Rectificare bugetară 2021. Bani mai mulți la Ministerul Agriculturii pentru sprijinirea fermierilor
agrointeligenta.ro -Ministerul Finanţelor Publice a publicat proiectul de ordonanţă privind rectificarea bugetară pentru anul 2021, act normativ care urmează să fie aprobat în următoarele zile. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va beneficia de o majorare de 150 de milioane de lei, o parte din bani fiind alocați pentru plățile către fermieri.
Așa cum Agrointeligența – AGROINTEL.RO a anunțat în premieră, MADR va beneficia la rectificarea bugetară din această lună de numai 150 de milioane de lei. Anterior, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, anunța că a cerut 8,1 miliarde de lei, dar se pare că argumentația nu a fost destul de solidă pentru a convinge Executivul că fermierii merită un sprijin mai consistent.
Singura subvenție agricolă pentru care se alocă bani la rectificarea bugetară este cea la motorina utilizată în agricultură, unde sumele estimate inițial nu acoperă nici măcar trimestrul al II-lea din acest an. Astfel, este nevoie de o majorare a acestui buget pentru ca producătorii agricoli să poată să încaseze până la finele acestui an cea de-a doua tranșă din ajutorul de stat achitat sub formă de rambursare a diferenței dintre acciza standard și acciza redusă.
Conform documentului făcut public de către Ministerul Finanțelor Publice sunt formă de proiect, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale ar urma să primească la rectificarea bugetară 150 milioane lei. Suma este calculată având în vedere și un transfer prin care ministerul lui Adrian Oros pierde 29,1 milioane de lei, dar, per total, primește bani în plus.
Se propune, la rectificare, pentru MADR alocarea de sume suplimentare necesare, astfel:
– pentru acordarea sprijinului financiar aferent motorinei utilizată în agricultură pentru trimestrul II al anului 2021 (+150 milioane lei),
– pentru realizarea Programului naţional antigrindină (+26,0 milioane lei),
– pentru onorarea obligaţiilor de plată stabilite în sarcina agenţiilor de plăţi (+2,0 milioane lei),
– pentru plata despăgubirilor civile aflate în sarcina instituţiilor publice din subordine (+1,1 milioane lei).
Având în vedere execuţia cheltuielilor pe primele 6 luni ale anului şi necesarul de finanţare până la finele anului s-au identificat economii la transferuri între unităţi ale administraţiei publice (-29,1 milioane lei).
Popunerile premierului și ale Ministerului Finanțelor Publice vor fi discutate luni în ședința coaliției de guvernare. Dacă aliații se vor înțelege, rectificarea ar putea fi aprobată în următoarea ședință de Guvern.