• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • România intră în infringement pentru că nu a interzis practicile neloiale contra fermierilor

    agrointeligenta.ro -

    Comisia Europeană a deschis procedura de infringement împotriva României pentru că nici până în prezent, țara noastră nu a transpus în legislația națională prevederile Directivei europene 2019/633 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar. România are termen 2 luni să răspundă oficial Comisiei Europene pe acest subiect.

    România și alte 11 state europene între care Spania, Austria, Italia sau Polonia, sunt țări în care textul directivei privind practicile comerciale neloiale nu au fost transpuse pentru sprijinirea producătorilor agroalimentari și a furnizorilor în relația cu comercianții.

    ”Comisia a deschis proceduri de încălcare a dreptului comunitar împotriva a 12 state membre pentru că nu a transpus normele UE care interzic practicile comerciale neloiale în sectorul agroalimentar. Directiva privind practicile comerciale neloiale din lanțul agricol și de aprovizionare cu alimente, adoptată la 17 aprilie 2019, asigură protecția tuturor agricultorilor europeni, precum și a furnizorilor mici și medii, față de 16 de practici comerciale neloiale de la cumpărători mai mari în aprovizionarea din lanțul alimentar. Directiva vizează produsele agricole și alimentare comercializate în lanțul de aprovizionare, interzicând pentru prima dată la nivelul UE astfel de practici neloiale impuse unilateral de către un partener comercial”, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene.

    Termenul de transpunere a directivei a fost 1 mai 2021

    Comunicarea emisă astăzi, 27 iulie, arată că ”termenul limită pentru transpunerea directivei în legislația națională a fost 1 mai 2021”.

    ”În prezent, Bulgaria, Croația, Danemarca, Finlanda, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Slovacia și Suedia au a notificat Comisiei că au adoptat toate măsurile necesare pentru transpunerea directivei, declarând astfel transpunerea completă. Franța și Estonia au informat că legislația lor transpune doar parțial directiva”, arată oficialii de la Bruxelles.

    ”Comisia a trimis scrisori de punere în întârziere către Austria, Belgia, Cipru, Cehia, Estonia, Franța, Italia, Polonia, Portugalia, România, Slovenia și Spania, solicitându-le să adopte și să notifice măsurile relevante. Statele membre au acum două luni pentru a răspunde„, se mai arată în comunicat.

    Proiectul, blocat la Camera Deputaților

    În România, proiectul de lege menit să transpună în legislația națională prevederile Directivei nr. 633 din 2019 este blocat la nivelul comisiilor parlamentare din Camera Deputaților. Actul normativ a fost dezbătut și aprobat la nivelul Senatului, însă forma care ”a trecut” a nemulțumit mai ales retailerii care au anunțat public că forma votată de senatori ”schimbă în mod semnificativ textul și spiritul Directivei, introducându-se prevederi cu efect neconcurențial, garantând practic, în anumite cazuri, desfășurarea unui act comercial indiferent de capacitatea furnizorului de a-și îndeplini corect obligațiile”.

    În prezent, Parlamentul României se află în vacanță, urmând ca programul de lucru să se reia la 1 septembrie.

    Directivă pentru ”consolidarea poziției fermierilor în lanțul de aprovizionare cu alimente”

    Vă reamintim că Directiva privind practicile comerciale neloiale în sectorul alimentar a fost elaborată și susținută la nivel european pentru a contribui ”la consolidarea poziției fermierilor în lanțul de aprovizionare cu alimente. Cele 16 practici comerciale neloiale care urmează a fi interzise includ, printre altele: (i) întârzierea efectuării plăților și anularea comenzilor în ultimul moment pentru produsele alimentare perisabile; (ii) modificări unilaterale sau retroactive ale contractelor; (iii) obligarea furnizorului să plătească pentru produsele irosite; și (iv) refuzul contractelor scrise”.

    ”În conformitate cu directiva, fermierii și furnizorii mici și mijlocii, precum și organizațiile care îi reprezintă, vor avea posibilitatea să depună plângeri împotriva unor astfel de practici de la cumpărătorii lor. Statele membre ar trebui să instituie autorități naționale desemnate care se vor ocupa de reclamații. Confidențialitatea este protejată în conformitate cu aceste reguli pentru a evita orice posibilă represiune din partea cumpărătorilor. De asemenea, Comisia a luat măsuri pentru creșterea transparenței pieței și promovarea cooperării producătorilor . Împreună, aceste măsuri vor asigura un lanț de aprovizionare mai echilibrat, echitabil și eficient în sectorul agroalimentar”, se mai arată în comunicatul Comisiei Europene.


    Te-ar mai putea interesa

    Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    ADAMA – alertă la culturile de cereale păioase: boli detectate de stațiile meteo, tratament urgent Hibridul de porumb Jumbo 48 de la Rodbun, potrivit pentru siloz și boabe Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție