• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ordonanța urșilor – aprobată de Guvern! Situațiile în care urșii pot fi împușcați sau eutanasiați

    Angelica Lefter -

    Ordonanța urșilor, aprobată de Guvern! Apelul fermierilor nu a rămas fără ecou astfel că actul normativ pentru combaterea atacurilor urșilor a primit undă verde din partea Executivului. Ministerul Mediului a anunțat în mod oficial că a fost aprobată Ordonanța de Urgență privind aprobarea metodelor de intervenție pentru specia urs brun, noua legislație intrând în vigoare la publicarea în Monitorul Oficial.

    Guvernul României a aprobat, în ședința de astăzi, miercuri – 21 iulie, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, o ordonanță de urgență privind aprobarea metodelor de intervenție pentru specia urs brun, potrivit unui comunicat remis Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Potrivit informării, actul normativ reglementează modul de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea  atacurilor exemplarelor de urs brun (Ursus arctos)  asupra cetățenilor și bunurilor acestora, în intravilanul localităților, prin alungare/capturare/relocare sau extragerea prin împușcare sau eutanasiere.

    Totodată, scopul principal al Ordonanței este ocrotirea unor valori esențiale: viața și integritatea corporală a persoanei, sănătatea și securitatea publică, bunurile de orice fel aflate în proprietatea publică și privată a persoanelor juridice și fizice.

    Conform actului normativ, sesizarea cazurilor în care este necesară intervenția se face de orice persoană, prin apelarea numărului unic de urgență 112.

    În informare se mai arată că intervenția asupra exemplarelor de urs aflate în intravilanul localităților se efectuează gradual, prin analizarea la fața locului, de echipa de intervenție, a nivelului de risc stabilit potrivit Procedurii privind modul de acțiune a instituţiilor responsabile în gestionarea intervenţiilor în cazul incidentelor generate de specia de urs brun.

    Echipa de intervenție este formată din:

    Conducătorul echipei de intervenție este primarul/viceprimarul unității administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul, în calitatea sa de conducător al Comitetului Local pentru Situații de Urgență.

    Extragerea ursului prin eutanasiere sau împușcare se face în următoarele situații:

    ”În vederea punerii în aplicare a acestor prevederi și pentru asigurarea serviciilor de specialitate privind tranchilizarea și relocarea ori extragerea prin eutanasiere sau împușcare a exemplarelor de urs, unitățile administrativ-teritoriale vor încheia contracte de prestări servicii cu gestionarii fondurilor de vânătoare și medicii veterinari, cu respectarea legislației în domeniul achizițiilor publice. Modelele de contracte de prestări servicii se stabilesc prin ordin al ministrului mediului, apelor și pădurilor, care se emite în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

    Costurile privind intervenția se achită de unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia s-a efectuat intervenția în baza contractului de prestări servicii de permanență încheiat cu Gestionarul, respectiv a contractului de prestări servicii încheiat cu medicul veterinar de liberă practică și se decontează de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în limita tarifelor standard stabilite prin ordin al ministrului mediului, apelor și pădurilor și în baza documentelor justificative depuse de unitățile administrativ – teritoriale la Gărzile forestiere”, mai este specificat în comunicatul de presă.

    În luna iunie a acestui an, Agrointeligența – AGROINTEL.RO a scris despre protestele crescătorilor de animale din zonele montane și ale vânătorilor, care cereau ca autoritățile să ia măsuri în ceea ce privește animalele sălbatice care coboară în sate și atacă locuitori și ferme omorând animalele.

    Totodată, Agrointeligența – AGROINTEL.RO i-a ținut la curent pe fermieri, de-a lungul timpului, cu toate informațiile legate de acest demersul legislativ care vine să reglementeze intervenția autorităților în cazul situațiilor de atac tot mai frecvente ale urșilor asupra fermelor de animale și asupra oamenilor.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat” Praful saharian, o problemă nouă în ferme. Cum sunt afectate culturile agricole Miei vânduți din portbagaj. Polițiștii au împărțit amenzi