• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Consiliul Concurenţei şi MADR – instituții trase la răspundere pentru situația micilor fermieri!

    agrointeligenta.ro -

    Consiliul Concurenţei şi Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale sunt cele două instituții ale statului care, alături de majoritatea parlamentară din Camera Deputaților, trebuie trase la răspundere pentru situația micilor fermieri, semnalează deputatul Vasile Toma. Acesta trage un semnal de alarmă cu privire la practicile incorecte din agricultura românească prin care micii fermieri sunt călcați în picioare. El susține că lipsa de măsuri a Ministrului Agriculturii pune în pericol siguranța alimentară a țării și a condus deja la o nouă procedură de infringement din partea Comisiei Europene.

    Prin intermediul unei scrisori deschise publicate de stiripesurse.ro, deputatul, atrage atenția președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, și ministrului Agriculturii, Adrian Oros, că lucrurile sunt cât se poate de grave:

    Mai multe întâlniri online dintre Ministerul Agriculturii și Consiliul Concurenței și lipsa de interes național al majorității parlamentare au condus la un nou infringement pentru România

    Sau despre cum transpunerea Directivei privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar s-a pierdut din inerție

    Orice minimă analiză a activității ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale ne arată că managerul său, domnul ministru Adrian Oros, nu cunoaște decât două modalități de lucru: încet și extrem de încet. Tot acest bătut pe loc se reflectă întocmai în sectorul agricol care de-abia mai poate supraviețui.

    Așa că nu este de mirare că, după ce singur a băgat în infringement agricultura românească, acum, Comisia Europeană a demarat procedura de infringement asupra României. Și pe bună dreptate!

    Directiva UE 2019/633 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar, obligatorie pentru toate statele membre, trebuia implementată de statul român până la data de 1 mai 2021. Această Directivă, care asigură protecţia împotriva a 16 practici comerciale neloiale impuse în mod unilateral de un partener comercial atât pentru fermieri, cât și pentru furnizorii mici şi mijlocii, aduce o serie de elemente de noutate extrem de importante în raport cu legislația noastră națională, care, în mod evident, presupune o maximă coerență legislativă națională și perfect alineată cu principiile Pieței Unice.

    Însă, din nou!, MADR se află în defazaj complet. De data aceasta cu sprijinul complet al Consiliului Concurenței. Instituția căreia i s-a încredințat activitatea de supraveghere a respectării prevederilor legislației naționale care vor transpune Directiva.

    În luna februarie a acestui an, văzând că nu există nicio preocupare de urgentare a implementării Directivei și nicio îngrijorare că termenul limită ar putea fi depășit, am adresat o Întrebare MADR-ului, subliniind că numărătoarea inversă a început demult și că implementarea Directivei 633 reprezintă o altă mare întârziere a ministerului.

    Mi s-a răspuns după o lună extrem de relaxat. Domnul ministru Oros considera atunci că nu există impedimente în respectarea termenului. La fel a considerat apoi și majoritatea parlamentară!

    Se dovedește astfel acum că implementarea acestei Directive esențiale pentru fermieri nu a reprezentat și nu reprezintă în continuare nicio prioritate. Nici pentru MADR. Nici pentru Consiliul Concurenței. Ca să nu mai vorbesc de majoritatea parlamentară pentru care această Directivă, în ciuda oportunităților pe care le oferă, nu a reprezentat nicio secundă ocazia de a lua în calcul interesele actorilor români implicați în lanțul agroalimentar.

    Pe modelul ministrului Ghinea, care a avut suficient timp să elaboreze un PNRR cu adevărat util și benefic pentru România, dar care a preferat să invoce lipsa de timp pentru a masca lipsa dialogului social, a consultărilor și transparenți, așa și MADR și CC au preferat să însăileze pe grabă un proiect.

    Ce au făcut timp de un an aceste două instituții care au datoria de a proteja și garanta drepturile celor pe care îi reprezintă? Citez integral din răspunsul ministrului Oros atunci când l-am întrebat în ce a constat colaborarea cu CC și cum a oferit posibilitatea acestuia de a prezenta Guvernului propuneri de unificare, actualizare, modificare și/ sau modernizare, după caz, a normelor privind concurența neloială și practicile comerciale neloiale din variile segmente economice, astfel încât obiectul evitării paralelismelor legislative, consacrat prin art. 16 din Legea nr. 24/2000 să fie atins?

    „Pe parcursul anului 2020, datorită contextului pandemic actual, au fost organizate mai multe întâlniri online cureprezentanți ai Consiliului Concurenței în vederea stabilirii măsurilor adecvate pentru elaborarea, promovarea și adoptarea actului normativ de transpunere.”

    Așadar, stimați fermieri și antreprenori români, iată motivul pentru care protecția dumneavoastră este 0. Pentru care ați fost și sunteți lăsați singuri în fața practicilor neloiale și monopolului de piață. Pentru care nu beneficiați de primul și marele fundament pentru sprijinul și dezvoltarea dumneavoastră- cel al reglementării practicilor neloiale, fără de care este inutil să vorbim că se va putea vreodată obține cu adevărat siguranța alimentară și independența economică.

    Domnule ministru al Agriculturii,

    Domnule Președinte al Consiliului Concurenței,

    Nu știu cu ce v-a împiedicat pe dumneavoastră pandemia să vă faceți treaba pentru care sunteți plătiți. Poate explicați și arătați fermierilor români în ce au constat întâlnirile dumneavoastră online de lucru și cum ați ajuns ca, după un an, să nu vă atingeți obiectivul.

    Doamnelor și domnilor care reprezentați majoritatea parlamentară,

    Cred că ați uitat pentru ce vă aflați în Parlamentul României. Implementarea Directivei practicilor neloiale nu este obiectul dumneavoastră de joc politic în care tergiversarea este metoda de bază.

    Siguranța alimentară și economică ca efecte firești ale independenței economice a României vă spun ceva?

    Poate le explicați tuturor producătorilor și antreprenorilor români de ce amânați și nu doriți ca ei să beneficieze de protecție și dezvoltare și îi lăsați să se lupte singur cu toate greutățile dintr-o piață monopolizată în care practica neloială este la ea acasă.

    Deputat de Iași,

    Secretarul Comisiei pentru Transporturi și Infrastructură a Camerei Deputaților,

    Vasile Toma”


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    Ucraina a început oficial negocierile de aderare la UE. Agricultura, prima pe lista discuțiilor Markus Kamieth este noul CEO al BASF Vinurile bune de Jidvei se fac cu struguri protejați împotriva manei de fungicidul Lieto