Înverzirea cartofilor: cauze, soluții, prevenire. Mai sunt buni de consum cartofii înverziți?
agrointeligenta.ro -De ce se înverzesc cartofii – a întrebat un tânăr cultivator de cartofi pe un grup de fermieri. Cauzele și soluțiile la înverzirea cartofilor sunt bine știute de cultivatorii cu experiență care spun că acei cartofi cu părți verzi mai pot fi consumați în anumite condiții.
- De ce se înverzesc cartofii. Cauze
- Înverzirea cartofilor – soluții și prevenire
- Cartofii verzi sunt buni de mâncat sau nu?
De ce se înverzesc cartofii. Cauze
Înverzirea cartofului are o cauză principală: expunerea la soare. Tuberculii care sunt expuși luminii se înverzesc, fie că această expunere se petrece în câmp, fie în locuri de depozitare sau după ce au fost cumpărați și puși pe un raft sau în cămară.
Cartofii devin verzi apare din cauză că expunerea la soare a tuberculilor determină formarea unor pigmenți verzi la suprafața cartofilor. această înverzire indică formarea clorofilei. În aceste condiții, tuberculul de cartof, fiind o excrescență a tulpinii subpământene, în condiții de lumină, tinde să se comporte ca un organ aerian, și anume să facă fotosinteză.
Înverzirea cartofului este puternic afectată de trei factori din lumină: calitate, duraţie, şi intensitate. Clorofila este verde deoarece reflectă lumina verde, în timp ce absoarbe lumina roşie-galbenă şi albastră. Formarea clorofilei este cea mai eficientă în lumina roşie-galbenă. În lumina verde, practic nu are loc înverzirea cartofilor şi este puţină sub lumina albastră sau ultra-violetă.
Lumina fluorescentă a zilei este capabilă să producă înverzirea, mai mult ca lumină incandescentă. Cu cât lumina este mai mult timp şi mai intensă, cu atât înverzirea va avea loc mai mult.
Citiți și: Cum să obții cartofi din coji de cartofi
Al patrulea factor cheie este temperatura din timpul expunerii la lumină. Aceasta este importantă deoarece înverzirea este un răspuns enzimatic şi activitatea enzimatică creşte odată cu creşterea temperaturii. Înverzirea nu are loc la temperaturi mai joase decât temperatura din frigider şi este mai rapidă la temperatura camerei.
Înverzirea cartofilor – soluții și prevenire
Din păcate nu există soluții pentru a trata cartofii deja înverziți. Ei pot fi doar selectați și separați de restul tuberculilor pentru că nu sunt buni pentru comercializare, iar la consumul lor se recomandă maximă atenție.
Metoda de a preveni înverzirea cartofilor este ca aceștia să fie protejați de lumină. Cartofii se depozitează și se păstrează la întuneric. Temperatura optimă de păstrare a cartofilor pentru consum este de 3-6°C şi a celor pentru sămânţă de 2-4°C. La temperaturi mai mici cartofii se îndulcesc, și îngheață la -1°C. Iar la temperaturi mai mari încolțesc și se zbârcesc dacă umiditatea aerului este scăzută, ca urmare a deshidratării.
Citiți și: Cum poți obține 100 de kilograme de cartofi de pe un metru pătrat de teren
Cartofii pentru sămânţă, păstrați la 2-4°C, încolțesc după 70-100 zile de la recoltare, în functie de soi. Daca s-ar planta după 100 de zile de la recoltare, s-ar obține cei mai mulți cartofi de la plantele respective.
Cartofii verzi sunt buni de mâncat sau nu?
Înverzirea cartofilor are legătură cu familia din care provine leguma. La fel ca alte plante solanacee precum roșiile și vinetele, și cartofii au un conținut de solanină, substanță toxică pentru organismul animalelor și oamenilor. Când cartofii se formează în sol, concentrația de solanină în tuberculi scade la 0,05% și nu depășește 10 mg. Aceasta este o valoare sigură. Cu toate acestea, atunci când tuberculii intră în contact cu razele UV, începe procesul de fotosinteză, iar conținutul de solanină crește. De precizat că dacă tuberculii de cartof stau sub lumina soarelui timp de 3 luni, atunci concentrația de solanină ajunge să fie de 3-5 ori mai mare, până la 30-50 mg. De aceea, se obișnuiește depozitarea cartofilor în pivnițe, beci și alte încăperi întunecate.
Citiți și: Cultivarea cartofilor: când și cum se face plantarea tuberculilor încolțiți
Mai sunt buni de consum cartofii înverziți? O întrebare la care răspunsurile variază. Dacă înverzirea este avansată, atunci clar acei tuberculi trebuie aruncați. Ei au oricum un gust amar, așa că indiferent cum îi veți găti, nu îi veți putea mânca.
Dacă tuberculii prezintă numai porțiuni mici unde au înverzit, acele bucăți pot fi îndepărtate. Se recomandă prepararea termică pentru cartofi – oricum nu se consumă în formă crudă, mai ales că multe surse indică că numai la temperaturi de aproape 300 de grade Celsius se poate distruge complet solanina. La temperaturile de fierbere, de prăjire sau din cuptor, conținutul de solanină doar este redus și mulți spun că fierberea ajută la eliminarea solaninei care rămâne în apa ce poate fi apoi aruncată.
Intoxicația cu solanină poate cauza simptome precum greață, vărsături, colici intestinale, diaree, dureri de cap de tip migrenă, febră, halucinații, dureri în gât, pupile dilatate, convulsii sau chiar palpitații cardiace. Din acest motiv nu vă recomandăm consumul cartofilor înverziți, mai ales dacă părțile verzi sunt extinse la nivelul tuberculilor și nu pot fi îndepărtate prin tăiere.