Doliu în mediul universitar agricol din România. A murit cercetătorul și profesorul Marin Gheorghe
Angelica Lefter -Încă o pierdere pentru agricultura și mediul universitar agricol din România. A murit conferențiar doctor inginer Marin Gheorghe, fondatorul specializării ”Agricultură” din cadrul Facultății de Inginerie și agronomie din Brăila, Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați. Decesul a fost anunțat duminică, 8 august, pe pagina de Facebook a Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Brăila.
”Cu profund regret şi tristeţe, anunţăm trecerea la cele veșnice a distinsului Cercetător ştiinţific Conf. dr. ing. Gheorghe Marin, fondatorul specializării Agricultură din cadrul Facultății de Inginerie și agronomie din Brăila, Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați. Înmormântarea va avea loc luni, 9.08.2021 în jurul orei 11,00 la Cimitirul Sf. Constantin”, se arată în textul transmis.
Mesajul de pe pagina de socializare ”Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Brăila” continuă cu câteva repere despre cine a fost cercetătorul și profesorul Marin Gheorghe.
”Cu o personalitate puternică şi o tenacitate fără seamăn, doctorul Marin, aşa cum îi spuneau colegii de la staţiune, a muncit jumătate de secol ca să aducă agricultura acolo unde nimeni nu credea că poate creşte vreo plantă – pe solurile sărăturate. Şi-a dedicat mai bine de jumătate din activitatea de cercetare, efectuând diverse studii privind exploatarea terenurilor şi amenajările pentru irigaţii, valorificarea solurilor sărăturate, prevenirea degradării fertilităţii solurilor şi supravegherea şi protecţia ecosistemelor agricole. A absolvit facultatea în 1964, ca şef de promoţie, la Institutul Agronomic „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi, cu specialitatea Inginer în Agricultură. În 1967 a fost atestat ca cercetător ştiinţific stagiar, iar în 1975 a devenit cercetător ştiinţific principal gradul III, la Staţiunea Experimentală Agricolă Brăila, mai târziu denumită Staţiunea Centrală de Cercetare pentru Ameliorarea Solurilor Sărăturate (SCCASS). În perioada 1981 – 1990 a fost responsabil executiv al Programului Naţional de Cercetare „Ameliorarea şi valorificarea intensivă a solurilor saline şi alcaline, prevenirea şi combaterea proceselor de sărăturare secundară”, coordonat de SCCASS Brăila. În 1995 a primit gradul I de Cercetător Ştiinţific Principal, perioadă în care era preşedinte al Consiliului Ştiinţific al SCCASS Brăila. În 2000 devine conferenţiar universitar la „Dunărea de Jos” Galaţi, unde, până în 2006, a predat mai multe cursuri de specialitate la Facultatea de Inginerie Brăila, la specialităţile agricultură şi ingineria mediului, la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administrative şi Centrul de Formare Continuă şi Transfer Tehnologic. În 2003 scoate de sub tipar lucrarea „Cercetări pedologice şi hidrologice în cursul exploatării sistemului de irigaţii Terasa Brăilei Nord – Cazasu”, care reprezintă rezultatele activităţii de cercetare ştiinţifică aplicativă obţinute în Câmpia Brăilei, în primii ani de exploatare, 1971-1979, cercetări efectuate în cadrul lucrărilor de doctorat, finalizate în 1980. Rezultatele activităţii profesionale au fost concretizate în circa 2500 de pagini, constând în rapoarte ştiinţifice, însoţite de circa 800 de tabele, 1200 grafice, zeci de planuri şi hărţi pedologice, hidrogeologice, hidrochimice, susţinerea în sesiuni publice a peste 200 de referate şi comunicări ştiinţifice”, se arată în mesajul transmis de reprezentanții Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Brăila.
Totodată, prezentarea continuă cu evocarea uni moment în care dr. Marin Gheorghe a răspuns întrebărilor unui reporter de la ziarul Adevărul și în care a menționat care este cel mai important lucru pe care l-a lăsat moștenire noilor generații.
”Întrebat de un reporter de la ziarul Adevărul: Care este cel mai important lucru lăsat în urmă?, Domnul Dr. Marin Gheorghe a răspuns: „În calitate de cercetător, am fost nominalizat şi am participat, în perioada 1965-2003, la activitatea de perfecţionare profesională a specialiştilor din agricultură din Brăila, Galaţi, Vrancea, Ialomiţa. De asemenea, în calitate de cadru tehnic din domeniul cercetării ştiinţifice agricole, am făcut parte din diferite colective de specialişti pentru rezolvarea unor probleme tehnice, de consultanţă, la nivel local, zonal şi nu numai”.
Însă, Domnul Dr. ing. Marin Gheorghe a fost şi un mare mentor pentru studenţii din cadrul specializării Agricultură, pe care a creat-o în cadrul Facultăţii de Inginerie Brăila – Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi. Primele promoţii care au susţinut examenul de licenţă la USAMV Iaşi au fost sub tutela dumnealui şi absolut toţi absolvenţii Facultăţii de Inginerie şi Agronomie Brăila – Specializarea Agricultură îi datorează din punct de vedere moral obţinerea diplomei de inginer agronom, deoarece fără abnegaţia dumnealui de a înfiinţa şi acredita această specializare, nu am fi avut atâtea promoţii de ingineri agronomi la Brăila”, se mai arată în prezentarea făcută ilustrului om de cercetare Marin Gheorghe.
Textul se încheie cu un mesaj de condoleanțe transmis familiei și celor care l-au cunoscut.
”Condoleanţe familiei şi tuturor celor care l-au cunoscut şi apreciat! Dumnezeu să-l odihnească în pace!”
Echipa Agrointeligența – AGROINTEL.RO transmite condoleanțe familiei și tuturor celor care l-au cunoscut și au colaborat cu conf. dr. ing. Gheorghe Marin. Dumnezeu să-l odihnească în pace!