• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce mandat de reprezentare a primit Achim Irimescu de la ministrul Oros? Ce conține? Ce interese sunt la mijloc?

    Vlad Macovei -

    În seara zilei de 22 iulie, târziu, parcă dorind să mascheze impactul, sperând că poate trece neobservat, ministrul Agriculturii dă un comunicat prin care anunță că Achim Irimescu, cel însărcinat cu agricultura la Reprezentanța Permanentă a României pe lângă UE, a primit mandat pentru îmbunătățirea Regulamentului în baza căruia se va creiona Planul Național Strategic (PNS). Plan Național Strategic prin care va implementată Noua Politică Agricolă în România.

    Am transmis informația către fermieri și am titrat: „Achim Irimescu – noul ministru al Agriculturii. Decizia a fost comunicat la Bruxelles”. Sigur, nu era vorba de vreo remaniere, ci de faptul că, oficialul român, a primit un mandat din partea lui Oros să negocieze și să decidă, concret, ce subvenții și ce fonduri europene vor primi fermierii români până în 2027. De facto, Adrian Oros i-a dat lui Achim Irimescu puteri de ministru.

    Aici nu vorbim de faptul că Irimescu va face parte dintr-un comitet special pentru Agricultură, ci de un lucru foarte foarte grav: Majoritatea fermierilor din România nu știu care este, concret, mandatul pe care fostul ministru al Agriculturii l-a primit de la actualul ministru. Nu știm ce poate negocia și ce nu Achim Irimescu, în numele statului român și al fermierilor. Adrian Oros este o catastrofă de ministru, și comunicarea dezastruoasă, modul complet netransparent în care se consultă cu mediul asociativ din agricultură, întârzierea cronică în construirea PNS sunt tot atâtea argumente pentru care ar trebui remaniat imediat de către premierul Florin Cîțu.

    Se nasc următoarele întrebări:

    1. Ce conține, concret, mandatul lui Achim Irimescu? Sunt reprezentate, în acest mandat, interesele tuturor categoriilor de fermieri din România?
    2. Care este poziția României cu privire la acest Regulament pentru PNS? Ce vrem să obținem?
    3. Cu cine s-a consultat Adrian Oros din mediul asociativ agricol? Care a fost rezultatul acestor consultări?
    4. A fost informat premierul Cîțu cu privire la acest mandat? Știe prim-ministrul despre întârzierile legate de PNS?
    5. De unde vine această lipsă cronică de transparență a ministrului Oros? Este în slujba unor interese de grup?

    Se impun niște lămuriri urgente. Fermierii români, toți fermierii români, le merită! PNS trebuie construit pentru tot sectorul agroalimentar din România! Acest dezastru de comunicare, consultare și reprezentare trebuie să se oprească!

    ”Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a acordat mandat Reprezentanței Permanente a României pe lângă UE – Comitetul Special pentru Agricultură pentru îmbunătățirea textului Regulamentului în baza căruia se va creiona Planul Național Strategic, astfel încât acesta să răspundă nevoilor și priorităților agriculturii românești. MADR susține că textul propunerii de Regulament de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice naționale poate fi îmbunătățit conform compromisului atins la finele lunii Iunie 2021. (…) Dorim să ne asigurăm că textul regulamentului va fi suficient de flexibil și permisiv, astfel încât să deservească necesităților și specificităților României și celorlalte state membre. În acest sens, MADR a acordat mandat Reprezentanței Permanente a României pe lângă UE pentru Comitetul Special pentru Agricultură. Menționăm nevoia de revizuire a textului si importanța cuprinderii acestor aspecte în legislația ce reglementează Planurile naționale strategice pentru a răspunde solicitărilor întregului sector agricol românesc„, se arată într-un comunicat de presă remis de Ministerul Agriculturii joi seară.

    MADR își justifică decizia lăsând să se înțeleagă că ”pălăria” negocierilor este prea mare pentru ministrul Adrian Oros care l-a mandat pe Achim Irimescu să negocieze în numele României.

    ”Este necesar să ne asigurăm că fiecare ecoschemă poate să acopere un singur domeniu de acțiune pentru mediu, climă, bunăstarea animalelor sau rezistența la antimicrobiene. Cu privire la investițiile realizate din Fondul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, rata intensității trebuie să rămână 75%, așa cum a fost agreat în cadrul negocierii politice din iunie și nu 65% așa cum este prevăzut în actualul text al regulamentului. Prevederea referitoare la irigații trebuie sa fie îmbunătățită din perspectiva eligibilității pentru a putea realiza investiții în infrastructura secundară, așa cum s-a solicitat în cadrul consiliilor de miniștri”, mai arată sursa menționată.

    Subvenționarea polițelor de asigurare, o prioritate

    O prioritate a României devin subvențiile pentru polițele de asigurare pe care fermierii le încheie în prezent cu firmele private și care vor fi acoperite, în continuare, aproape integral, din fondurile publice alocate de UE României. Din comunicarea MADR reiese că sistemul sprijinului pentru primele de asigurare ar putea fi schimbat. ”Totodată, textul ar trebui să conțină mențiunea expresă prin care sunt sprijinite contribuțiile financiare la primele pentru sistemele de asigurare (reasigurare) sau alte instrumente de gestionare a riscurilor, inclusiv costurile administrative și de implementare aferente înființării acestora”, arată MADR.

    Achim Irimescu a fost ministru al Agriculturii în Guvernul condus de Dacian Cioloș, demisionând din funcție pe 3 ianuarie 2017, cu o zi înainte ca plenul Parlamentului să dea votul de învestitură pentru cabinetul Grindeanu.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Ajutor de 42.000 de euro/fermă. Banii, direct în conturile fermierilor ca sumă forfetară Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere

    Ultimele știri

    Vânzarea terenurilor agricole din apropierea granițelor – aproape imposibilă! Fermierii ruși renunță la cultura de grâu: ”Există pierderi la fiecare tonă” Gazeo și Clementine: soiuri noi de grâu și orzoaică de la ITC Seeds