• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Modelul Hoghilag sau cum să pui un sat pe harta turistică a României cu 2.000 de vizitatori într-o zi

  agrointeligenta.ro -

  Sărbătoarea Tuberozelor de la Hoghilag – o sărbătoare europeană a tradițiilor în Ardeal. O floare deosebită a reușit să reunească într-o localitate din Transilvania oficialități venite de la București, fermieri, producători tradiționali și mulți vizitatori veniți din mai multe părți ale țării pentru a celebra frumusețile și oamenii locului.

  Hoghilag este unul dintre cele trei sate ale comunei cu același nume. În 2002, când s-au înregistrat ultimele date oficiale la recensământul populației, satul Hoghilag număra 1.190 de suflete și comuna, cu totul, 2.155.

  Cea de-a șasea ediție a Sărbătorii Tuberozelor de la Hoghilag, eveniment ce s-a deschis sâmbătă, 7 august, în localitatea aflată pe drumul dintre Mediaș și Sighișoara, a reușit să aducă în sat, în prima zi a festivităților, peste 2.000 de turiști și oficialități. O performanță turistică deosebită atinsă printr-un eveniment gândit în jurul unui element local promovat corect și cu un program bine pus la punct pentru a oferit fiecărui vizitator o experiență de neuitat.

  Grădină cu tuberoze în Hoghilag

  Momentele-cheie ale zilei de sâmbătă au fost vizitele în grădinile cu flori parfumate și ceremonia de predare a documentației de certificare la nivel european. Ca semn de încununare a muncii cultivatorilor de tuberoze din Hoghilag, Primăria Hoghilag şi Asociaţia Centrul de Excelenţă pentru Promovarea Comunei Hoghilag au predat oficial, către Ministerul Agriculturii, candidaturii florii locale pentru recunoașterea tuberozei ca floare cu indicație geografică protejată.

  Istoricul tuberozelor de Hoghilag, prezentat în deschiderea evenimentului local, în Biserica Evanghelică din satul sibian

  În prima parte a evenimentului care se desfășoară anul acesta pe 7 și 8 august, la Biserica Evanghelică din Hoghilag, organizatorii au prezentat istoria tuberozei. Elena Todea, cel mai vechi producător local, a povestit cum păstrează cu tradiția cultivării tuberozelor. Dragostea și entuziasmul cu care a vorbit despre cultura sa de tuberoze a impresionat participanții. Rânduri de aplauze au răsunat în biserică, potrivit sibiuindependent.ro. „Vă invit din tot sufletul meu, în colțul meu de Rai!!… Dragostea cu care au fost cultivate, eforturile, de multe ori, supraomenești… Tuberoza este atât de pretențioasă și necesită atâta grijă, ca un copil mic”, a explicat Elena Todea, inginer, specialist în cultivarea tuberozelor.

  Primarul din Hoghilag, Nicolae Lazăr, în cadrul ceremoniei de deschidere a Sărbătorii Tuberozelor

  După prezentarea tuberozei, Nicolae Lazăr, primarul comunei Hoghilag a înmânat Secretarului de Stat – George Cățean, documentația de certificare. „Obţinerea certificării europene este o procedură destul de anevoioasă, dar sperăm că tuberoza va deveni prima floare cu indicaţie geografică protejată din România şi a treia din Europa. Acest lucru va facilita obţinerea de finanţări pentru membri comunităţii noastre şi va atrage tot mai mulţi turişti în zonă, dornici să ne descopere cultura si tradiţiile. Dorinţa noastră este ca acest demers să ducă la dezvoltarea şi bunăstarea comunităţi”, a declarat Nicolae Lazăr, primarul comunei Hoghilag din județul Sibiu.

  Ionuț Diaconeasa, Consultant agricol pe indicații geografice și fonduri europene, George Cățean, Secretar de stat Ministerul Agriculturii, și Marius Bran, Director de Dezvoltare Grupul Agrointeligența

  ”Proiectul de certificare este un rezultat al activității unei comunități de pe colinele transilvănene care pune valoare pe notorietatea plantelor din areal. Beneficiile acestei titulaturi sunt multiple; de la creșterea notorietății, obținerea unor eventuale finanțări, dezvoltare economică, turistică și culturală pentru comunitățile din zonă și până la recunoașterea la nivel european. Pe lângă Tuberoza de Hoghilag, la Comisia Europeană mai sunt deja două flori înregistrate în registrul indicațiilor protejate: Azaleea de Gent din Belgia şi Trandafirul de Szoregy din Ungaria”, a anunțat George Cățean , secretar de stat în Ministerul Agriculturii, cel care a preluat, oficial, candidaturii tuberozei locale pentru protecție IGP.

  Biserica Evanghelică și tuberozele – două atracții locale unice
  Produsele locale, apreciate de turiști
  Augusta, bere locală produsă la Avrig
  Bere de Sadu servită direct din butoi
  Punct gastronomic local în Hoghilag
  Brunch cu produse locale la Hoghilag
  Peste 2.000 de turiști au ajuns sâmbătă la Hoghilag cu autocare și mașini personale
  Marius Bran, Director de Dezvoltare Agrointeligența, alături de primarul comunei Hoghilag, Nicolae Lazăr

  Ce s-a întâmplat la Hoghilag, satul care a intrat puternic pe harta turistică a României, are o explicație simplă, dar greu de acceptat de către mulți edili din țara noastră: colaborarea cu specialiștii, cu oamenii buni în ceea ce fac. În ”cazul” Hoghilag, primarul Nicolae Lazăr a avut un partener de nădejde: Ionuț Diaconeasa, consultant agricol pe indicaţii geografice şi fonduri europene. Pasionat de ceea ce face, Ionuț Diaconeasa i-a făcut pe cei de la București și nu numai să vadă evenimentul de la Hoghilag ca mai mult decât o manifestare locală.

  CITIȚI ȘI: ”Sărbătoarea Tuberozelor” de la Hoghilag se ține pe 7-8 august! Programul complet al evenimentului!

  ”Prin acest proiect am vrut să realizăm dezvoltarea comunității pe mai multe axe, pe baza notorietății unui produs, pe axe sociale, culturale și economice. Contactele care se vor crea și numărul de turiști, pentru producătorii locali, pentru cei cu spații de cazare, vor continua. Vor ține legătura pe lângă ce vor vinde acum, în cadrul sărbătorii, ei vor crea legături. Sunt aproximativ 100 și ceva de locuri în pensiuni și agropensiuni, campinguri, am vrut să vină cât mai mulți turiști, să cunoască zona, să aducă un plus-economic, cu continuitate pe parcursul anului, nu numai la Sărbătoarea Tuberozelor! Cooperativa Agricolă ”Colinele Transilvaniei” din localitate este o cooperativă multi-sector care a reunit producători și procesatori de carne, lactate, brânzeturi, cultivatori de tuberoze, din toate sectoarele de producție. Aceștia sunt prezenți la eveniment, dar și tot timpul anului, la Hoghilag, iar produsele lor sperăm să fie din ce în ce mai căutate în toată țara”, a declarat Ionuţ Diaconeasa despre evenimentul de la Hoghilag.

  Foto: sibiuindependent.ro

  Felicitări, domnule Consultant!
  Felicitări, domnule Primar!
  Felicitări, Oameni Buni din Hoghilag!


  Te-ar mai putea interesa

  Fermieri sunați de APIA să își deschidă conturi noi pentru a încasa cei 100 euro/ha Familia căreia i-au murit oile de la un tratament și-a refăcut turma cu ajutorul animalelor donate! Apicultor disperat: Ni s-a otrăvit stupina cu 150 de familii de albine, unica noastră sursă de venit! Preț arpagic 2024. Cât costă un kg de arpagic în diferite județe Subvenții APIA 2024. Ce s-a decis azi la MADR pentru condițiile la GAEC 8 și ecoschema PD-04

  Ultimele știri

  Franța interzice importul de legume și fructe tratate cu substanțe interzise în UE Franța și Polonia au cerut UE monitorizarea mai atentă a producției de cereale din Ucraina Fermierii români au cerut la Bruxelles un preț de intervenție de minim 200 euro pe tona de grâu Fermier cercetat penal pentru depozitarea improprie a 24 de tone de azotat de amoniu Dacian Cioloș va transmite la Bruxelles un set de propuneri pentru Politica Agricolă Comună (PAC)