• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Noul Cod de bune practici agricole 2021 – în vigoare! Cantitățile maxime de azot la fiecare cultură!

  agrointeligenta.ro -

  Noul Codul de bune practici agricole 2021 a fost publicat în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare aducând noi reguli pentru aplicarea îngrășămintelor pe terenurile agricole, în special a îngrășămintelor azot.

  Ordinul privind aprobarea Codului de bune practici agricole pentru protecția apelor împotriva poluării cu nitrați proveniți din surse agricole, precum și a Programului de acțiune pentru protecția apelor împotriva poluării cu nitrați proveniți din surse agricole – este actul normativ semnat de miniștrii Mediului, Tanczos Barna, și ministrul Agriculturii, Adrian Oros. Actul normativ publicat în Monitorul Oficial nr. 754 din 3 august 2021 include ca anexă Codul de bune practici agricole pentru protecţia apelor împotriva poluării cu nitraţi proveniți din surse agricole.

  UTIL: Descarcă Codul de bune practici agricole 2021 – format PDF, conform Monitorului Oficial nr. 754/3.08.2021

  Aplicarea cantităţii corecte de azot la momentul la care plantele au nevoie este cerinţa de bază a unui bun management al fertilizanţilor, se arată în noul cod care reglementează fertilizarea culturilor agricole.

  ”Cantitatea maximă de azot provenită din îngrăşămintele organice care poate fi aplicată pe teren nu poate depăşi 170 Kg N substanță activă/ha/an. Cantitatea maximă de azot provenită din îngrăşăminte chimice care poate fi aplicată pe teren, în cazul în care nu se execută studii agrochimice, nu poate depăşi: 100 kg N – substanţă activă/ha/an pentru vii, livezi și alte culturi permanente, respectiv 80 kg N substanţă activă/ha/an pentru pajişti permanente”, se arată în noul Cod de bune practici agricole.

  ”În cazul în care planul de fertilizare se bazează pe studii agrochimice, se aplică cantitatea de azot rezultată prin calcul în funcţie de recolta scontată şi de gradul de aprovizionare a solului cu azot, cu condiţia ca îngrăşămintele organice (dacă sunt utilizate) să nu depăşească 170 kg N substanță activă/ha/an”, se mai arată în document.

  Conform noului Cod de bune practici agricole, pe terenurile arabile având culturi de toamnă sau pe care se înființează culturi extratimpurii pentru care data semănatului este în perioada de interdicţie, se pot aplica însă îngrășăminte chimice și în perioada de interdicție în limita a maxim 50 kg N substanţă activă/ha, în funcţie de dezvoltarea fiziologică a plantelor, cu respectarea condițiilor de aplicare.

  Pentru culturile din sere şi solarii nu se aplică perioadele de interdicţie în condiţiile în care în interiorul acestora temperatura este mai mare de 5 grade Celsius.

  Codul de bune practici agricole 2021 recomandă ca planul de fertilizare din ferme să se întocmească pe baza ”unui studiu agrochimic efectuat de organe de specialitate recunoscute conform legislației în vigoare”.

  ”În cazul în care planul de fertilizare nu se bazează pe un studiu agrochimic, cantitatea maximă de azot provenit din îngrăşăminte chimice care poate fi aplicată pe teren nu poate depăşi limitele de N-substanţă activă/ha/an stabilite pentru terenurile arabile (în Capitolul 6 – Aplicarea îngrășămintelor cu azot), 100 Kg N-substanţă activă/ha/an pentru vii şi livezi şi 80 Kg N substanţă activă/ha/an pentru pajişti permanente. La aceasta se poate adăuga maximum 170 kg N/ha/an din îngrăşăminte organice. Fermierii care optează pentru această soluţie trebuie să întocmească un plan de fertilizare simplificat”, se mai arată în noul Cod care include și un model pentru planul de fertilizare simplificat.


  Te-ar mai putea interesa

  Micii fermieri – sprijin de 37.000 de euro pe fermă. Decizia, la nivel european Noi alerte de vreme severă. Ploi, vijelii și temperaturi până la 37 de grade în mai multe județe Doi tineri din București au investit într-o livadă de cireși amari. Au pornit la drum cu un singur pom bătrân

  Ultimele știri

  Incendiu în ferma lui Ion Olteanu din Mihăilești. Peste 30 de hectare au ars chiar în timpul recoltatului Start fonduri europene pentru achiziția de utilaje! Proiectele se depun de marți, 25 iunie, la AFIR Bogdan Cățoi, fermier: La cultura de grâu am recoltat sub 700 de kilograme la hectar