• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • INNVIGO vă recomandă cele mai eficiente produse de protecție pentru cultura de rapiță cu aplicare în toamnă!

    Roxana Dobre -

    O cultură profitabilă de rapiță trebuie întreținută printr-o tehnologie corespunzătoare! Pentru mulți fermieri cultivatori ai rapiței de toamnă în acest sezon rapița a realizat performanțe ridicate de producție fiind o investiție profitabilă atât datorită nivelului ridicat al producțiilor cât și a prețurilor crescute în sezonul 2021.

    În campania de toamnă datorită favorabilității climatice cultura rapiței va recâștiga handicapul suprafețelor care au afectat întreaga zonă est-europeană din anul 2019 -2020 când din cauza secetei din perioada septembrie 2019 – martie 2020 suprafețe întinse de răpiță și cereale au fost calamitate aproape în întregime. Analiștii piețelor agricole menționează că pe termen mediu prețul oleaginoaselor va fi în continuă creștere fapt care este îmbucurător pentru cultivatori.

    Dorim să vă aducem la cunoștință câteva măsuri agrotehnice și de protecție a culturilor pentru rapița de toamnă. Soiurile sau hibrizii de rapiță se aleg în funcție de performanțele și stabilitate nivelului de producție anterior anului de cultură care au generat performanțe, semințe adaptate zonei de cultură unde va fi însămânțată.

    Un alt element important este rotația culturii rapiței în asolament de 3-4 ani cu prășitoare sau plante tehnice. Se recomandă pentru înființarea culturii de rapiță premergătoare orz, grâu, triticale care eliberează terenul devreme, se va evita cultivarea rapiței după plante oleaginoase care dezvoltă patogeni comuni. De asemenea un factor de succes este pregătirea terenului imediat după cultura anterioară astfel încât să se păstreze apă cât mai multă în sol. Pentru o germinare bună se recomandă pregătirea unui pat germinativ, uniform și fără bulgări. Semănatul se face la adâncime de 2-4 cm în funcție de condițiile climatice din perioada semănatului. În practică fermierii sunt supuși unor situații care diferă în funcție de zona de cultură, respectiv lipsa umidității la momentul semănatului și în perioada de după răsărire. Pentru a preveni situațiile întâlnite în fermă specialiștii INNVIGO AGRO au pregătit pentru campania de toamnă câteva pachete de produse pentru protecția culturii de rapiță adaptate la condițiile din orice situație tehnologică.

    Recomandările INNVIGO AGRO pentru cultura de rapiță – erbicidarea preemergentă sau postemergentă timpurie pentru combaterea buruienilor dicotiledonate anuale în solele unde există umiditate în sol

    În zonele cu umiditate semănate timpuriu în august și începutul lunii septembrie specialiștii recomandă aplicarea erbicidelor în preemergență sau postemergență timpurie 1-3 zile după semănat cu produsele:

    Recomandări pentru zonele cu deficit de apă se vor aplica erbicide după răsărirea rapiței pentru combaterea buruienilor dicotiledonate anuale și perene

    În zonele cu deficit de apă INNVIGO AGRO recomandă aplicarea erbicidelor în postemergență când tinerele plante au 4-6 frunze adevarăte iar buruienile sunt în curs de răsărire; cu produsele din cele trei pachete:

    Pentru combaterea buruienilor: romanița de câmp (Anthemis arvensis), mușețel nemirositor (Matricaria inodora), mușețelul (Matricaria chamomilla), turița (Galium aparine), pălămida (Cirsium arvense), albăstrea (Centaurea cyanus), răcovina (Stellaria media), macul (Papaver rhoeas), sugel (Lamium purpureum), zârna  (Solanum nigrum), busuiocul dracului (Galinsoga parviflora), hrișca urcătoare (Fallopia convolvulus).

    Recomandări pentru combaterea gramineelor anuale și perene precum, și a samulatrei de cereale

    Aplicarea erbicidelor în postemergență se va realiza pe culturi de rapiță aflate în faza de dezvoltare 4-8 frunze ( BBCH 12-21) în cursul zilei când temperatura este peste 8 grade. Se va evita aplicare produselor pe culturi afectate de stres hidric, atac de dăunători și boli, când se așteaptă înghețuri după aplicare. Se poate adăuga un adjuvant (Adjunkt, Siltop) în doza de 0,1l/ha pentru prevenirea spălării produselor în caz de ploaie dar și pentru o mai bună acoperire și absorbție a produselor în plantă.

    Specialiștii INNVIGO recomandă tratamente cu regulator de creștere și fungicide după răsărirea rapiței, combaterea bolilor și regularizarea creșterii

    După răsărirea rapiței, pentru o protecția împotriva bolilor precum și pentru prevenirea dezvoltării excesivă a rapiței în toamnă și stimularea dezvoltării sistemului radicular pentru o bună iernare recomandăm aplicarea pachetului INVISTER.

    INNVIGO  AGRO este un producător de produse pentru protecția plantelor care prezintă o largă paletă de produse pentru de protecția culturilor de rapiță, indiferent de modificările climatice sau strategiile pe care fermierul le aplică în ferma sa.

    Soluții complete la costuri corecte!   Innvigo – better chemistry


    Te-ar mai putea interesa

    Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”