• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Conferință în Țara Făgărașului pentru promovarea și susținerea planurilor de dezvoltare a sectorului de cartofi în perioada 2021-2027

    agrointeligenta.ro -

    Clubul Fermierilor Români în colaborare cu Federația Națională ”Cartoful” din România și Grupul Producătorilor de Cartofi Țara Făgărașului au organizat Conferința ”Strategia de dezvoltare a sectorului de cartofi în perioada 2021-2027”, dedicată fermierilor producători de cartofi. Evenimentul a avut loc pe 21 iulie, la ferma Gusutri Com SRL din comuna Drăguș, județul Brașov.

    Adrian-Nechita Oros, Ministrul Agriculturii și Dezvolării Rurale, s-a adresat participanților la eveniment, având în vedere această perioadă în care Ministerul a definitivat formele finale ale ghidurilor aferente Programului Național de Dezvoltare Rurală pentru perioada 2021-2022, în urma reuniunilor cu mediul asociativ. De asemenea, discuția purtată a atins și teme de interes precum stadiul actual de îmbunătățire a sistemelor hidroameliorative din regiunea Centru și deciziile stabilite la nivel european în cadrul ultimelor discuții purtate la Consiliul Agri Fisheries.

    Conferința și-a atins obiectivele de informare, analiză și dezbatere a celor mai importante teme pe agenda negocierilor la nivel regional privind agricultura, transmițând mesaje clare privind poziția organizatorilor în legătură cu dezvoltarea sectorului de cartofi pentru perioada următoare.

    Principalii factori limitativi în cultura cartofului din România sunt absența infrastructurii de irigații în zonele tradiționale de producere a cartofului, fărâmiţarea excesivă a terenurilor, suprafața redusă de teren cultivată pentru sămânța de cartof, randamentul scăzut și dotarea tehnică precară a fermierilor, precum și lipsa unor spații adecvate pentru depozitare.

    ”Dezvoltarea sectorului de cartofi la nivel național ar trebui să vizeze următoarele 4 elemente fundamentale, de interes național: asigurarea cantității de cartofi necesară consumului la nivel național, asigurarea livrării cartofului românesc pe toată perioada anului la prețuri competitive și generatoare de profit pentru fermieri, îmbunătățirea calității printr-o depozitare profesională, precum și eliminarea importurilor și echilibrarea balanței comercialei”, susține Romulus Oprea, președintele Federației Naționale „Cartoful” din România.

    ”Clubul Fermierilor Români și Federația Națională ”Cartoful” din România continuă seria acțiunilor comune în cadrul parteneriatului lansat anul acesta, pentru a susține și promova implementarea unui Program Național Strategic specific sectorului de cartofi. Prioritățile Clubului privind acest sector vizează reducerea deficitului balanței comerciale a cartofului la nivel național prin sprijinirea înființării de depozite individuale de cartofi, dezvoltarea de politici care să permită creșterea suprafețelor cultivate cu sămânță pentru cartof, susținerea demersurilor specifice obținerii de subvenții financiare adecvate cultivatorilor de cartofi pentru cartoful de industrializare, cartoful de sămânță, cartoful de consum și a celui pentru amidon, dar și certificarea cartofului de Covasna, ca prim demers de promovare a cartofului românesc”, declară Dan Hurduc, președinte Clubul Fermierilor Români.

    ”Producătorii români ar putea avea un rol important privind îndreptarea deficitului la nivelul balanței comerciale specific acestei culturi, aspect foarte important care vizează creșterea contribuției la bugetul de stat. Consumatorul din țara noastră și-a modificat comportamentul de consum, tinzând spre un produs finit specific cartofului de industrializare. Considerăm oportună susținerea acestui sector prin politici integrate care să permită creșterea valorii adăugate la nivel național, prin stimularea investițiilor în unitățile de procesare a cartofului. Totodată trebuie stimulată creșterea suprafețelor de producție și creșterea producției pe hectar, atât prin compensarea modificărilor climatice asigurând sisteme de irigații în zonele de producție de cartof, cât și prin susținerea acestei producții cu subvenții aprobate în Uniunea Europeană ca și sprijin cuplat. Sistemele de irigații propuse de noi sunt simple, utilizând forța gravitațională a apei și, în același timp, vizează 5 componente esențiale atât la nivel național, cât și european: agricultura, piscicultura, biodiversitate – mediu, agroturism și componenta energetică”, susține Cleonic Sucaciu, președinte Grupul Producătorilor de Cartofi Țara Făgărașului.

    ”Propunerea Clubului Fermierilor Români în parteneriat cu Federația Națională „Cartoful” din România vizează îndreptarea balanței comerciale a acestui produs, deoarece există un deficit anual de aprox. 65 mil. euro. Propunerea vizează ca această investiție să fie realizată cu 20% aport propriu al fermierului, iar diferența să fie suportată prin politici sustenabile de către Administrația Fondului pentru Mediu în zona de anvelopare a depozitelor și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, exemplu de practică realizată deja în țările occidentale. În 7 ani, o astfel investiție anuală de aprox 62 mil. euro va conduce la acoperirea producției proprii privind necesarul de consum intern”, consideră Laszlo Becsek, membru în Consiliul Director al Clubului Fermierilor Români.

    ”România are nevoie mai mult ca niciodată de o Strategie națională de gestiune integrată a apei și solului pentru agricultură, pentru că, în mod fundamental, accesul la apă asigură fermierilor reziliență și randament. Soluționarea problemelor existente de îmbunătățiri ecosistemice și funciare din România poate fi realizată în noul context european al PAC printr-o abordare integrată a gestiunii resurselor sol – apă, pentru o productivitate optimă și sustenabilă, care să țină cont în egală măsură de protecția mediului, dar și de competitivitatea fermierilor. Reziliența fermelor asigurată prin sisteme moderne de gestiune a apelor este determinantă pentru asigurarea siguranței și securității alimentare a țării”, susține Florian Ciolacu, director executiv Clubul Fermierilor Români.

    „În calitate de membru fondator și fost președinte al Federației Naționale „Cartoful” din România, pot spune că acțiunile realizate în prezent de actuala conducere, în colaborare cu asociația Clubul Fermierilor Români, încep să fie concretizate și apreciate de către producătorii de cartofi din țara noastră. În acest sens, sperăm ca direcțiile propuse de către cele două părți în cadrul Programului Național Strategic al cartofului să fie implementate în noul exercițiu financiar 2023-2027, care va deservi dezvoltarea spațiului rural, în concordanță cu noua Politică Agricolă Comună”, concluzionează Gheorghe Boțoman, membru fondator al Federației Naționale ”Cartoful” din România și președinte AgroProspect.

    Subiectele dezbătute în cadrul Conferinței au fost următoarele:
    • Prezentarea submăsurilor care vizează perioada de tranziție 2021-2022, specifică Programului Național de Dezvoltare Rurală și stadiul fundamentării Programului Național Strategic.
    • Stimularea producătorilor de cartofi pentru sămânță la nivel național.
    • Subvenționarea unor investiții care să vizeze construcția de depozite individuale de cartofi (capacitatea de 500/1000/1500 tone) și unități de procesare a cartofului în vederea obținerii de produse finite.
    • Dezvoltarea de amenajări hidroameliorative în zonele specifice culturii de cartofi.
    • Strategia națională de gestiune integrată a apei și solului pentru agricultură, proiect propus de către Clubul Fermierilor Români.
    • Importanța susținerii producătorilor de cartofi pentru industrializare.
    • Necesitatea certificării cartofului de Covasna, ca prim demers de creare a brandului pentru cartoful românesc (model de bună practică pentru certificarea cartofilor din alte zone ale țării).
    • Importanța formării profesionale a copiilor de fermieri prin intermediul programului ”Tineri Lideri pentru Agricultură” derulat de Clubul Fermierilor Români.

    La Conferință au participat fermieri performanți producători de cartofi din județele Brașov, Covasna și Harghita, reprezentanți ai autorităților centrale și locale responsabile cu dezvoltarea politicilor și strategiilor în domeniul agriculturii, specialiști din agribusiness, presa cu profil agricol și de business.

    Parteneri eveniment: Agricover, Adama, Bayer, Corteva, Intermag, Syngenta, SumiAgro.

    Despre Clubul Fermierilor Români

    Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă este o asociație non-profit și neguvernamentală a fermierilor din România. Membrii asociației sunt fermieri performanți care au modele de afaceri bazate pe inovație, tehnologie și bunele practici în agricultură, pentru creșterea competitivității și a valorii adăugate create în acest domeniu.

    Obiectivul principal al Clubului Fermierilor Români este să asigure implicarea activă a membrilor săi în procesul de consultare și elaborare a reglementărilor europene și naționale în domeniul agricol, cu scopul de a crește performanța fermierilor din România.
    Activitatea asociației este organizată pe proiecte, bazate pe nevoile fermierilor, aprobate de Consiliul Director și puse în practică de unitatea executivă a Clubului. Proiectele vizează domeniile legislativ, fiscal, tehnologie și resurse umane și își propun să identifice soluții care să răspundă în mod real, concret, problemelor cu care se confruntă fermierii.

    Clubul Fermerilor Români lansează și derulează programe și proiecte concrete pe patru direcții strategice de acțiune: reprezentare, consiliere și consultanță, formare și leadership, informare și comunicare.

    Despre Federația Națională „Cartoful” din România

    Federația Națională ”Cartoful” din România este prima Federație din țară, înființată în anul 1991 de către fermieri și cercetători de la INCDCSZ Brașov cu stațiunile de cercetare aferente. Membrii federației sunt fermieri producători de cartof din toată țara, atât din zona tradițională de producere a cartofului, cât și din zonele de producere a cartofului extratimpuriu, timpuriu și de vară, procesatori de cartof și comercianți.

    Federația Națională ”Cartoful” din România reprezintă procentual 100% din producătorii de cartof pentru sămânță, 90% din producătorii de cartof pentru industrializare și 55% din producătorii de cartof pentru consum înregistrați la APIA. De asemenea, 60% din furnizorii de cartof către rețelele de magazine sunt membri ai Federației.

    Federația Națională ”Cartoful” reprezintă interesele membrilor săi, fiind un partener activ al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale în elaborarea strategiilor și politicilor dedicate sectorului cartofului.

    Obiectivul principal al Federației îl reprezintă salvarea cartofului în România, cultură aflată în evident declin în ultimii ani, prin creșterea competitivității, eficienței și profitabilității sectorului și contribuția la securitatea alimentară a țării, pentru a asigura din producția proprie necesarul de consum intern al acestui aliment de bază.

    Despre Grupul Producătorilor de Cartofi Țara Făgărașului

    Grupul Producătorilor de Cartofi Țara Făgărașului S.A este o societate pe acțiuni, înființată pentru a fi acreditată ca grup de producători din România, pentru preluarea, prelucrarea și comercializarea cartofilor.

    Grupul a fost înființat ca structură în 2004 și recunoscut oficial în 2006, cu un obiectiv foarte clar, de realizare a unui centru de ambalare a cartofilor necesar intrării producătorilor de cartofi în supermarketuri. La finele anului 2010, linia de ambalare avea o capacitate de 80 tone în 13 ore și o diversitate mare de tipuri de ambalaje. Investiția este în valoare de 1.200.000 euro și a fost realizată printr-un credit de la CEC Bank și un proiect FADR depus în 2008. Producția de cartofi necesară ambalării se obține pe o suprafață de 350 ha cultură a membrilor grupului, iar suplimentar se aduc cartofi și de la alți colaboratori, producători de cartofi din zona Brașov, Harghita și Covasna.

    În acest moment, Grupul Producătorilor de Cartofi Țara Făgărașului numără 70 de membri producători de cartofi, ale căror produse se distribuie în majoritatea supermarketurilor din România sub brand propriu, ”Cartofi de Făgăraș”.


    Te-ar mai putea interesa

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!