• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Alexandr Slusari, Rep. Moldova: Guvernul nu a dat normele pentru legea 50% produse moldovenești!

    agrointeligenta.ro -

    Magazinele din Republica Moldova ar fi trebuit, începând cu data de 1 iulie, să comercializeze, în proporție de minim 50% produse agroalimentare moldovenești. Legislația, deși adoptată de parlament și intrată în vigoare, nu este aplicată din cauză că Guvernul a a adoptat mecanismul de implementare. În mod similar, în România, o prevedere similară a fost blocată de Executivul de la acea vreme care nu a emis normele de aplicare, iar în final acea prevedere a fost scoasă din legislație.

    Citiți și: EXCLUSIV! POZIȚIA COMISIEI EUROPENE privind LEGEA SUPERMARKETURILOR: NU E INFRINGEMENT!

    Din 1 iulie 2021 a intrat în vigoare modificarea la legea privind comerțul interior, care prevede că magazinele trebuie să aibă pe rafturi minim 50 % din anumite categorii de produsele agroalimentare, avertizează fostul deputat Alexandr Slusari într-o postare pe pagina personală de Facebook.

    ”În atenția Guvernului nou. Suntem la finele lunii august, însă această normă nu funcționează. Executivul nu a elaborat mecanismul de implementare”, arată fostul demnitar. Acesta subliniază că prin urmare, supermarketurile rămân a fi pline cu produse agroalimentare de import.

    Discounturi mari cerute pentru producătorii moldoveni

    Alexandru Slusari mai subliniază că de la producătorii autohtoni pentru poziționarea bună pe rafturi supermarketurile continuă să ceară discounturi ”nebune” de 30-40 %, întrucât legea privind limitarea acestor discounturi nu a fost promulgată.

    ”Drept consecință, importul crește galopant. În ianuarie-iunie 2021 importurile de mărfuri au însumat 3,266 miliarde dolari SUA, nivel superior celui realizat în perioada similară a anului 2020, cu 36,5%. Iar decalajul considerabil dintre exporturile și importurile de mărfuri a determinat acumularea în 6 luni ale anului 2021 a unui deficit al balanței comerciale în valoare de aproape 2 miliarde dolari SUA (de 1,6 ori mai mult, comparativ cu cel înregistrat în aceeași perioadă din anul 2020 ). Este o cifră antirecord pentru toată istoria Republicii Moldova. Celor care se bucură de creșterea importurilor în contextul încasărilor mai mari în bugetul de stat, vă amintesc că fiecare leu investit în mărfuri importate este o investiție în locurile de muncă din alte țări”, a mai punctat acesta.

    Alexandr Slusari: Ne apropiem de pragul unei catastrofe

    Fostul deputat mai avertizează că lucrurile sunt mult mai grave atunci când sunt cumpărate produsele importate, care pot fi și sunt produse în Moldova. ”Aici nu doar sunt susținuți producătorii și angajații străini, ci se lovește în angajații și antreprenorii noștri. Cu părere de rău, până în prezent politica facilă importatorilor a fost promovată din partea autorităților statale de resort. Ne apropiem de pragul unei catastrofe. E timpul unor schimbări cardinale în favoarea producătorilor autohtoni!”, a conchis Slusari.

    Slusari – susținut de fermieri pentru funcția de ministru al agriculturii

    Alexandr Slusari a fost propus de un grup de agricultori pentru funcția de ministru al agriculturii în Republica Moldova. Aceștia au formulat și expediat o scrisoare la Președinție prin care i-au solicitat președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, să examineze candidatura fostului deputat al Platformei Demnitate și Adevăr (DA) din Legislatura a X-a, Alexandru Slusari, la funcția de ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) în noul Guvern.

    „Aflarea în funcția de ministru a lui Alexandr Slusari ar asigura elaborarea și implementarea fără tergiversarea a multașteptatei Strategii Naționale de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural 2021-2030 de către agricultori și populația de la sate”, se arăta în solicitarea semnată de 200 de agricultori.

    Solicitarea fermierilor nu a avut însă ecou, iar Natalia Gavrilița, premierul propus de președinta Maia Sandu, a ales să îl propună la funcția de ministru al Agriculturii pe Viorel Gherciu, fost director în Republica Moldova al Donau Soja.


    Te-ar mai putea interesa

    O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!