Șeful APIA a anunțat culturile care primesc subvenție de 533 euro/ha
Roxana Dobre -O subvenție pe suprafață poate aduce cumulat fermierilor o plată care depășește 533 de euro și se achită anual în conturile producătorilor agricoli. Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a făcut un calcul pentru producătorii agricoli interesați de subvenția pentru plantele medicinale și cele aromatice, sector care beneficiază atât de plățile unice pe suprafață cât și plăți-bonus achitate pentru măsurile compensatorii.
Adrian Pintea a făcut un calcul cumulativ pentru subvențiile acordate anual de APIA sectorului de plante medicinale și aromatice.
”La categoria plante medicinale și aromatice avem mai multe plăți pe hectar pe care fermierii le pot cumula. Astfel, plecăm de la la plata de bază – SAPS, care a avut (cuantumuri folosite la calcul sunt din 2021 n.r) un cuantum de 95,47 de euro/ha la care se adaugă schema de Plată Redistributivă pentru primul interval, cel între 1 și 5 hectare, se mai adaugă pe lângă cei 95 de euro încă 5 euro/ha. După aceea avem schema pentru Înverzire care este 57,89 euro/ha. Iar din Bugetul Național se adaugă Ajutoarele Tranzitorii, mai exact pe suprafață avem ANT 1 unde s-a plătit un cuantum de 11,94 de euro/ha”, a explicat Adrian Pintea în cadrul unui interviu acordat la Trinitas TV.
Subvenții-bonus pe hectar prin măsurile compensatorii
În continuarea sumelor pe care cultivatorii le pot cumula, Adrian Pintea a amintit despre măsurile pentru agricultura ecologică, unde fermierii care au plante medicinale și aromatice de asemenea se pot încadra.
”În ceea ce privește Măsura 11, agricultură ecologică Pachetul 5, dedicat strict pentru plante medicinale și aromatice, avem un cuantum de 360 euro/ha și respectiv 365 euro/ha. Și aici sunt două componente: Submăsura 11.1 (pachetul 5 n.r) – Sprijin pentru conversia la metodele de agricultură ecologică cu 365 euro/ha și Submăsura 11.2 (pachetul 5 n.r) – Sprijin pentru menţinerea practicilor de agricultură ecologică cu 360 euro/ha. Prin urmare suma solicitată se poate ridica până la 533 de euro/ha în cazul în care fermierul solicită Măsura 11, Submăsura 11.1, Pachetul 5, categoric prin cumularea sumelor cu schemele directe pe suprafață. De asemenea, dacă accesează Submăsura 11.2, Pachetul 5, se ajunge la o subvenție de 520 de euro pe hectarul eligibil la plată, la fel, cumulat cu celelalte forme de sprijin pe suprafață. Totodată, trebuie știut faptul că suma poate fi suplimentată în cazul în care fermierul solicită și alte scheme sau măsuri de dezvoltare rurală decât cele pe care le-am menționat. Accesarea acestora se face în funcție de eligibilitatea zonei în care se găsesc suprafețele solicitate cât și îndeplinirea anumitor condiții specifice acestor scheme/măsuri/sub-măsuri pe care noi le avem. Și aici mă refer la Schema de Plată pentru Tineri fermieri care se poate adăuga la plată pentru fermierii până în 40 de ani. La fel avem Măsura 10, agromediu și climă, Pachetul 4, culturi verzi se pot adăuga de asemenea. Tot în cadrul Măsurii 1- avem terenurile arabile utilizate ca zonă de hrănire pentru acvila țipătoare mică sau Pachetul 10 – refugiu ecologic pe terenuri arabile pentru speciile de păsări comune asociate terenurilor agricole”, a mai precizat șeful APIA.
Acesta a completat că sunt o serie de plante aromatice și medicinale care sunt eligibile la plata APIA. ”Printre acestea amintesc: fenicul, levănțica, menta, anasonul, loturile semincere pentru culturile anuale și perene, cicoarea, mușețelul, busuiocul, schinduful, gălbenele, coriandru, cimbru, salvie, sunătoare, pelin, nalba, lemnul dulce, coada-șoricelului, coada-calului, leușteanul, roinița, șofran, tarhon etc.”, a mai spus Adrian Pintea.