• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Controale de proporții la 66 de primării care administrează pășuni comunale!

    agrointeligenta.ro -

    Anchetă de proporții privind modul în care primăriile administrează pășunile comunale. Un control amplu a fost demarat la nivelul a 66 de localități care au în exploatare pășuni. Încă din prima fază a verificărilor, la nivelul celor 16 primării vizate de anchetă, s-au depistat ”neconformități” între care, cele mai grave sunt transformarea suprafețelor de pășunat în terenuri arabile.

    La finalul lunii iulie 2021, Prefectura Ialomița a încheiat cea de-a doua fază a controlului privind modul de admi­nistrare a pajiștilor de către primăriile din județ, arată publicația independentonline.ro. Inițial, verificarea a vizat doar 16 administrații locale, fiind extinsă ulterior și la nivelul celorlalte 50. Ca și în prima etapă, și de această dată au fost descoperite «neconformități» în privința exploatării pășunilor.

    ”Problemele majore sunt reprezentate de transformarea pajiștilor în terenuri arabile sau utilizarea acestora pentru depo­zitarea ilegală de deșeuri. Scopul pentru care acestor suprafețe le-a fost schimbată categoria de folosință a fost acela de a încasa subvențiile oferite de APIA. Concluziile primului control s-au concretizat într-o plângere penală, aflată în lucru la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Ialomița. În pri­vința celei de-a doua verificări, oficialii Prefecturii Ialomița au precizat că «analizează situația», urmând a dispune măsurile legale care se impun„, arată jurnaliștii ialomițeni care precizează că la acest moment ”se așteaptă o decizie Alcătuită din experți ai Prefecturii Ialomița, Agenției pentru Plăți și Intervenții în Agricultură Ialomița, Direcției pentru Agricultură Județeană Ialomița și Oficiului Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară Ialomița, o comisie specială a extins verificările cu privire la situația pajiștilor din județ la nivelul tuturor pri­măriilor ialomițene”.

    Conform sursei citate, controalele s-au desfășurat în perioada mai-iulie 2021 și au fost coordonate de către cei doi subprefecți ai județului, Gheorghe Babagianu și Tonița Manea. Astfel, județul a fost îm­părțit în două zone, specialiștii verificând toate cele 50 de administrații locale ce nu au fost prinse în controlul inițial, realizat la începutul anului. În jumătate din admi­nistrațiile locale pe care comisia specială le-a verificat au fost descoperite «neconfor­mități».

    Cele mai grave dintre acestea au vizat transformarea pajiștilor în terenuri arabile, fără să existe un demers legal în acest sens. Principalul scop pentru care unii edili din Ialomița au apelat la această metodă îl reprezintă obținerea subven­țiilor APIA.

    Ajutoarele financiare au fost încasate de către fermierii care, cu sprijinul primăriilor, au reușit să exploateze aceste suprafețe.

    Suprafața islazului din comuna Maia, de exemplu, este de 120 ha, fiind împărțită în 6 parcele. Controlul celor 4 instituții a scos la iveală «neconformități» de acest fel în 5 dintre ele.

    La Gârbovi, 8 din cele 20 de parcele în care este împărțit islazul localității au prezentat «neconformități». Pe lângă transformarea pajiștei în teren arabil, verificarea a scos la iveală faptul că administrația locală a construit pe islazul localității o stație de epurare și a amenajat o lizieră de pădure. De asemenea, pe o suprafață de 39,42 ha, care în documente apare ca fiind pășune naturală, a fost identificată o groapă de gunoi neconformă.

    Mai mult, în comuna Ion Roată, specialiștii au descoperit că 30 ha de pășune au fost cultivate cu lucernă, porumb sau floarea soarelui. Pe același islaz din Ion Roată au fost identificate și «grămezi de gunoi de grajd» după cum se arată în documentul oficial. Iar exemplele pot continua…

    Concluziile acestui control vor fi anali­zate la nivelul tuturor celor 4 instituții implicate, urmând a se lua o decizie cu eventualele măsuri care trebuie aplicate. «Deocamdată toate aceste documente de control trebuie analizate și în funcție de rezultatele acestor analize se vor dispune și măsurile. Aceste măsuri trebuie să fie în concordanță cu legislația. Cu siguranță, dacă va fi cazul, vor fi sesi­zate alte instituții abilitate!» a precizat Mihai Tănăsescu, prefectul județului Ialomița.

    O anchetă în curs

    Startul verificărilor privind modul de administrare a pajiștilor de către primăriile din județ a fost dat în urma anchetei Direcției Naționale Anticorupție desfășurată la Primăria Axintele.

    În baza unor sesizări, procurorii DNA au deschis un dosar penal și au constatat că edilul localității a schimbat categoria de folosință a islazului localității în teren arabil. Principalul beneficiar al acestei suprafețe a fost fiul edilului care, în baza documentelor depuse la Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură Ialomița, a beneficiat de ajutoarele financiare acordate de Uniunea Europeană.

    Având în vedere rezultatul anchetei Direcției Naționale Anticorupție, la începutul anului 2021, Prefectura Ialomița a dispus realizarea unor verificări privind exploatarea pajiștilor de către primăriile din județ. Inițial, verificarea a vizat doar 16 primării.

    Cu foarte mici excepții, toate administrațiile locale au încălcat legislația privind administrarea suprafețelor de pajiști permanente. Astfel, cea mai comună «neconformitate» identificată de comisia de control a fost transformarea pajiștilor în teren arabil. Cei care au exploatat aceste suprafețe le-au declarat ulterior la APIA pentru a beneficia de subvenții agricole.

    În aprilie 2021, când rezultatele acestei verificări au fost date publicității, oficialii Prefecturii Ialomița au dispus imediat măsuri. Astfel, conclu­ziile raportului au fost înaintate Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Ialomița, sub forma unei plângeri penale. Ancheta se află încă în lucru la IPJ Ialomița, reprezen­tanții instituției neputând face publice date cu privire la concluziile preliminarii la care au ajuns.

    Cel mai probabil, în funcție de rezultatele analizei ce urmează a fi realizată, și concluziile celui de-al doilea control se vor concretiza tot într-o plângere penală înaintată organelor judiciare.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Agricultura UE are un nou comisar. Christophe Hansen a fost votat ”la pachet” cu noua echipă Von der Leyen Pășuni, terenuri, utilaje agricole și o fabrică de lapte – scoase la licitație de Fisc Marian Șamit: ”Porumbul la irigat este cultura cea mai rentabilă dintr-o fermă”