• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ”Sărbătoarea Tuberozelor” de la Hoghilag se ține pe 7-8 august! Programul complet al evenimentului!

    Angelica Lefter -

    ”Sărbătoarea Tuberozelor” de la Hoghilag va avea loc la acest sfârșit de săptămână! Cea de-a VI-a ediție a Sărbătorii Tuberozelor de la Hoghilag, din județul Sibiu, se va desfășura în zilele de sâmbătă și duminică – 7 și 8 august. La manifestare sunt invitați toți iubitorii de tuberoze, dar și de tradiție, cultură și artă. Momentul special al evenimentul va fi reprezentat de depunerea oficială a dosarului prin care tuberoza de Hoghilag va deveni prima floare din România cu indicație protejată la nivel european.

    La ”Sărbătoarea Tuberozelor” va fi prezentată documentația reprezentanților Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru ca tuberoza de Hoghilag să devină floare protejată la nivel european

    Anul acesta sărbătoarea nu este una obișnuită, ci va fi marcată de o inițiativă care reprezintă o premieră în România. Va fi prezentată reprezentanților Ministerului Agriculturii întreaga documentație pentru ca tuberoza de Hoghilag să devină prima floare din România şi a treia din Europa protejată la nivel european.

    Producătorii din acest areal al judeţului Sibiu, sprijiniți de grupul aplicant – Asociaţia ”Centrul de Excelenţă pentru Promovarea Comunei Hoghilag”, vor prezenta Ministerului Agriculturii, în data de sâmbătă – 7 august, documentaţia pentru evaluare în vederea obţinerii ulterioare din partea Comisiei Europene (CE) a Indicaţiei Geografice Protejate (IGP).

    ”În iarnă am vorbit cu primarul localității Hoghilag, o discuție care avea cu totul altă temă și mi-a povestit despre tuberoze. La acel moment mi-am dat seama imediat de potențialul acestei flori! Este un produs care are absolut tot ce îi trebuie pentru a fi certificat pe o schemă de calitate. Are istoric, are poveste frumoasă, are legătură cu arealul geografic. Tuberoza de Hoghilag are elemente de specificitate care o diferențiază de alte culturi de tuberoze. Are un festival dedicat de vreo 6 ani, care se desfășoară în fiecare an, special pentru promovarea tuberozelor, deci avea absolut toate elementele pentru a putea fi certificată. Pe 7 august va veni ministerul (n.r Ministerul Agriculturii) aici, mai exact domnul secretar de stat George Cățean, care va prelua documentația”, a explicat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, consultantul agricol pe indicaţii geografice şi fonduri europene, Ionuţ Diaconeasa.

    Tuberoza de Hoghilag, sărbătorită în fiecare an

    Manifestarea dedicată tuberozei de Hoghilag se desfășoară în fiecare an, în primul weekend din august, și are un program amplu, de la prezentarea culturilor de tuberoze, la activități artistice, gastronomice și culturale.

    Anul acesta ”Sărbătoarea Tuberozelor” va fi deschisă cu o conferință de presă în care se va prezenta documentația necesară pentru obținerea Indicaţiei Geografice Protejate (IGP), a menționat Ionuț Diaconeasa.

    ”Sâmbătă și duminică se desfășoară Sărbătoarea Tuberozelor, pe 7 și 8 august. Evenimentele încep sâmbătă la ora 12:00, cu o conferință de presă unde vom prezenta o parte din documentația care va merge la Bruxelles, deci practic vom prezenta tuberoza, descrierea plantei din punct de vedere botanic și descrierea procesului de cultivare, ce o face diferită. Documentația este extrem de multă și nu o vom prezenta pe toată, însă după ce va fi prezentată în conferința de presă va fi înmânată secretarului de stat George Cățean, care a confirmat că va veni special pentru a prelua documentația. Aceasta e procedura, documentația se depune la Ministerul Agriculturii, am agreat cu dânsul să vină aici si să o preia personal. Și apoi se face un tur ghidat, pentru presă, în grădinile de tuberoze. Apoi sărbătoarea va continua cu evenimentele din program”, a mai spus consultantul agricol pe indicaţii geografice şi fonduri europene.

    Programul ”Sărbătorii Tuberozelor” de la Hoghilag cuprinde tururi ghidate în grădinile cultivatorilor, un targ de produse locale, brunch cu preparate tradiţionale, ateliere de creaţie pentru copii si adulţi, proiecţii de filme şi concerte.

    Programul ”Sărbătorii Tuberozelor” de la Hoghilag

    Sâmbătă – 7 August – Loc de desfășurare: Tărâmul Tuberozelor

    14:00-16:00 Atelier Păsuț Gabriela – ”Tainele bucătăriei săsești”;
    12:00-22:00 Târg de produse și bunătăți locale – Hoghilag, Valchid și Prod;
    12:00-22:00 Expoziție cu vânzare produse locale ”Cooperativa Agricolă Colinele Transilvaniei Hoghilag”;
    12:00:22:00 Turul culturilor de tuberoze;
    22:00-24:00 Evenimente culturale nocturne în grădinile de tuberoze (înscrieri și detalii la punctul INFO).

    Sâmbătă – 7 August – Loc de desfășurare: Biserica Evanghelică din Hoghilag

    12.00-13.00 Conferință de presă: prezentare proiect Tuberoza de Hoghilag – Indicație Geografică Protejată;
    13.00-13.30 Microrecital de chitară – ”Testamentul iubirii” cu Poșta Nicolae;
    13.30-15.00 Proiecție de film: ”Orgile din Transilvania”;
    15.00-16.00 Lansare de carte Nicolae Suciu – ”Didactica Nova” (roman), editura Limes 2021;
    16.00:16.30 Dansuri tradiționale: ”Mugurașii de pe Târnavă”;
    16.30-17.15 Lansare de carte: ”Hoghilag acolo a fost casa mea”- Mihai Florea și Lazăr Nicolae;
    17.15-18.00 Lansare de carte: ”Trăind pentru alții”- Denisa Balog;
    18.00-18.45 Muzică de fanfară – Fanfara Săsească ”Neppendorfer Blaskapelle”;
    19.00-19.45 Muzică de cameră – Cvartetul de coarde ”Boehmia”;
    20.00-20.45 Muzică tradițională românească cu Luminița Dejan.

    Duminică – 8 August – Loc de desfășurare: Tărâmul Tuberozelor

    10:00-20:00 Turul culturilor de tuberoze;
    12.00-13.00 Teatru pentru copii ”Corbul și Vulpea” prezentat de teatru TACT Sighișoara și Asociația Reactor 10/90;
    10:00-12:00 Atelier ”Asociația Casa Naturii” din Mălâncrav – atelier tradițional ”handmade” pentru copii;
    10:00-20:00 Târg de produse și bunătăți locale – Hoghilag, Valchid și Prod;
    10:00-20:00 Proiecție de film: ”Orgile din Transilvania” în Biserica Evanghelică;

    Ionuţ Diaconeasa, consultantul agricol pe indicaţii geografice şi fonduri europene: Nu trebuie ratată ”Noaptea Tuberozelor”

    Ionuţ Diaconeasa, consultantul agricol pe indicaţii geografice şi fonduri europene, a adăugat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că cei care vin la Hoghilag au ce să vadă, existând chiar câteva puncte din programul prezentat, care nu pot fi ratate.

    ”Am primit foarte multe semnale din țară, sunt iubitori de artă, iubitori de cultură, iubitori de frumos. Povestea tuberozelor a prins foarte-foarte bine. E ceva nou, inedit și unicat credem noi. De aceea este un festival care se va desfășura în alt format față de festivalurile și zilele comunelor pe care le știm noi în mod tradițional. Din punctul meu de vedere, nu trebuie ratat, chiar dacă va fi o zi destul de lungă, segmentul pe care îl numim ”Noaptea Tuberozelor”, începând de la la ora 19:00, conform programului, concert Cvartet de coarde, avem fanfară și apoi avem evenimente muzicale până la ora 00:00 în mai multe grădini de tuberoze. La locul evenimentului va fi amplasat un info-point, de unde cei interesați pot obține informații. Avem implicați și voluntari care vor prelua grupuri de vizitatori, români, străini, avem vorbitori de mai multe limbi și îi așteptăm”, a opinat Ionuţ Diaconeasa.

    Acesta a specificat că voluntarii provin de la universități de profil, iar munca lor a fost foarte importantă în organizarea acestei manifestări. Este vorba despre Ioana Oniga de la ULBS Sibiu – anul I, Master MPMA; Maria Diaconeasa, anul II la Facultatea de Agricultură, USAMV Cluj-Napoca și Alexandra Hasu, anul I, Master MDDZR, ULBS Sibiu.

    Ioana Oniga de la ULBS Sibiu – anul I, Master MPMA
    Maria Diaconeasa, anul II la Facultatea de Agricultură, USAMV Cluj-Napoca
    Alexandra Hasu, anul I, Master MDDZR, ULBS Sibiu

    Pentru România, lansarea acestui produs – tuberoza de Hoghilag, pentru a deveni produs cu Indicație Geografică Protejată la nivelul UE, este o premieră, motiv pentru care se dorește foarte mult să devină produs cu protecție europeană.

    ”Este a treia floare care va primi certificare pe o schemă de calitate europeană, Indicație Geografică Protejată, după cele două pe care le știm din Belgia și din Ungaria și prima din România care se depune. Este primul produs care nu este în categoria produselor alimentare, este în categoria produselor agricole, ramura horticultură – floricultură. Am constatat că gradul de înflorire la Hoghilag este de peste 95%. Tuberoza fiind o plantă extrem de sensibilă la variațiile de temperatură și climă, în tratatele de specialitate oferite de cei de la universitate, peste tot o găsim cu o înflorire de 25-50%. La Hoghilag a găsit condițiile perfecte, echilibrul perfect între factorii climatici și tehnologia de cultură”, a mai spus specialistul Ionuţ Diaconeasa.

    ”Sărbătoarea Tuberozelor”, un mix de evenimente: vizite în culturile de tuberoze, brunch-uri cu produse tradiționale, muzică și ateliere

    Nu va lipsi din cadrul ”Sărbătorii Tuberozelor” nici partea de tradiție, gastronomie tradițională și tot ce ține de specificul zonei.

    ”Vor fi mai multe brunch-uri cu produse traditionale. Comuna Hoghilag are trei sate: satul de reședință Hoghilag și satele Prod și Valchid. În fiecare sat se vor organiza evenimente și brunch-uri, practic producătorii locali îi vor primi pe vizitatori cu produse din gospodăria proprie și aceștia vor putea degusta produse tradiționale, vor putea servi masa de prânz, de seară”, a specificat consultantul agricol pe indicaţii geografice şi fonduri europene.

    Ionuţ Diaconeasa a mai menționat încă o premieră, de data aceasta importantă pentru comunitate – deschiderea unui punct gastronomic local.

    ”De o săptămână s-a deschis un punct gastronomic local al doamnei Maria Duda. Va fi un punct de atracție, ea va putea primi grupuri de vizitatori care vor putea servi masa într-o atmosferă tradițională.”

    Foto: Punct gastronomic în comuna Hoghilag, județul Sibiu

    Producătorii locali, asociați în Cooperativa Agricolă ”Colinele Transilvaniei”, vor aduce pentru degustare cele mai gustoase produse tradiționale

    Produsele servite sunt produse de localnici, mai ales că în comună a fost înființată, pe lângă Asociaţia Centrul de Excelenţă pentru Promovarea Comunei Hoghilag, și o Cooperativă Agricolă – ”Colinele Transilvaniei”.

    ”Prin acest proiect am vrut să realizăm dezvoltarea comunității pe mai multe axe, pe baza notorietății unui produs, pe axe sociale, culturale și economice. Contactele care se vor crea și numărul de turiști, pentru producătorii locali, pentru cei cu spații de cazare, vor continua, vor ține legătura, pe lângă ce vor vinde acum, în cadrul sărbătorii, ei vor crea legături. Sunt aproximativ 100 și ceva de locuri în pensiuni și agro-pensiuni, campinguri, am vrut să vină cât mai mulți turiști, să cunoască zona, să aducă un plus-economic, cu continuitate parcursul anului, nu numai la Sărbătoarea Tuberozelor! Cooperativa Agricolă ”Colinele Transilvaniei este o cooperativă multi-sector care a reunit producători și procesatori de carne, lactate, brânzeturi, cultivatori de tuberoze, din toate sectoarele de producție. Aceștia vor fi prezenți, bineînțeles, la eveniment”, a conchis Ionuţ Diaconeasa pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Specialistul a încheiat amintind că foarte important este ”vectorul de notorietate”, adică modul în care zona deja a început să fie cunoscută, iar avantajele sunt multiple. Acest lucru este evident după ce s-a constatat că în zonă cazările sunt pline de turiști în această perioadă, fapt care ajută localnicii la dezvoltarea economică, dar și la amplificarea turismului rural.

    Tuberoza, orginară din Mexic, a fost cultivată pentru prima dată in zonă de către etnicii saşi. În 1963 românii din Hoghilag au început să achiziţioneze bulbi de tuberoze si să înfiinţeze propriile culturi.

    Astăzi in comună sunt aproximativ 40 de cultivatori de tuberoze, iar mai mult de jumătate dintre aceştia au plantaţii în sistem intensiv, în scop comercial.

    CITIȚI ȘI: Tuberoza de Hoghilag, mândria producătorilor sibieni, va fi protejată la nivel european


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!