Cultura cartofului, importantă pentru Bayer
Adrian Radu -Cultura cartofului este una de care Bayer are grijă. An de an, compania a organizat o Agro Arenă în inima Țării Cartofului, județul Covasna. A fost și cazul acestui an, când specialiștii Bayer au oferit cele mai bune soluții pentru cei care încă mai cultivă cartofi. Portofoliul Bayer s-a modificat în ultimii ani.
Bayer este tot timpul alături de fermierii care nu renunță la cartof. Chiar dacă numărul de hectare destinate acestei culturi scade în fiecare an, Bayer continuă să inoveze. “Segmentul cartofului este pentru Bayer un segment important. Am inovat în ultimii ani în acest segment, aducând pe piață Velum Prime sau Serenade, un produs biologic, ce are ca scop controlul rizotoniei, râia cartofului”, a explicat Laurențiu Sorin Petrache, Director de Marketing culturi horticole Bayer.
Romulus Oprea, omul care ține în spate ferma Romion Agri&Co, a fost și anul acesta gazda specialiștilor Bayer. Are aproape 35 de ani de experiență în agricultură, cultura cartofului intrându-i repede la suflet. Colaborarea cu Bayer a venit natural. “Produsele lor sunt arhicunoscute. Fermierul merge pe efect, este foarte interesat de eficacitatea produsului. Dar dacă vorbim de Bayer, practic, și de cartof, putem face o paralelă, nu putea nimeni să conceapă acum 20 de ani, 30 de ani și nici astăzi combaterea buruienilor, de exemplu, fără faimosul Sencor, pe care astăzi îl folosim fără probleme și în combinație cu alte erbicide, încă cu succes. Când folosești un erbicid atât de mult timp, mergem în continuare cu acest produs”, a declarat Romulus Oprea.
Infinto și Serenade sunt alte substanțe aplicate la cultura cartofului. Romulus Oprea așteaptă o producție în jurul a 27 de tone pe hectar, în condițiile în care în 2020 a recoltat undeva la 30-32 de tone. O altă supărare a fermierului este faptul că foarte puțini agricultori mai pariază pe cartof. “Cultura este în cădere liberă ca suprafețe. Nu cred că se poate merge mai jos de atâta, pentru că a rămas în zonele tradiționale, vorbim de Covasna, Brașov, Harghita, ceva prin Sibiu, foarte puțin prin Suceava. Specializarea este cheia succesului și, bineînțeles, acea dragoste a fermierilor față de o cultură cu care au crescut, până la urmă. Producem cartofi pentru că este necesar sufletului să-l ai în fermă”, a completat Oprea.
Reprezentanții tehnici ai Bayer au prezentat tehnologiile folosite în județul Covasna. Pentru buruieni, vedeta a fost Sencor 600 SC, care controlează majoritatea speciilor dicotiledonate, cum ar fi Amaranthus, Chenopodium, Soncus, Poligonum. Chiar și unele monocotile anuale sunt combătute cu succes de acest erbicid și aici este vorba de Bromus sau Alopecurus.
Doza de aplicare este de 1.5 l / ha, folosit fracționat, astfel încât la o utilizare să nu se depășească 0.9 l / ha. Un alt erbicid eficace la cultura de cartof este Challenge 600 SC. “Controlează foarte bine majoritatea speciilor de buruieni întâlnite în cultura de cartof, ne referim la dicotilele anuale, dar este de menționat faptul că acest produs controlează și buruiana monocotilă cea mai întâlnită și cea mai problematică la cartof, Iarba bărboasă. Doza de aplicare a produsului este de 4 l / ha și se aplică doar în preemergență”, a spus Ivan Vitos, reprezentant tehnic Bayer.
Fungicidele și nematocidele sunt și ele prezente în portofoliul Bayer pentru cultura de cartof. Velum Prime a fost dezvoltat recent. “Are o substanță activă nouă, Fluopiram, descoperită recent de cercetătorii noștri. Velum Prime se aplică ori înainte de plantare sau se poate aplica înainte de rebilonare. Aplicarea se face cu mașina de aplicat tratamente în doză de 625 ml / ha”, a declarat Sergiu Pop, Reprezentant tehnic culturi speciale Bayer pe zona Transilvania.
Detalii despre toate produsele din portofoliul Bayer pentru cultura de cartof se găsesc pe www.cropscience.bayer.ro.