• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Se înregistrează zbor intens al fluturilor de Helicoverpa armigera la porumb

    Adrian Radu -

    În urma activității de monitorizare a dăunătorilor Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera din cultura de porumb desfășurată în cadrul programului Arc™ farm intelligence, în ultimele zile s-a înregistrat maximul de zbor al fluturilor de Helicoverpa armigera din generația a III-a în majoritatea zonelor de monitorizare și există o presiune de atac după cum urmează:

    RISC RIDICAT DE ATAC în zonele: Muntenia, Banat, Crișana, Dobrogea, Oltenia și Moldova

    CAPTURI MEDII ZILNICE DE HELICOVERPA ARMIGERA
    ÎN PERIOADA 1.08 – 25.08. 2021

    Sursă foto: FMC Agro România, Arc™ farm intelligence

    La culturile de porumb care sunt încă verzi în această perioadă, unde mătasea este verde (hibrizi tardivi, porumb zaharat, culturi succesive sau hibrizii aflați în stadiul de lapte-ceară) pagubele pot fi încă semnificative.

    Pentru aceste culturi, vă recomandăm aplicarea unui tratament cu insecticidul CORAGEN® sau AVAUNT® în următoarele 3-5 zile.

    ÎNAINTE DE A APLICA TRATAMENTUL, VIZITAȚI FIECARE SOLĂ DE PORUMB ȘI IDENTIFICAȚI STADIUL DE DEZVOLTARE AL DĂUNĂTORULUI ȘI GRADUL DE ATAC!

    La emiterea prezentei avertizări s-a ținut cont de cele trei criterii: biologic, fenologic și ecologic. Aplicați produse selective pentru entomofauna utilă și asigurați-vă că protejați prădătorii naturali ai dăunătorilor din culturile agricole.

    Capturi de Helicoverpa armigera de la punctul de monitorizare Oradea

    Găsiți mai multe informații despre presiunea de atac a dăunătorilor, inclusiv numărul de insecte capturate de către fiecare capcană din zona dumneavoastră, accesând aplicația:

    EXEMPLE GRAFICE DIN APLICAȚIA ARC – CAPTURI DE HELICOVERPA ARMIGERA

     

    Insecticidele Avaunt® și Coragen®:

    Insecticidele Avaunt® și Coragen® pot fi achiziționate din rețeaua națională de distribuție autorizată. Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați reprezentantul local al FMC România sau să accesați site-ul companiei: fmcagro.ro.

    De ce este important să combatem dăunatorul Helicoverpa Armigera

    Helicoverpa armigera (omida fructificațiilor) este un dăunător polifag extrem de periculos, răspândit în toate regiunile țării, care prezintă 2-3 generații de adulți pe an și care poate provoca pagube însemnate culturii de porumb.

    În urma atacului, se instalează o serie de ciuperci din genul Fusarium spp. sau Aspergillus flavus, care contaminează boabele de porumb cu micotoxine (exemplu: aflatoxina) şi astfel acestea devin toxice pentru alimentaţia umană şi animală. O recoltă contaminată cu micotoxine va fi greu sau chiar imposibil de valorificat.

    Condițiile climatice ale acestei veri au favorizat apariția celei de-a III-a generații de Helicoverpa armigera si este posibil ca, pe fondul modificărilor climatice (creșterea temperaturilor), să se dezvolte și a patra generație. Culturile predispuse la atac în această perioadă sunt: porumbul, soia, cânepa, tomatele.

    Aceste informații sunt cu titlu informativ, iar pentru aplicarea corectă a tratamentelor vă rugăm să efectuați un control fitosanitar culturilor dumneavoastră, pentru a determina prezența adulților, a pontei depuse sau a larvelor eclozate și, ulterior, efectuați tratamentele necesare.

    Utilizați produsele de protecția plantelor în siguranță și cu responsabilitate. Când aplicați produse pentru protecția plantelor, urmați întotdeauna instrucțiunile menționate pe etichetă.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA