care nu poate ”pleca”, deși îl lasă fără ajutorul de la stat.

    Medicul veterinar refuză să elibereze fermierului adeverința cu numărul de animale aflate în fermă până la data de 31 ianuarie 2021

    Crescătorul de vaci Mihăiță Bădoiu spune că abuzurile medicului veterinar sunt constante de câțiva ani, iar acum aceasta îl împiedică să obțină sprijinul de care are nevoie, refuzându-i eliberarea unei simple adeverințe care să ateste numărul de animale din ferma sa, a explicat acesta pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    ”Sunt fost medic veterinar și crescător de animale. Cresc 50 de bovine și am și 60 de oi. Efectiv am avut parte numai de abuzuri, momentan îmi este refuzată adeverința pentru a face cererea pentru ajutorul de Covid-19. Am un medic veterinar de circumscripție, nu a fost chip să mă înțeleg cu el, practică tarife foarte mari, nu a vrut în trecut să-mi dea acte pentru a-mi vinde animalele, în 2019 când a apărut legea cu 10.000 de lei pentru circumscripție la 300 de unități vită mare. Eu cred că de acolo a început totul. Acum nu mi se dă adeverință, am făcut adresă și la DSV Olt pentru adeverința ce trebuie depusă pentru a obține sprijinul de Covid-19. De acolo m-au trimis tot la doctor, iar doctorul nu este de găsit. L-am sunat și pe primar, mi-a răspuns zilele trecute, însă astăzi nu, poate este în concediu. Am înțeles de la APIA că sunt situații în care pot primi cererea pentru că pot să vadă câte animale sunt, dar numai în situația în care nu există medici concesionari în localitate. Problema mea este că, teoretic, este medic, practic, el nu îmi dă mie acea adeverință că nu vrea”, a explicat fermierul.

    ”Am solicitare făcută la DSV și mă trimit la medicul veterinar de circă, dar acesta nu răspunde și nici nu e de găsit. Îmi trebuie doar o adeverință din care să reiasă numărul de animale din fermă. Eu îmi tratez singur animalele, asta e, că nu comunic cu medicul veterinar. Nu am depus cererea pentru ajutorul de Covid-19, până pe 9 august pot depune, dar vă dați seama că nu pot sta până atunci. Conform Ordonanței 40, superiorul medicului veterinar este DSV-ul, deci ar trebui să să ia măsuri, să mă ajute cumva. Nu mă înțeleg cu medicul veterinar, bun, să îmi dea pe altcineva. Anul trecut am vaccinat animalele și identificat cu DSV-ul, a venit inspector de zonă, cu 2 tehnicieni, am vaccinat efectivul, deci anul trecut s-a putut. Veterinarul are un Registru de notificări care trebuie să aibă prezență încontinuu în primărie. Dacă este plecat, în lipsa prezenței fizice, trebuie să fie consemnat undeva, să știe ce are de făcut”, și-a spus păsul crescătorul de animale din Olt, Mihăiță Bădoiu.

    Medicul veterinar din Brâncoveni spune că fermierul ”nu se supune” și dorește ”doar să încaseze bani”

    Pentru a desluși ițele întregii povești, dar și pentru a rămâne în limitele obiectivității, jurnaliștii Agrointeligența – AGROINTEL.RO l-au contactat pe medicul veterinar din Brâncoveni, județul Olt. Punctul de vedere al veterinarului Sergiu Stoian este total opus și spune că atât timp cât crescătorul de animale nu îl lasă să intre în fermă și să aibă o evidență a animalelor, nu poate elibera adeverință.

    ”Într-adevăr eu sunt medic veterinar la Brâncoveni. Dânsul (nr. Mihăiță Bădoiu) nu dorește să i se facă nicio acțiune sanitară veterinară (…), eu trebuie să scad sau să aduc animale, dânsul niciodată nu a dorit să se supună niciunei acțiuni sanitare-veterinare, mi-a vorbit urât, fără să-i fac absolut nimic. Am discutat și cu cei de la DSV, aceștia i-au transmis în scris ca în data de X, să vină să i se facă acțiune, nu a primit pe nimeni în curte, nu mă acceptă. Eu dețin Registrul Exploatațiilor, dețin toată baza pe comună, dar eu nu am văzut niciodată niciun animal de-al dânsului. Degeaba în baza de date are un efectiv de bovine, dacă eu nu am văzut niciodată niciun animal. Nu pot să eliberez un document pentru un animal pe care pur și simplu nu îl văd. Toți ceilalți cetățeni ai comunei se supun, toți au primit documente ca să ducă pentru Covid-19, pentru orice. El nu înțelege pe nimeni! Sunați și Direcția Sanitară-Veterinară Olt și să vedeți ce părere au și dânșii pentru că și pe dânșii i-a sunat! El dorește doar să încaseze bani”, a spus medicul veterinar despre crescătorul de animale care are dreptul, legal, să beneficieze de ajutorul de Covid la fel ca și restul fermierilor din România.

    Nu a văzut animalele, dar le-a pus totuși crotalii

    Deși medicul veterinar al circumscripției susține că nu i-a văzut animalele fermierului, spune că i-a pus, totuși crotalii gratuite, iar la finalul discuției cu jurnaliștii Agrointeligența – AGROINTEL.RO a părut a fi de acord cu eliberarea adeverinței necesare consăteanului său.

    ”Pe mine mă solicită doar când are nevoie. De exemplu acum de adeverință, de crotalii. Eu i-am pus lui crotalii la bovine gratuit, nu mi-a plătit nimic! A avut câțiva viței, că prima dată când am venit acolo, m-a lăsat să intru în curte. Apoi a sunat prin inspectorul zonal, să îi punem crotalii și i-am pus. Eu nu pot să-i dau adeverință pentru ajutorul Covid-19 la bovine. Avea animale la 31 ianuarie 2021, avea animalele pe care le-am preluat eu…L-am reclamat la Direcția Sanitară Veterinară și au mers și n-au putut să facă nimic…Bine, îi eliberez ce a avut la 31 ianuarie 2021!” a spus în cele din urmă medicul veterinar din Brâncoveni.

    După aproape 24 de ore, situația stătea altfel. Fermierul Mihăiță Bădoiu ne-a contactat să ne spună că nu i-a fost eliberată adeverința și că medicul veterinar refuză în continuare să-i înmâneze acest act doveditor prin care ar putea obține sprijinul pentru Covid-19 la bovine de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

    Nimeni din cadrul DSVSA Olt nu a putut oferi o soluție în acest caz, pentru moment

    În cele din urmă am apelat la punctul de vedere al autorităților, cele mai îndreptățite să lămurească situația. Mai exact, jurnaliștii Agrointeligența – AGROINTEL.RO au sunat la Direcția Sanitară-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt. Demersul a rămas, însă fără ecou. Plimbați telefonic de la un departament la altul, am aflat că dacă dorim un răspuns trebuie să ne prezentăm la sediul din județul Olt.

    La o expunere mai amplă a situației, medicul din cadrul DSVSA Olt cu care am stat de vorbă ne-a îndrumat către un alt departament, la Epidemiologie, unde am fost informați că lucrătorii de aici nu au calitatea de a ne spune mai multe, dar sigur ar putea face acest lucru purtătorul de cuvânt.

    Revenind la secretariatul DSVSA Olt, am aflat că purtătorul de cuvânt al instituției se află într-un stadiu de pregătire, iar cel care-i ține locul nu se află momentan în birou.

    Mai mult, directorul executiv al instituției se afla într-o ședință, directorul adjunct este în medical, iar doamna care-l înlocuiește se află în concediu, așa că cel mai probabil am putea găsi pe cineva din cadrul DSVSA Olt abia săptămâna viitoare. Până atunci, situația fermierului care poate să nu primească sprijinul de Covid-19 pentru bovine de la stat, depinde de medicul veterinar care refuză să-i elibereze adeverința doveditoare a numărului de animale din fermă.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO va transmite solicitări scrise către DSVSA Olt, ANSVSA și Colegiul Medicilor Veterinari din România pentru a obține pozițiile oficiale în cazul fermierului Mihăiță Bădoiu care nu poate beneficia de ajutorul de Covid pentru animalele pe care le deține și le deținea în fermă la data de referință.


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    Secretar de stat stat – anunț de ultimă oră despre plata ajutorului de 100 de euro la hectar Insecticidul Los Ovados 200 SE, acum autorizat pentru utilizare în cultura grâului! De ce nu investesc fermierii români mai mult în procesare