• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tehnologie de nutriție-biostimulare testată la rapiță de SCDA Brăila. Beneficii și concluzii

    Adrian Radu -

    În anul 2020, Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Brăila și Chemark Rom au pus bazele unui proiect de colaborare privind testarea unei tehnologii de nutriție-biostimulare la culturile de toamnă având două obiective principale: nutriție localizată pe rândul semănat pentru evitarea pierderilor sau blocajelor din sol și reducerea/depășirea unor situații de stres (stres climatic, fitotoxicitate), când apar pierderi mari de producție, cu ajutorul unui biostimulator antistres pe bază de L-α-aminoacizi 100% liberi.

    În interviul realizat de Agrointeligența – AGROINTEL.RO la SCDA Brăila descoperiți și rezultatul de producție la care s-a ajuns în urma aplicării acestei tehnologii la cultura de rapiță:

    De ce nutriție localizată pe rândul semănat ?

    În sezonul agricol de toamnă 2020-2021, Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Brăila a testat starterul Seed Sprint pe nu mai puțin de 22 de hibrizi de rapiță. A fost prevăzută și o bandă martor, pentru a vedea diferența între partea pe care s-a utilizat Seed Sprint și cea fără acest tratament. În fazele de răsărire și apariția primelor frunze a fost observată o dezvoltare puternică a sistemului radicular față de plantele din parcelele învecinate și o răsărire uniformă, aplicarea formulei de nutriție cu acizi humici îmbunătățind semnificativ startul culturii.

    ”Seed Sprint H1 este un produs care merge în cantități foarte mici, de la 20 la 30 kg/ha.  Noi am folosit 25 kg / ha, ceea ce în opinia mea a dat rezultatul cel mai bun. O cantitate de 25 kg de Seed Sprint H1 folosită la semănat la cultura de rapiță ar reduce cantitatea de NPK folosită cu cel puțin 40-50%”, spune Nicolae Popescu, inginerul-sef al SCDA Brăila .

    Plantă de rapiță după ce s-a folosit Seed Sprint / Plantă de rapiță fără tratament

    Rapița a avut o răsărire cu 3-5 zile mai rapidă, iar golurile din cultură au dispărut. De unde această răsărire explozivă? În medie, plantele folosesc doar 25% din fosforul introdus în sol ca îngrășământ de bază, restul fiind inaccesibil din cauza distanței mari față de rădăcină sau a blocajelor cauzate de pH-ul necorespunzător al solului și de temperaturile scăzute. Astfel, aportul adus de Seed Sprint se vede rapid. Fosforul este dozat optim-economic prin plasarea microgranulelor lângă sămânță, fiind ușor accesibil rădăcinii, iar acizii humici previn blocajele în sol, asigurând 100% fosfor disponibil.

    Seed Sprint este produs de Tradecorp International din Spania, lider specializat în producerea fertilizanților și a biostimulatorilor. Compania deține două fabrici de formulare în Spania: unitatea din Avila, care formulează agenții de chelatare și platforma de la Albacete, care formulează fertilizanții solizi și lichizi. Piața de desfacere pentru produsele Tradecorp este uriașă, acestea ajungând în peste 80 de țări din Europa, Asia, Orientul Mijlociu, Australia, America de Nord și de Sud.

    Agentul antistres pe bază de L-α-aminoacizi 100% liberi

    În faza de 8 frunze a fost aplicat și biostimulatorul Delfan Plus împreună cu tratamentele de erbicidare. Perioada în care a fost aplicat a fost una destul de secetoasă, cu temperaturi cuprinse între 27-28 de grade Celsius. Rezultatele au venit repede.

    “Până în faza de formare a silicvelor, diferențele au fost fabulos de mari, în sensul în care variantele cu Seed Sprint H1 și Delfan Plus au avut o culoare pe care nu am văzut-o la alte lanuri de rapiță, un verde spre negru. Numărul de inflorescențe a fost cu 20% mai mare decât cel al variantei martor. Automat, dacă numărul de inflorescențe a fost mai mare, și numărul de silicve a fost mai mare, precum și numărul de boabe în silicvă – undeva cu 10-12% mai mare decât la variantele martor”, a explicat Nicolae Popescu, Inginer-șef la SCDA Brăila.

    Din păcate, fenomenele meteo extreme precum furtunile violente cu vânt puternic și precipitațiile în exces din a doua decadă a lunii iunie au mai diminuat producțiile în câmpurile stațiunii de cercetare. Inginerii stațiunii au fost însă convinși de măsurătorile care au indicat creșteri semnificative în etapele de vegetație și au decis să utilizeze în continuare Delfan Plus și Seed Sprint la aproape toate culturile de toamnă.

    Fermierii care sunt interesați de implementarea unei scheme tehnologice de nutriție și protecție integrată prin Chemark Rom pot solicita o întâlnire pentru consultanță personalizată.

    CONTACT: Marius Miron 0734 551 551 (telefon / Whatsapp) – Manager nutriție Chemark Rom.


    Te-ar mai putea interesa

    MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!