• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Premierul Cîțu îi cere lui Oros să blocheze mai multe subvenții în vigoare pentru fermieri!

    Roxana Dobre -

    Premierul României, Florin Cîţu, vrea să scoată din buget toate programele pentru fermieri ”votate” în conducerea anterioară a Guvernului. Prezent joi, 29 iulie, la Ministerul finanțelor, acesta a declarat că execuţia bugetară pe 6 luni la Ministerul Agriculturii este ”ok”, dar aşteaptă ca programele ”aprobate de Dragnea” împotriva cărora PNL a votat în Parlament să nu mai rămână în buget.

    Florin Cîțu a fost prezent joi la Ministerul Finanţelor, unde a fost întrebat dacă este mulţumit de modul cum arată execuţia bugetară la Ministerul Agriculturii pe primele 6 luni. ”Este ok. La Ministerul Agriculturii, am spus la începutul anului, şi am spus-o şi anul trecut, când eram în guvernul precedent, aş vrea să văd că programele aprobate de Dragnea, împotriva cărora noi am votat în Parlamentul României, nu mai sunt, nu mai rămân în buget. Aştept acest lucru. Sunt tot fel de programe care nu dau rezultate şi am putea să folosim acei bani pentru altceva”, a comentat premierul care este în prezent și ministru interimar la Finanțe.

    Acesta a mai anunțat că la rectificarea bugetară se vor aloca sume mai mari pentru motorină, dar nu a menționat nimic și despre celelalte plăți pentru care ministerul agriculturii a anunțat că a cerut bani în plus.

    ”Cred că la rectificare aici vom aloca mai multe resurse pentru motorină. Este clar: este nevoie pentru agricultorii din România să rămână un an agricol bun. Dar repet, eu nu mai vreau să văd programele pentru care noi, PNL, am votat împotrivă în Parlamentul României să rămână în buget”, a afirmat Florin Cîţu, potrivit Dcnews.ro.

    Reamintim că Adrian Oros, ministrul de resort a anunțat marți – 27 iulie, în cadrul unei conferințe de presă că a solicitat bani suplimentari în acest an în cuantum de 4,6 miliarde credite de angajament  și credite bugetare de 3,5 miliarde lei.

    ”La rectificarea bugetară, pentru că știu că o să mă întrebați, noi am cerut și am fundamentat și am trimis săptămâna trecută către Ministerul Finanțelor, sumele necesare pentru a fi suplimentate la rectificare. Atât credite de angajament cât și credite bugetare. Și aici am cerut atât pentru Ajutoarele Naționale Tranzitorii (ANT), sectorul vegetal dar și sectorul zootehnic, pentru reducerea accizei la motorină trimestrele II și III din 2021, sume necesare pentru titlurile executorii în sarcina APIA, pentru că avem și acolo o sumă, scheme de ajutor de stat pentru menținerea și înființarea Registrelor Genealogice”, a anunțat ministrul.

    Acesta a amintit și de programele aprobate pentru reproducția suinelor și incubație în sectorul avicol. ”Apoi pentru cele două programe de reproducție pentru suine și incubație și creștere în sectorul avicol”, a mai spus Oros.

    Despre acest subiect Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: Adrian Oros: 8,1 miliarde de lei la rectificarea bugetară pentru subvențiile fermierilor

    Ce programe pentru fermieri au mai rămas spre finanțare de la vechea guvernare

    Programele care încă se finanțează pentru fermieri, și au fost lansate pe timpul în care PSD deținea guvernarea, sunt:

    -Ajutorul de stat pentru cultura de usturoi care prevede o finanțare 15.000.000 lei, reprezentând echivalentul în lei al sumei de maximum 3.078.000 euro;

    -Programul de susținere a creșterii raselor Bazna și Mangalița, care are prevăzut un plafon de 700.000 lei pentru 2021;

    -Programul de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie și a Programului de susţinere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol. Reamintim că în cazul acestuia program Oros anunța la începutul anului că nu va fi finațat pentru că nu sunt bani la buget. Declarația ministrului aici: Două ajutoare de stat pentru care crescătorii de animale nu primesc bani în acest an

    Astfel, conform declarațiilor premierului Cîțu, acesta dorește să nu mai finanțeze aceste ajutoare pentru fermieri.  Pe lista premierului s-ar putea afla și Programul pentru susţinerea producţiei de legume în spaţii protejate care este o continuare a vechiului program ”Tomata”, lansat tot în timpul guvernării PSD. Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis sunt în sumă de maximum 30.785.000 euro, reprezentând echivalentul în lei al sumei de 150.000.000 lei, şi se asigură din bugetul repartizat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Florin Constantin, AGXecutive, despre mediul de agribusiness în 2025: ”Companiile sunt mai precaute” Fermierii, convocați la MADR. Ministrul Barbu – primele ședințe de lucru din acest an cu liderii asociațiilor Fermă din Teleorman, prădată! Hoții au furat sistemele GPS de pe tractoare