• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Se înregistrează zbor intens al fluturilor de Helicoverpa armigera la porumb

  Adrian Radu -

  În urma activității de monitorizare a dăunătorilor Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera din cultura de porumb desfășurată în cadrul programului Arc™ farm intelligence, în ultimele zile s-a înregistrat maximul de zbor al fluturilor de Helicoverpa armigera din generația a III-a în majoritatea zonelor de monitorizare și există o presiune de atac după cum urmează:

  RISC RIDICAT DE ATAC în zonele: Muntenia, Banat, Crișana, Dobrogea, Oltenia și Moldova

  CAPTURI MEDII ZILNICE DE HELICOVERPA ARMIGERA
  ÎN PERIOADA 1.08 – 25.08. 2021

  Sursă foto: FMC Agro România, Arc™ farm intelligence

  La culturile de porumb care sunt încă verzi în această perioadă, unde mătasea este verde (hibrizi tardivi, porumb zaharat, culturi succesive sau hibrizii aflați în stadiul de lapte-ceară) pagubele pot fi încă semnificative.

  Pentru aceste culturi, vă recomandăm aplicarea unui tratament cu insecticidul CORAGEN® sau AVAUNT® în următoarele 3-5 zile.

  ÎNAINTE DE A APLICA TRATAMENTUL, VIZITAȚI FIECARE SOLĂ DE PORUMB ȘI IDENTIFICAȚI STADIUL DE DEZVOLTARE AL DĂUNĂTORULUI ȘI GRADUL DE ATAC!

  La emiterea prezentei avertizări s-a ținut cont de cele trei criterii: biologic, fenologic și ecologic. Aplicați produse selective pentru entomofauna utilă și asigurați-vă că protejați prădătorii naturali ai dăunătorilor din culturile agricole.

  Capturi de Helicoverpa armigera de la punctul de monitorizare Oradea

  Găsiți mai multe informații despre presiunea de atac a dăunătorilor, inclusiv numărul de insecte capturate de către fiecare capcană din zona dumneavoastră, accesând aplicația:

  EXEMPLE GRAFICE DIN APLICAȚIA ARC – CAPTURI DE HELICOVERPA ARMIGERA

   

  Insecticidele Avaunt® și Coragen®:

  Insecticidele Avaunt® și Coragen® pot fi achiziționate din rețeaua națională de distribuție autorizată. Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați reprezentantul local al FMC România sau să accesați site-ul companiei: fmcagro.ro.

  De ce este important să combatem dăunatorul Helicoverpa Armigera

  Helicoverpa armigera (omida fructificațiilor) este un dăunător polifag extrem de periculos, răspândit în toate regiunile țării, care prezintă 2-3 generații de adulți pe an și care poate provoca pagube însemnate culturii de porumb.

  În urma atacului, se instalează o serie de ciuperci din genul Fusarium spp. sau Aspergillus flavus, care contaminează boabele de porumb cu micotoxine (exemplu: aflatoxina) şi astfel acestea devin toxice pentru alimentaţia umană şi animală. O recoltă contaminată cu micotoxine va fi greu sau chiar imposibil de valorificat.

  Condițiile climatice ale acestei veri au favorizat apariția celei de-a III-a generații de Helicoverpa armigera si este posibil ca, pe fondul modificărilor climatice (creșterea temperaturilor), să se dezvolte și a patra generație. Culturile predispuse la atac în această perioadă sunt: porumbul, soia, cânepa, tomatele.

  Aceste informații sunt cu titlu informativ, iar pentru aplicarea corectă a tratamentelor vă rugăm să efectuați un control fitosanitar culturilor dumneavoastră, pentru a determina prezența adulților, a pontei depuse sau a larvelor eclozate și, ulterior, efectuați tratamentele necesare.

  Utilizați produsele de protecția plantelor în siguranță și cu responsabilitate. Când aplicați produse pentru protecția plantelor, urmați întotdeauna instrucțiunile menționate pe etichetă.


  Te-ar mai putea interesa

  Nextcelerator, acceleratorul digital creat de Agricover, Microsoft și SeedBlink și-a desemnat câștigătorii Sacii cu semințe Fertillia sunt pregătiți pentru campania de primăvară Rețeta furajeră pentru vacile din fermele celui mai mare producător de lapte bio din România

  Ultimele știri

  Soluții de la semănat până la recoltat, la standul NATUREVO din cadrul FFExpo, 13-15 octombrie! Un fermier a murit strivit sub tractorul pe care îl conducea și cu care a încercat să evite o căruță MADR a lansat o campanie de promovare a produselor agroalimentare românești